Під час передвиборчої кампанії у Харкові ОПОРА зафіксувала активну агітацію 7 кандидатів на посаду міського голови, однак назвати ці вибори конкурентними дуже важко через значне використання адміністративного ресурсу. Також продовжує збільшуватися вплив соціальних мереж під час передвиборчих кампаній, особливо під час поширення матеріалів із ознаками «чорного піару» та маніпуляціями. Про це проінформував координатор Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області на пресконференції 29 жовтня в Харкові.

Особливістю цієї виборчої кампанії є ознаки використання адміністративного ресурсу. Це і запрошення до зоопарку, які роздавали під час зустрічей в.о. харківського міського голови Ігоря Терехова із виборцями, і використання сайтів міської ради та комунального підприємства «Газета "Харьковские известия"» для особистого піару, і зустрічі у школах із батьківськими комітетами, коли вже секретар міської ради став кандидатом у міські голови, і використання персональних даних в агітаційних матеріалах. 

«Можна сказати, що ця передвиборча кампанія була неконкурентною з точки зору демократичних стандартів виборчого процесу. Адже в той час, коли одні кандидати агітують у межах чинного законодавства, на користь пана Терехова працює адміністративний ресурс. Це й інформаційні ресурси міської ради, на яких, зокрема, дискредитують конкурентів, і використання бюджетників, і піар на різноманітних інфраструктурних проєктах, які були побудовані за кошти платників податків, але подаються як особиста заслуга Терехова, і діяльність з ознаками бюджетного адміністративного ресурсу. Все це в сукупності дає значну перевагу одному кандидату в порівнянні з іншими», — зазначив представник ОПОРИ.

Серед останніх проявів адмінресурсу він назвав розсилання безкоштовних квитків до зоопарку для викладачів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, яке відбулося після зустрічі Терехова у приміщенні університету. А також запрошення із закликом прийти та проголосувати на вибори розсилали у  Viber-чатах викладачів шкіл та вищих навчальних закладів. 

«Ми отримали інформацію, що вчителів збирали на наради і говорили, що обов’язково потрібно прийти на вибори і проголосувати за продовження розвитку міста», - повідомив він. 

Крім того, 29 жовтня зранку спостерігач ОПОРИ зафіксував інцидент біля міської ради. Представники кандидата у міські голови Михайла Добкіна намагалися встановити агітаційний намет. Однак, їм завадила заступниця міського голови Тетяна Чечетова-Терашвілі разом із невідомими людьми. Вони виклали з намету газети та потягли конструкцію у невідомому напрямку.

«Виборчий кодекс дозволяє встановлювати намети будь-де. Додаткових дозволів не потрібно. Єдина умова, щоб вони не заважали дорожньому руху. Тож у таких діях чиновниці можна побачити перешкоджання агітаційній діяльності», — відзначив координатор спостереження. 

Активну передвиборчу кампанію представники ОПОРИ зафіксували у сімох кандидатів: Ігоря Терехова, Михайла Добкіна, Олександра Скорика, Костянтина Немічева, Аліни Мустафаєвої, Володимира Плетньова та Дмитра Мариніна. Серед зафіксованих спостерігачами порушень є розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами та роздавання листівок без вихідних даних. Подібні порушення фіксували у Михайла Добкіна, Володимира Плетньова, Костянтина Немічева.

23 жовтня спостерігач ОПОРИ у Харкові зафіксував безкоштовну роздавання чашок із зображенням кандидатки на посаду міської голови Аліни Мустафаєвої. Так, спостерігач ОПОРИ побачив, що до будівлі ТРЦ «Нікольський» на вул. Пушкінська, 2А під’їхала автівка ТОВ «Автоінтерпрайз», з якої дістали пакунки. Після цього невідомий молодий чоловік почав роздавати перехожим чашки з зображенням та ім’ям кандидатки та написом «Люблю Харків, Аліна Мустафаєва». З іншого боку було зображення Дзеркального струменю. Також разом із чашками роздавали листівки кандидатки російською мовою з її передвиборчою програмою. На листівках вказано, що вони надруковані на замовлення Аліни Мустафаєвої.

