Наприкінці жовтня у міських тролейбусах Сєвєродонецька з’явились проїзні квитки, де зазначалося, що пасажири цього транспорту застраховані чинним народним депутатом. Такі квитки курсують всіма тролейбусами міста до сьогодні. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

У міських тролейбусах Сєвєродонецька кожен пасажир, купуючи проїзний квиток, може прочитати на ньому згадку про народного депутата-мажоритарника Сергія Шахова. На зворотному боці кожного квитка надруковано: «Безпека понад усе! Вас застраховано від нещасного випадку під час переміщення на електротранспорті за сприяння ШАХОВА С.В.» і підпис «ТОВ «Страхова Компанія «Ю.Ес.Ай» тел. (044) 482 1000».

6 11 2018 Luganshchyna troleibusnyj kvytok 1

6 11 2018 Luganshchyna troleibusnyj kvytok 4

Заступник міського голови Сєвєродонецька та член партії «Наш край» Ігор Слєсарєв у коментарі ОПОРІ підтвердив цю інформацію та зазначив, що такі дії, на його думку, є абсолютно законними. «Згідно закону усі пасажири повинні бути застрахованими. Однак страхування пасажирів тролейбусів не є обов’язковим. У той же час Сергій Шахов зробив подарунок мешканцям Сєвєродонецька та особисто застрахував їх від нещасного випадку в одній зі страхових компаній. Інформацію про те, що пасажир застрахований, комунальні підприємства зобов’язані писати на квитках», – розповів він.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольги Коцюруби в межах виборчого процесу оплата кандидатом замість виборців послуг страхування однозначно трактувалася б як непрямий підкуп виборців. «У ряді зарубіжних країн є практика заборони будь-яких соціальних проектів за деякий час до проведення виборів. Законодавство України також містить норму про агітацію поза строками виборчої кампанії, проте якщо повідомлення не містить прямих закликів голосувати, а є лише згадка про майбутнього кандидата, довести факт порушення неможливо. В даному випадку на квитку немає прямих закликів голосувати за Сергія Шахова,  проте, звичайно, таку поведінку кандидата не можна вважати етичною чи доброчесною. Всі правила передвиборної агітації, те, що агітація повинна здійснюватися лише з виборчого фонду, спрямовані на вирівнювання можливостей кандидатів. У випадку Сергія Шахова та масових фактів прихованої дочасної агітації з його боку, в тому числі такої, що супроводжується наданням товарів чи послуг, вирівняти стартові можливості для інших кандидатів буде дуже важко», – наголосила вона.

Варто зазначити, що Сергій Шахов є членом політичної партії «Наш край» та керівником Луганської обласної організації цієї політичної сили. У 2016 році він обраний до Верховної Ради України, де став членом депутатської групи «Воля народу». Обирався депутат по одномандатному виборчому округу №114, до якого місто Сєвєродонецьк не входить.

Нагадаємо, 1 листопада у Сєвєродонецьку в деяких подвір’ях багатоповерхових будинків мешканці отримували пакети цукру з вантажних машин. На пакетах містились логотип партії «Наш край» та підпис чинного народного депутата Сергія Шахова.