1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Події, пов’язані із Євромайданом та усуненням з посади Віктора Януковича, суттєво вплинули на політичну ситуацію в Запорізькій області.

03 березня 2014 р. виконуючий обов’язки Президента України призначив головою облдержадміністрації Валерія Баранова, який замінив на цій посаді Олександра Пеклушенка. Колишній голова облдержадміністрації, лідер регіональної організації ПАРТІЇ РЕГІОНІВ Олександр Пеклушенко очолював область з листопада 2011 р. Під керівництвом Пеклушенка послідовно вибудовувалася жорстка адміністративна вертикаль, яка передбачала фактичне об’єднання офіційних та партійних посад. Спроби окремих представників місцевої еліти проводити самостійну політику рішуче присікалися, у тому числі шляхом вибіркового кримінального чи адміністративного переслідування опонентів.

Новопризначений голова Запорізької облдержадміністрації Валерій Баранов є достатньо відомим у регіоні політиком. Баранов двічі обирався міським головою Бердянська, міста обласного значення Запорізької області, був народним депутатом України VI скликання. Очолює обласну організацію Народної партії.

Валерій Баранов активно розпочав формування власної команди, висунувши на обговорення Запорізького Майдану кандидатури своїх заступників. Серед претендентів названі Григорій Самардак (заступник голови правління АКБ «Індустріалбанк») та Олег Ніколенко (директор ПСП «Банівка», депутат облради від Народної партії). Зберігає свою посаду заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук, який працює в адміністрації з 2011 р.  Обговорення кадрових ротацій у регіоні триває.

Політичні зміни відбулися і на рівні Запорізької міської ради. 24 лютого 2014 р. міська організація Партії регіонів виключила зі своїх лав мера Запоріжжя Олександра Сіна та припинила його повноваження на посаді голови партійної організації. Натомість депутати ПАРТІЇ РЕГІОНІВ у Запорізькій міській раді відмовилися голосувати за дострокове припинення повноважень.  Олександр Сін має складну історію взаємодії із різними політичними партіями. На чергових місцевих виборах 2010 р. Сін переміг на виборах Запорізького міського голови, висуваючи свою кандидатуру від місцевої організації ВО «Батьківщина». Після обрання Олександр Сін вступив до ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Натомість 28 лютого 2014 року депутата Сергія Мінька було обрано секретарем Мелітопольської міської ради. Наступного дня після цього рішення ради Мінько залишив лави Партії регіонів.

Не дивлячись на окремі  зміни у владній вертикалі області, ПАРТІЯ РЕГІОНІВ зберігає домінування в органах місцевої влади. Запорізьку обласну раду очолює представник ПАРТІЇ РЕГІОНІВ Володимир Межейко. Станом на 10.03.2014 р. 19 з 20 районних рад Запорізької області очолювали члени ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.  Виключенням є Пологівська районна рада, голова якої подав заяву про відставку. Поки залишаються на своїх посадах і голови райдержадміністрацій, які усі без виключення належать до ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

У п’яти містах обласного значення 4 мера представляють ПАРТІЮ РЕГІОНІВ (м. Бердянськ, Мелітополь, Токмак, Енергодар). Лише міський голова Запоріжжя став позапартійним після політичних змін у країни. Таким чином, ПАРТІЯ РЕГІОНІВ залишається провідною політичною силою, яка здійснює максимальний вплив на владну вертикаль області.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Станом на лютий 2014 р. у Запорізькій області зареєстровано 182 обласні організації політичних партій. Найбільш активними і впливовими політичними силами залишаються ПАРТІЯ РЕГІОНІВ[1], Комуністична партія України[2], ВО «Батьківщина»[3].

За результатами парламентських виборів 2012 р. ПАРТІЯ РЕГІОНІВ впевнено зайняла перше місце у Запорізькій області, набравши 40,95 % голосів виборців. Друге та третє місце у виборчих перегонах у Запорізькому регіоні отримала КПУ (21,16 %) та ВО «Батьківщина» (14.93 %). ВО «Свобода» не подолала прохідний бар’єр, отримавши 3,85 % голосів. У восьми з дев’яти одномандатних виборчих округах перемогу отримали також представники ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Лише в окрузі № 78
(м. Бердянськ) переміг самовисуванець Олександр Пономарьов, який згодом вступив до фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ у Верховній Раді.

Після подій Євромайдану в області не відбулося значних змін у впливовості провідних партій. На відміну від інших областей, на Запоріжжі поки не спостерігається масового виходу місцевих лідерів з лав ПАРІЇ РЕГІОНІВ та її депутатських фракцій, за поодиноким виключеннями. До прикладу, 05.03.2014 на сесії Запорізької міської ради було оголошено про вихід із складу фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ п’яти депутатів та створення депутатської фракції «Єдність». У той же час значна частина виборців області, особливо колишніх симпатиків ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, формують попит на нові політичні сили.

