ОПОРА провела моніторинг політичної активності кандидатів на посаду Харківського міського голови наприкінці вересня та на початку жовтня. Кандидати найбільше уваги приділяють прямій роботі з виборцями та наглядній агітації.

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов у вересні продовжив вести публічну активність. Одразу по завершенні конференції обласного осередку партії «Блок Кернеса - Успішний Харків», на якій Терехова висунули кандидатом на посаду міського голови, він відвідав молодіжний форум, який проходив у тій же будівлі ККЗ «Україна», що й конференція. Загалом його активність зводиться до участі у різноманітних заходах в якості в. о. міського голови. 

Так, за два тижні він серед іншого брав участь у привітаннях вчителів із професійним святом, при чому у різних районах окремо, проведенні уроку пам’яті в Харківському науковому ліцеї-інтернаті «Обдарованість», провів зустріч із ветеранами, відкрив шкільний стадіон та сквер та інші. 

6 жовтня Терехов взяв участь панельній дискусії «UkraineInvest Talks: Make in UA. Інвестиційні можливості розвитку регіонів» на Міжнародній конференції «Харків: розвиток та інвестиції». На конференції були присутні спостерігачі ОПОРИ.

Також під час кампанії  поширення  інформації про «Картку Харків’янина» розповсюджується буклет зі вступним словом Ігоря Терехова. 

Багато активностей у ще одного кандидата, екснардепа та колишнього Харківського міського голови Михайла Добкіна. Після реєстрації він продовжив проводити зустрічі з харків’янами. Також спостерігачі ОПОРИ фіксують появу наметів-кубів з агітацією за Добкіна. 

Крім того, продовжують працювати «Добкін хаби». Ще Добкін де-факто єдиний кандидат у міські голови, який в агітації регулярно використовує власну газету. У місті біля виходів метро спостерігачі ОПОРИ регулярно фіксують роздачу безкоштовної газети «Время Добкина». після реєстрації Добкіна кандидатом змінився замовник цієї газети. Якщо до реєстрації замовником виступала ГО «Наш Дім Харків», то після – кандидат у міські голови Михайло Добкін.

Також у місті  з’явилися куби кандидата у міські голови від партії Шарія Володимира Плетньова. 30 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні намети із зображенням кандидата у міські голови від «Партії Шарія» Володимира Плетньова, в яких роздавали листівки без вихідних даних.  Намети були розставлені біля станцій метро «Держпром» та «Університет».

Пізніше намети партії спостерігачі фіксували і біля станції метро «Холодна Гора».

Варто відзначити, що у Добкіна та Плетньова агітаційні матеріали виготовлені російською мовою. Тому тут можуть бути наявні ознаки порушення Законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (ст. 32) та «Про рекламу» (ст. 6), а саме положень, що стосуються мови агітації.. 

Кандидат у міські голови Костянтин Немічев проводить активну кампанію не лише у соціальних мережах. Він провів зустріч із підприємцями на ринку «Барабашово», брав участь у дитячому святі в парку «Юність» та концерті біля Саду імені Шевченка. 

Під час заходів встановлювали намет  з зображенням кандидата  та надписом «Єдиний кандидат від проукраїнських сил».

Кандидатка у міські голови, депутатка міськради Аліна Мустафаєва зосередила основну активність у соціальних мережах, зокрема, на власному Youtube-каналі, де вона критикує міську владу у відеосюжетах та відповідає на запитання під час стрімів.

Також зображення Мустафаєвої без вихідних даних є на зарядках для електромобілів, які розміщені по місту та на електромобілях каршерінгу.

Крім того, 30 вересня у Харкові біля міськради спостерігачі ОПОРИ зафіксували акцію протесту, де фігурувало зображення кандидата у міській голови Ігоря Терехова.

До будівлі під'їхали дві вантажівки, на яких було зображення кандидата, поряд із зображенням були написи: «Ворует, но делает», «Делает, но ворует».

Як  встановили спостерігачі ОПОРИ, організатором цієї акції є Дмитро Ніконов – помічник нардепа Олександра Куницького, бізнес-партнер Аліни Мустафаєвої.

До активностей Мустафаєвої можна додати також заяву подану до прокуратури щодо заволодіння коштами КЗ «Харківський зоологічний парк».

Кандидат на посаду міського голови від партії «Європейська солідарність» Олександр Скорик, який не був активним до офіційної реєстрації, розпочав кампанію. Зокрема, його інтерв’ю з’явилося на телеканалі «Прямий». 

Крім того, по місту з’явилися намети «Європейської солідарності», біля яких роздають газети та листівки з зображенням Скорика. Основні теми у газеті – високі тарифи на ЖКХ та судовий процес щодо перейменування проспекту Петра Григоренка.

Кандидат на посаду міського голови Дмитро Маринін наприкінці вересня-на початку жовтня продовжив проводити зустрічі з мешканцями. Також він записав відеозвернення, яке поширює через соціальні мережі. 

Крім того, до активностей Мариніна можна віднести звернення до суду щодо відміни реєстрації Терехова як кандидата на посаду міського голови через процедурні порушення. Однак,  дві судові інстанції відмовили Мариніну. 

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців. Щоб долучитись до громадського спостереження, необхідно подати заявку за посиланням: https://vybory.oporaua.org/