Передвиборча кампанія з виборів Харківського міського голови характеризується ознаками використання адміністративного ресурсу. Також переважно через соціальні мережі поширеними є матеріали з «чорним піаром» та маніпуляціями. Про це розповіли спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 7 жовтня у Харкові.

Особливістю цієї виборчої кампанії є ознаки використання адміністративного ресурсу. Наприклад, спостерігачам ОПОРИ у Харкові повідомляли про поширення працівниками закладів освіти через платформи спільного доступу інформації щодо заходів за участю в. о. Харківського міського голови Ігоря Терехова, першовересневі святкування в закладах освіти супроводжувалися привітаннями від імені в. о. Харківського міського голови Ігоря Терехова та організацією безкоштовного відвідування школярами комунального зоопарку, а також запрошення до зоопарку роздавалися під час зустрічей в. о. Харківського міського голови Ігоря Терехова із виборцями.

«Цьогорічна виборча кампанія характеризується ознаками використання адміністративного ресурсу й незначною кількістю зовнішньої агітації на її початку. Водночас, на цьому тижні почала активніше з’являтися зовнішня реклама, білборди, сітілайти, куби та намети. Також варто зауважити, що використання адміністративного ресурсу є неприпустим, оскільки це створює неконкурентні переваги для одного кандидата», - підкреслив координатор Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Також ОПОРА фіксувала, що до офіційного початку виборчого процесу (у проміжку між 11 червня та 11 вересня 2021 року) на політичну рекламу у Facebook витратили 77612 дол. (понад 2,07 млн грн). Сюди входять і витрати зі сторінок та груп у соціальних мережах, які прямо не пов’язані з жодним кандидатом, але контент, який розміщувався там, був спрямований на агітацію на підтримку або дискредитацію того чи іншого кандидата. Крім того, за період з 1 по 30 вересня на рекламні пости харківських політиків у соціальних мережах Facebook та Instagram витратили понад 24 тисячі доларів.

Активну передвиборчу кампанію представники ОПОРИ фіксували у восьми кандидатів на посаду міського голови. Не всі кандидати маркують агітаційну продукцію згідно з вимогами законодавства. Серед порушень, які зафіксували представники ОПОРИ, є розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами та роздача листівок без вихідних даних. Подібні порушення фіксували у Михайла Добкіна, Володимира Плетньова, Костянтина Немічева, Миколи Кукуріки. Також борди без вихідних даних були у партії «Європейська солідарність». За всіма виявленими фактами спостерігачі ОПОРИ зверталися до поліції.

Серед тенденцій цієї передвиборчої кампанії представник ОПОРИ також відзначив значну кількість матеріалів із ознаками «чорного піару» та маніпуляцій в соціальних мережах та ЗМІ. В основному публікації з елементами «чорного піару» були направлені проти двох кандидатів – Ігоря Терехова та Михайла Добкіна.

Маніпуляції, які з’являються у соціальних мережах торкнулися навіть Громадянської мережі ОПОРА. Так, 1 жовтня три харківські онлайн-видання «Первая столица», «Харьковские известия», «Редпост» на своїх сайтах та Facebook-сторінках, а також Facebook-сторінка «Харьков оперативный» розмістили таку інформацію: «Комитет избирателей Украины, общественная сеть “ОПОРА” и “Смарт-медиа” провели совместную пресс-конференцию “Харьков на старте избирательной кампании”, в ходе которой представили данные социологического исследования и проанализировали активность кандидатов на роль Харьковского городского головы». Після чого були наведені скріншоти лише соціологічного дослідження, презентованого виключно першим учасником обговорення.

Така подача інформації може вводити читачів в оману, адже може складатися враження, наче організації провели спільний захід і спільно презентували соціологічне дослідження, яке насправді було проведено Центром SOCIS на замовлення виключно «Комітету виборців України». За словами координатора Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області, він був присутній на заході не як організатор, а як один із учасників обговорення на нейтральному майданчику Харківського пресклубу. «Варто зазначити, що Громадянська мережа ОПОРА не займалася організацією пресконференції, не замовляла проведення цього соціологічного дослідження, не брала участі у презентації даних цього соціологічного дослідження. Я розповідав виключно про напрацювання та знахідки спостерігачів ОПОРИ, що були зібрані під час виборчого процесу», - наголосив він. ОПОРА завжди виступає за чітку ідентифікацію замовників соціологічних досліджень, пов'язаних із виборами.

До і після офіційної реєстрації кандидатів спостерігачі ОПОРИ також фіксували факти збору персональних даних. Наприклад, кандидат у міські голови Михайло Добкін заявив, що після перемоги на виборах міського голови має намір відразу ж запустити міську програму «Турбота», яка допоможе жителям міста оплачувати постійно зростаючі тарифи на послуги ЖКГ. За його словами, йдеться про запровадження у грудні міської програми, в межах якої будуть виділяти щорічну разову допомогу на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 2000 грн, що буде надаватися незалежно від інших соціальних державних виплат і допомог. Для отримання допомоги у майбутньому вже зараз у «Добкін Хаб» почали збирати заяви громадян, які потребують допомоги в обмін на надання персональних даних. Так, до заяви потрібно додавати копію паспорту, ІНН та номер телефону.

Координатор ОПОРИ підкреслює, що існує ризик того, що персональні дані зібрані в заявках на участь в програмі «Турбота», яку анонсувала ГО «Наш Дім Харків» Михайла Добкіна, можуть бути використані для розбудови мережі прихильників із загрозою їх підкупу.

Координатор ОПОРИ у Харківській області закликає представників органів публічної влади, кандидатів та їх штаби, правоохоронні органи та громадськість дотримуватися виборчого законодавства та забезпечити рівні умови для всіх суб’єктів виборчого процесу.

Нагадаємо, що голосування відбуватиметься 31 жовтня з 08:00 до 20:00.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців. Щоб долучитись до громадського спостереження, необхідно подати заявку за посиланням: https://vybory.oporaua.org/