Протягом передвиборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ у Харкові неодноразово фіксували на сайті комунального підприємства “Газета 'Харьковские известия'” матеріали з ознаками політичного піару кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова та “чорного піару” щодо його конкурентів.

Координатор ОПОРИ у Харківській області вбачає у таких публікаціях прояви використання адміністративного ресурсу.

Сайт “Харьковские известия”, який фінансується за кошти міського бюджету, адже лише у 2021 році на діяльність КП “Газета “Харьковские известия” з бюджету запланували виділили понад 15 млн грн, часто публікує інформацію, яке у позитивному ключі відображає діяльність Ігоря Терехова. У той же час, це видання регулярно розміщувало матеріали з негативною інформацією щодо політичних конкурентів Терехова. Так, ми фіксували інформацію з елементами “чорного піару” стосовно кандидата у міські голови Михайла Добкіна, а також відносно народної депутатки Юлії Світличної, коли вона ще була потенційною кандидаткою. Зараз з’явилася негативна публікація стосовно ще однієї кандидатки на посаду міського голови, депутатки міської ради Аліни Мустафаєвої, яку в тексті називають технічною кандидаткою Михайла Добкіна”, — відзначає представник ОПОРИ.

На його думку, саме у відсутності рівного доступу кандидатів до цього “медіа”, а також тенденційності публікацій і проявляється використання адміністративного ресурсу.

Ось кілька прикладів позитивних публікацій стосовно в.о. міського голови, кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова: “Харьковчане обращаются — Игорь Терехов решает вопросы (видео)”, У харьковских школьников правильные каникулы (фото + видео), в якому коментар Терехова зайняв майже стільки ж часу, скільки і решта сюжету про відкриття спортивного майданчика.

Або і матеріал про комфортне місто — Харків, у якому Терехова хвалить вже екскандидат на посаду міського голови Микола Кукуріка. 

Також варто відзначити, що саме на цьому сайті також розміщують і відеосюжети новин “Харьковские известия”, де більшість сюжетів з коментарем Терехова. Наприклад, 22 жовтня у 5 з 7 сюжетів є коментар Терехова, ще один сюжет про Пісочин, а останній — це опитування про фентезі-парк, який відкрив Терехов.  

Що стосується публікацій стосовно політичних опонентів Терехова, то ще раніше ОПОРА вже фіксувала публікації з елементами “чорного піару”: матеріал, де в заголовку вказано, що “Добкин хочет отдать на откуп бизнесменам коммунальное хозяйство Харькова”. В іншому матеріалі Добкіна звинуватили у проведенні кампанії на “брудні гроші”. Останній матеріал про Добкіна вийшов з маніпулятивним заголовком: “Запустить фейк о поддержке Добкина ОПЗЖ мог Лесик?”.

Тож подібна тенденційність має ознаки використання сайту комунального підприємства у передвиборчій боротьбі. 

Раніше ОПОРА писала про те, що штаб Ігоря Терехова використовує сайт міської ради для політичної реклами.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.