Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували порушення правил ведення передвиборної агітації у виборчому окрузі № 126 з центром у м. Стрий. Плакати з зображеннями кандидатів розміщені на автобусному вокзалі, маршрутних таксі, а також у приміщенні міської ради.

Найчастіше кандидати порушують виборче законодавство у частині ведення агітації, розміщуючи свої плакати у громадському транспорті – автобусах, що курсують Стриєм. Такі зловживання зафіксовано з боку кандидата-самовисуванця Андрія Гергерта та "Блоку Петра Порошенка".

Strij 51

Strij 53

Окрім цього, політичні сили не гребують розміщенням агітаційних матеріалів і на вокзалах. Так, на Стрийському автобусному вокзалі зафіксовано рекламу кандидата від Об’єднання “Самопоміч” Микола Кмітя та Радикальної партії Олега Ляшка. Зазначимо, що всі ці факти мають ознаки порушення ч.9 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка забороняє розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях автобусних вокзалів.

Strij 52

Також, згідно ч.5 ст.74. цього Закону, заборонено розміщувати агітаційні матеріали та політичну рекламу на будинках і в приміщеннях підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності. Проте, окремі кандидати, зокрема, Микола Кміть, також порушують цю заборону. Плакат з зображенням колишнього голови Львівської ОДА висить на дошці оголошень у приміщенні Стрийської міської ради.

Strij 54

 

Додаткова інформація:

Ірина Швець, прес-секретар кампанії спостереження у Львівській області – 063 628 68 40.
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)