Протягом тижня у трьох кандидатів на посаду Харківського міського голови з’явилася наглядна агітація на білбордах та екранах.

У частині розповсюдження агітаційних матеріалів на зовнішніх рекламних носіях у Харкові ОПОРА спостерігає суттєвий дисбаланс у використанні рекламних площ на користь в.о. міського голови Ігоря Терехова, тоді як присутність інших кандидатів була непропорційно меншою, особливо в межах центральних районів міста Харків.

Зокрема, 9 жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували екрани на яких розмістили зовнішню політичну рекламу кандидата на посаду міського голови, в.о. міського голови Ігоря Терехова.

На одному з екранів зображені співробітники комунальних підприємств з написом “Харків - це комунальники. Дякую, що наше місто чисте і гостинне”. Ігор Терехов”.
Поряд розташований квадрат з галочкою.

На інших екранах такі написи: “Харків - це ми з вами. Дякую, що любите, захищаєте, будуєте. Ігор Терехов”, “Харків - це вчителі. Дякую, що виховуєте з нас особистостей. Ігор Терехов”

Також протягом тижня з’явилася зовнішня реклама ще двох кандидатів.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд із зображенням кандидата на посаду міського голови від партії “Європейська солідарність” Олександра Скорика. На борді є назва партії, зображення кандидата та напис “Обирай свідомо” поряд із галочкою у квадраті. 

Також у місті з’явилися борди з зображенням кандидата на посаду міського голови Костянтина Немічева і написом “Єдиний кандидат від проукраїнських сил”. На борді є примітка, що слово “Єдиний” у цьому випадку використовується як такий, що становить собою внутрішню єдність.

Вся ця агітація була промаркована як така, що оплачена з виборчих фондів кандидатів.

Раніше ОПОРА написала заяву до поліції через ймовірне порушення правил ведення передвиборної агітації з боку кандидата на посаду Харківського міського голови Михайла Добкіна. Заява стосувалася друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних. Так, у Харкові, на вул. Сумській 70, на будівлі мистецької галереї АВЕК спостерігачка ОПОРИ зафіксувала розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами з написами: “Продовжимо почате разом. Михайло Добкін”.

Ще один факт розміщення агітаційних матеріалів за Михайла Добкіна без вихідних даних був зафіксований за адресою: вул. Академіка Павлова, 165, на території ТЦ “Барабашово”. Спостерігач зафіксував зображення Михайла Добкіна, який є зареєстрований кандидатом на посаду міського голови, та напис російською мовою: “Харьков наш дом. Обеспечу развитие. Харьков - город с сильным характером. Время Добкина. Городская газета. Будет порядок. Гарантирую стабильность”.

Крім того, борди з зображенням Добкіна є за межами міста.

Ще влітку Добкін скаржився, що комунальники демонтували білборди з його зображенням. Крім того, періодично видання, які критикують Ігоря Терехова та більш лояльні до Михайла Добкіна, видають матеріали, де вказують на використання Ігорем Тереховим адмінресурсу у сфері розміщення зовнішньої реклами. 

Цю інформацію підтверджують і деякі кандидати та харківські політики у приватних бесідах зі спостерігачами. Зокрема про те, що є значні складнощі при спробі домовитися про розміщення зовнішньої агітації в місті. Водночас скарг щодо перешкоджання в розміщенні агітації в поліцію не надходило, поліція пов’язує це з приватно-правовим характером відносин між замовником і розміщувачем реклами. Адже розміщувач має право відмовити в розміщенні реклами з будь-яких причин.

Спостерігачі ОПОРИ також протягом кількох місяців фіксують значну візуальну перевагу одного кандидата.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Виборчого кодексу України усі кандидати, зареєстровані у порядку, встановленому цим Кодексом, мають у виборчому процесі виборів, на яких вони висунуті, рівні права та беруть участь у цьому процесі на умовах, рівних для відповідних виборів. Так само, згідно з ч. 4 цієї ж статті усі партії (організації партій), які набули статусу суб’єкта виборчого процесу відповідно до цього Кодексу, мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі відповідних загальнодержавних (відповідних місцевих) виборів у порядку та в межах, встановлених цим Кодексом.

Частина 5. ст. 12 Виборчого кодексу також передбачає, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується:

1) забороною привілеїв чи обмежень кандидатів в залежності від суб’єкта висування, за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, інвалідності та стану здоров’я, за мовними або іншими ознаками;

2) забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом;

3) рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу;

4) забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчого фонду партії (кандидата, організації партії);

5) рівним та неупередженим ставленням засобів масової інформації, інформаційних агентств до кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу.

Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

Відповідно до ч. 2 ст. 53 Виборчого кодексу України друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено адміністративну відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з ч. 4 ст. 18 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою. Матеріали передвиборної агітації, у тому числі відеоматеріали про вибори Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів і посадових осіб органів місцевого самоврядування, всеукраїнські і місцеві референдуми та їх результати, а також політична реклама, передвиборна агітація та теледебати адаптуються для сприйняття жестомовними особами шляхом перекладу українською жестовою мовою та/або субтитрування українською мовою з урахуванням вимог, встановлених законом.

Однак ч. 5 цієї ж статті передбачає, що у порядку і на умовах, визначених законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України, в окремих населених пунктах допускається поширення матеріалів передвиборної агітації, виконаних державною мовою та дубльованих мовами відповідних корінних народів, національних меншин України.

У разі відсутності умов для використання іншої мови, окрім як державної, це є порушенням обмежень щодо ведення передвиборної агітації встановлених законом. 

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців. Щоб долучитись до громадського спостереження, необхідно подати заявку за посиланням: https://vybory.oporaua.org/