Минулого тижня осередки партійних організацій провели у Харкові конференції, під час яких відбулося висування кандидатів на посаду Харківського міського голови. Представники Громадянської мережі ОПОРА побували на цих заходах.

Так, 22 вересня у будівлі по проспекту Московському, 15 відбулася конференція обласного осередку «Партії Шарія». Повідомлення про проведення першого етапу розмістили 14 вересня на офіційному сайті. Журналісти видання «Точка ОПОРИ» Громадянської мережі ОПОРА направили заявку на акредитацію, але офіційної відповіді на електронну пошту не надійшло.

Звернення до депутатів Харківської міськради від «Партії Шарія» теж не допомогли. Вдалося дізнатися, що цим займається центральний офіс партії й у Харкові ніяк не можуть вплинути на процес акредитації.

У день конференції журналісти видання «Точка ОПОРИ» прийшли до партійного офісу, де відбувався захід і після перемовин їх допустили до конференції.

Під час конференції кандидатом на посаду міського голови висунули депутата міськради Володимира Плетньова.

24 вересня відбулася конференція обласного осередку партії «Європейська Солідарність», під час якої кандидатом на посаду міського голови висунули Олександра Скорика.

Акредитація на захід була оголошена заздалегідь, журналісти видання «Точка ОПОРИ» пройшли цю процедуру без проблем.

Головуючою під час конференції була нардепка Ірина Фріз. Під час засідання відбулося відеозвернення Олександра Турчинова, виступ голови партії «Голос» Кіри Рудик, виступ голови фракції «Європейська Солідарність» у Харківській міськраді Олега Абрамічева тощо.

Сам захід мав дві частини. У другій половині виступали в основному представники громадського сектора.

25 вересня Харківська обласна організація політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» провела конференцію у будівлі ККЗ «Україна».

Анонс акредитації з’явився 20 вересня на офіційному сайті партії. Для проходження процесу акредитації надали 4 години. На офіційний лист для акредитації журналісти видання «Точка ОПОРИ» відповіді не отримали. Акредитуватися вдалося після звернення до міської ради.

У будівлю ККЗ «Україна», де проводилася конференція, журналісти видання «Точка ОПОРИ» потрапили без проблем. У той час видання regionews.ua опублікувала інформацію про те, що деяких журналістів на захід не пускали.

Серед виступаючих був керівник фракції «Блок Кернеса – Успішний Харків» Кирило Кернес, голова Північно-східного наукового центру Національної академії наук України Володимир Семиноженко, депутатка міськради Алла Бобейко та інші.

Під час конференції кандидатом на посаду міського голови висунули секретаря міськради Ігоря Терехова.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня.

З 21 до 30 вересня 2021 року включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організації партій та від громадян шляхом самовисування.

До 30 вересня включно триватиме подання документів до територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів ТВК зобов’язана прийняти рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови або про відмову в реєстрації, а до 8 жовтня включно оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

До 6 жовтня включно кандидати на посаду міського голови вносять до територіальної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]