Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було утворено робочу групу з питань реформування житлового господарства України за участю представників міністерства, народних депутатів, міських голів та громадських організацій. ЇЇ мета - розробити узгоджений пакет законодавчих змін, які забезпечать системні зміни в галузі. 

На засіданні робочої групи директором департаменту стратегії реформування ЖКГ Мінрегіону Наталією Іванівною Олійник була представлена концепція реформування житлової сфери. На її виконання пропонується два готових законопроекти, що базуються на досвіді країн Центральної та Східної Європи, зокрема Чехії, Польщі та країн Прибалтики.

Законопроект "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" передбачає :

удосконалення механізмів розпорядження спільною власністю, 

відповідальність співвласників за спільне майно, 

можливість вільного вибору форм та способів управління спільним майном,

прийняття узгоджених рішень щодо управління багатоквартирним будинком.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг" передбачає:

удосконалення правового регулювання відносин виконавців комунальних послуг зі споживачами в багатоквартирних будинках, де управління здійснюють самостійно співвласники або ОСББ,

уточнення переліку житлово-комунальних послуг та суб’єктів відносин у сфері комунальних послуг, їх прав та обов'язків,

встановлення вимог до діяльності управителя, його повноважень та відповідальності,

уточнення переліку суб’єктів відносин у сфері комунальних послуг.

Концепція включає у себе такі соціальні гарантії та державну підтримку населення:

З метою соціального захисту населення при запровадженні договірних цін на послугу з управління передбачається встановлення на обласному рівні граничних норм витрат на управління будинком, який враховуватиметься при наданні пільг та субсидій.

Формування граничних витрат на управління будинком буде здійснюватися на основі розроблених Мінрегіоном методичних рекомендацій та на основі Національного стандарту з утримання житлового будинку, який включатиме перелік робіт для забезпечення належного стану будівлі.

Державна підтримка передбачає:

погашення відсоткової ставки або тіла кредиту для проведення капітального ремонту,

запровадження безкоштовної реєстрації ОСББ,

законодавче закріплення принципу, що комунальні послуги ОСББ як колективному споживачу відпускається за такими ж цінами (тарифами), як і для категорії населення.

У ході реалізації представленої на робочій групі концепції очікуються результати:

сформовано відповідального і ефективного власника багатоквартирного будинку,

демонополізовано попит на ринку послуг з управління і утримання багатоквартирного житлового фонду,

демонополізовано пропозицію на ринку послуг з управління і утримання багатоквартирного житлового фонду,

запроваджено механізм обов'язкового залучення коштів співвласників багатоквартирного будинку для проведення робіт з капітального ремонту та енергоефективних заходів,

надана підтримка категорії громадян, які дійсно потребують допомоги,

забезпечено співвласників багатоквартирних будинків необхідною юридичною інформацією для розуміння своїх прав та обов'язків щодо управління спільною власністю.

Громадянська мережа ОПОРА підтримує запропоновану концепцію реформи житлової сфери. Однак ця концепція не нова, на її виконання за участю громадських та міжнародних експертів ще минулого року було підготовлено кілька законопроектів. 

Громадянська мережа ОПОРА підтримує запропоновану концепцію реформи житлової сфери. Однак ця концепція не нова, на її виконання за участю громадських та міжнародних експертів ще минулого року було підготовлено кілька законопроектів. Оскільки вони були відкликані депутатами, то робочою групою на їх основі було підготовлено два проекти - "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг”. При чому, другий законопроект, відверто кажучи, є сумішшю трьох проектів - "Про управління в багатоквартирному будинку" (поданий від народного депутата В. Сальдо та інших і відкликаний), "Про комерційний облік" (поданий від В. Сальдо і відкликаний) та "Про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні" (розроблений Мінрегіоном). Ми вважаємо, що більш доцільно на сьогодні окремим логічним блоком врегулювати відносини на конкурентному ринку - ринку управління житлом, окремо - на монопольному. Питання управління житловим фондом вирішуються завдяки проекту "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будину" та "Про управління багатоквартирним будинком". Ми доопрацювали ці проекти, взявши за основу депутатскі та врахувавши усі зауваження зацікавлених груп. Оскільки дискусія щодо водопостачання і теплопостачання продовжується, можливо, буде змінюватися тарифне регулювання, то ми пропонуємо поверутися до законопроекту "Про комунальні послуги" (уже не "житлово-комунальні", а лише "комунальні") трохи згодом.

Окрім того, концепція не дає в достатній мірі відповіді на питання - як держава сприятиме заходам з енергозбереження, чи буде справедливою система соціального захисту населення, чи зможуть власники приміщень стати власниками земельної ділянки багатоквартирного будинку. Тому ми пропонуємо до першочергових внести уже готовий проект "Про енергоефективність у житлових та громадських будівлях", змінивши його назву на більш правильну - "Про технічні характеристики житлових та громадських будівель", підтримати депутатські проекти щодо ЕКСО (№ 3014, 3014) та продовжити роботу над іншими проектами.

Другим питанням на засіданні робочої групи було розглянуте - управління водопровідно-каналізаційного господарства.

Були представленні пріоритетні напрями розвитку водопровідно-каналізаційного господарства:

збільшення рівня забезпеченості населення послугами з централізованого водопостачання та водовідведення;

забезпечення якості води згідно із нормативними вимогами;

забезпечення біологічного очищення стоків;

підвищення енергоефективності підприємств водопровідно-каналізаційного господарства;

зниження рівня витоків та неврахованих витрат води;

підвищення надійності та безпеки систем водопостачання та водовідведення.

На робочій групі було обговорено європейський досвід управління та функціонування підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, представленні до обговорення концепції реформування господарства. Зрештою, членами робочої групи було запропоновано створити цільову підгрупу для удосконалення напрацювань у сфері управління водопровідно-каналізаційного господарства.

На наступному засіданні робочої групи з питань реформування житлового господарства України будуть розглянуті питання комунальної теплоенергетики та напрацювання підгрупи з управління водопровідно-каналізаційного господарства.