18 вересня відбулась прес-конференція керівника Чернівецької обласної партійної організації Батьківщина Івана Мунтяна, де висуванець за партійним списком ВО «Батьківщини» під номером 31 назвав неприпустимим знаходження у складі Центральної виборчої комісії (ЦВК) її голови Михайла Охендовського у зв’язку з тим, що він в комісію пройшов, за словами Івана Мунтяна, за квотою Партії регіонів.

Нагадаємо, що у 2007 році Михайло Охендовський став членом ЦВК за квотою так званої антикризової коаліції, яка в більшості була представлена Партією регіонів. 6 липня 2013 року Михайло Охендовський був обраний головою ЦВК.

Спостерігач Громадянської мережі Опора також поцікавився у кандидата-партійця, чи були проплачені агітаційні білборди Батьківщини з виборчого фонду. Про масове розповсюдження передвиборчої агітації ВО «Батьківщини» на носіях зовнішньої реклами у Чернівецькій області ОПОРА вже повідомляла.

Batkivshyna 18 09

Іван Мунтян повідомив, що виборчі фонди ще не створені. Окрім того, спостерігач звернув увагу на те, що на більшості цих білбордів відсутні вихідні дані, наявність яких вимагається законом. Керівник партійної організації сказав, що це була помилка структури, яка розміщувала цей матеріал і що партійна організація до цієї помилки не має жодного відношення.

Однак, відповідно до п. 6 статті 68 Закону України "Про вибори народних депутатів України" передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Також, згідно з п.7 ст. 69 вказаного закону, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Громадські спостерігачі ОПОРИ вважають, що розміщення означених рекламних матеріалів є маніпуляцією виборчим законодавством та вбачають у цьому випадку ознаки порушення чинного законодавства.

Нагадуємо, що Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячулінію за номером 0990106551. Також важливу інформацію про вибориможна знайти на сайті Чернівецького представництва  Громадянської мережі ОПОРА.

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська
тел.: +380502104847
virna(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.