Представники ОПОРИ у Харкові зафіксували обмеження доступу до приміщення Харківської міської територіальної виборчої комісії з боку представників охоронної фірми, яка нещодавно вже потрапляла у скандал.

Харківська міська ТВК розташована у будівлі БК «Будівельників», який знаходиться на балансі комунального закладу культури «Муніципальний центр культури та аматорського мистецтва». Кілька днів тому, на вході у будівлю з’явилися охоронці, які обмежують доступ до приміщення ТВК.

Так, вони спочатку вимагають залишити персональні дані – ПІБ, дату народження тощо. Далі пройти до ТВК можна лише у супроводі або охоронців, або членів ТВК, якщо до них вдається додзвонитися. Спроби представників ОПОРИ додзвонитися до ТВК за телефоном, що вказаний в охоронців, були невдалими. Телефон не відповідав.

Як дізналися представники ОПОРИ, які прийшли до ТВК 23 вересня, угода між комунальним закладом та ТОВ «Охоронна компанія «Зубр» була підписана 20 вересня.

Звіт про укладений договір опублікували в системі «Прозоро» 23 вересня о 14:52.

«Обмеження доступу до приміщення територіальної виборчої комісії може спричинити порушення прав суб’єктів виборчого процесу, гарантованих Виборчим кодексом України. Питанням також є легальність збору персональних даних охоронною фірмою, адже невідомо з якою метою здійснюється ця діяльність. До того ж, подібні дії можу заважати нормальній роботі виборчої комісії, членам якої тепер доводиться зустрічати всіх, хто намагається відвідати цю комісію», - зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Представники комунального закладу культури «Муніципальний центр культури та аматорського мистецтва» від офіційних коментарів відмовилися.

Що стосується ТОВ «Охоронна компанія «Зубр», то нещодавно її співробітники стали учасниками скандалу. Представники охоронної компанії відвели дітей до службового приміщення та змусили  зробити по сто присідань.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

З 21 до 30 вересня 2021 року включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організації партій та від громадян шляхом самовисування.

До 30 вересня включно триватиме подання документів до територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів ТВК зобов’язана прийняти рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови або про відмову в реєстрації, а до 8 жовтня включно оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

До 6 жовтня включно кандидати на посаду міського голови вносять до територіальної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]