Варто відзначити, що ця кандидатка — єдина, яка проводила передвиборчу кампанію та не подала вчасно фінансовий проміжний звіт до ТВК. Крім того, у своєму звіті Мустафаєва не показала жодних витрат, хоча ті ж чашки, а також реклама в YouTube, яку регулярно фіксували спостерігачі, коштували грошей.

Начальник сектору превентивної комунікації Управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області розповів, що за час передвиборчої кампанії правоохоронці отримали 42 повідомлення, щодо подій, пов’язаних із виборами. За трьома фактами відкрили кримінальне провадження, з них 2 через хуліганські дії і одне за ст. 157 Кримінального кодексу України (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача).

«Без ознак кримінальних правопорушень ми отримали 39 повідомлень, з яких розглянули 17. Був складений один протокол, який направлений до суду», — відзначив Коваль. 

Також Коваль розповів, що поліція супроводжувала автотранспорт, який перевозив бюлетені з типографії до міської ТВК 21 жовтня, а також 26 жовтня, коли їх передавали до районних у місті ТВК.

«Сьогодні під супроводом поліції дільничні виборчі комісії отримують бюлетені та перевозять їх до виборчих дільниць. Де вони будуть перераховані та взяті під охорону до дня голосування. У день голосування поліція також буде присутня біля виборчих дільниць», — відзначив Коваль.

Координатор спостереження також зауважив, що найдорожчі передвиборчі кампанії, за офіційними звітами, у Ігоря Терехова (понад 7 млн грн) та Олександра Скорика (1 млн грн). В обох випадках йдеться про виборчі фонди, які були наповнені на 100% за рахунок партійних осередків — «Блоку Кернеса — Успішний Харків!» та «Європейської солідарності» відповідно.

Серед тенденцій цієї передвиборчої кампанії представник громадського спостереження також відзначив значну кількість матеріалів із ознаками «чорного піару» та маніпуляцій в соціальних мережах та ЗМІ. В основному публікації з елементами «чорного піару» були спрямовані проти двох кандидатів — Ігоря Терехова та Михайла Добкіна.

Наприклад, ОПОРА знайшла групу Facebook-сторінок, яка поширює «чорний піар» проти конкурентів Михайла Добкіна на виборах міського голови Харкова. Третину коментарів на цих сторінках пишуть боти. Також ОПОРА проаналізувала 1092 коментарі під 28 дописами на чотирьох сторінках у Facebook, де критикували Ігоря Терехова, і виявила, що близько 27% усіх коментарів під проаналізованими дописами залишили фейкові акаунти.

З іншого боку, протягом передвиборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ у Харкові неодноразово фіксували на сайті комунального підприємства «Газета "Харьковские известия"» матеріали з ознаками політичного піару кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова та матеріали з ознаками «чорного піару» щодо його конкурентів. Крім того, матеріали з елементами «чорного піару» стосувалися не лише Михайла Добкіна та Ігоря Терехова, а також Аліни Мустафаєвої.

Спостерігачі ОПОРИ моніторили роботу міської та районних у місті ТВК. Зокрема, представник ОПОРИ наголосив на великій кількості замін серед членів міської ТВК. За два місяці вона сягнула майже повної чисельності комісії.

Ще один важливий момент — це укладання договорів на друк бюлетенів, закупку канцтоварів та засобів захисту. Серед тенденцій — розбивка предметів договору та укладання великої кількості угод на суму менше 50 тис. грн. Наприклад, для друку бюлетенів уклали понад 40 договорів. Також варто відзначити, що закупівля засобів захисту, зокрема, масок та захисних щитків у більшості комісій відбулася за завищеними цінами. Наприклад, частина комісій купувала маски по 2,5 грн за одну штуку, хоча були й ті, хто купував дешевше двох гривень. 

Також спостерігачі  ОПОРИ слідкували й за передачею бюлетенів до ТВК. Сьогодні бюлетені почали передавати від районних у місті ТВК до дільничних комісій.

Нагадаємо, що голосування відбуватиметься 31 жовтня з 08:00 до 20:00.

Із повним текстом звіту за результатами спостереження ОПОРИ на виборах міського голови Харкова можна ознайомитись за посиланням.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.