3.  Утворення нових громадських ініціатив і політичних сил

Протягом останніх трьох місяців відбувається певна активізація громадського середовища регіону. У січні 2014 р. було оголошено про створення президії Запорізького відділення ВО «Майдан», до складу якої увійшли представники політичних партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «УДАР» та низки громадських організацій. Втім, ця організація конкретних акцій поки не проводила. Активними учасниками громадсько-політичних акцій виступали «Бізнес-Союз «Порада», «Українська справа», «Актив-Z», громадянська кампанія «Євронаступ». 23.02.2014 рішенням Майдану було обрано Народну Раду Запоріжжя у складі 9 осіб, яку очолив екс-прокурор області Олександр Шацький, секретарем став голова ЗОО ВУТ «Просвіта» Олег Ткаченко. Народна Рада створила чотирнадцять комісій та проводить регулярні засідання у приміщенні обласної ради.

У березні 2014 року значно зросла активність проросійських сил, що координуються обласним осередком КПУ та новоствореним громадським рухом «Наш город». До проросійських акцій постійно залучаються представники  організації «Слов’янська гвардія» та  КСД «Січ».

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади станом на березень 2014 р.

У Запорізькій області відбулася ротація керівного складу правоохоронних органів.

24 березня 2014 р. начальником Управління Служби безпеки України Запорізької області було призначено Олександра Шмітька, який до цього займав керівні посади в органах внутрішніх справ регіону. Натомість один з лідерів Запорізького Євромайдану та керівник Народної Ради Запоріжжя Олександр Шацький став прокурором області.  Начальником ГУ УМВС України в Запорізькій області було призначено генерал-майора міліції Віктора Ольховського, який у 2006, 2007, 2008-2010 рр. очолював місцеву міліцію.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

На парламентських виборах 2012 р. у Запорізькій області було створено дев’ять  одномандатних виборчих округів. До подій, пов’язаних із Євромайданом, усі народні депутати України, обрані в одномандатних округах області, входили до складу фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ (Ярослав Сухий, Сергій Кальцев, Євген Карташов, В’ячеслав Богуслаєв, Олександр Пономарьов, Володимир Бандуров, Євген Балицький, Артем Пшонка, Олександр Дудка). Політична ситуація в країні призвела до зміни фракційної приналежності частини народних обранців від Запорізької області. Ярослав Сухий вийшов із фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ та вступив до депутатської групи «Економічний розвиток».

6.  Структура медіа-ринку в області і зміни в інформаційному просторі регіону після подій Євромайдану

Значною популярністю серед мешканців регіону користуються газети «МИГ», «Наше время плюс», «Индустриальное Запорожье», «Суббота плюс», «Запорізька правда», «Запорозька Січ», «Іскра», телеканали ТВ Голд, ТРК «Запоріжжя», «МТМ», ТВ-5, «Алекс», «Вільний простір», «МТВ+Регіон» (м. Мелітополь), ТВ «ЮГ» (м. Бердянськ). Після Євромайдану інформаційний контент провідних ЗМІ області зазнав суттєвих змін. Якщо раніше в ЗМІ регіону здебільшого висвітлювалася позиція правлячої партії, то зараз відбувається демонополізація інформаційного простору.  

7.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону, наявність випадків перерозподілу власності, рейдерських атак тощо 

Станом на 10.03.2014 р. у Запорізькій області не зафіксовано резонансних випадків перерозподілу власності чи рейдерських атак. Але, в подальшому, не можна виключати змін у бізнес-середовищах області. Зокрема, на Запоріжжя повертаються підприємці, які призупинили свою діяльність  внаслідок конфлікту із відомим бізнесменом Євгеном Анісімовим. За повідомленнями ЗМІ, Євген Анісімов, маючи розгалужені контакти з попереднім керівництвом області, вдавався до сумнівних методів ведення економічної діяльності. 21 жовтня 2013 р. Анісімов був затриманий правоохоронними органами в аеропорту «Бориспіль», в межах  кримінального провадження за частиною 4 статті 189 Кримінального Кодексу України (вимагання у особливо великих розмірах). 27 січня 2014 р. Анісімову змінили запобіжний захід – звільнили під заставу. Крім цього, місцеві ЗМІ не виключать посилення позицій промислової групи «Індустріал», оскільки колишнього топ-менеджера групи Григорія Самардака названо кандидатом на посаду першого заступника голови облдержадміністрації.

8.  Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

У Запорізькій області місцева еліта докладає зусиль для стабілізації суспільно-політичної ситуації. Зокрема, 02.03.2014 у Запоріжжі була прийнята спільна заява політичних партій та громадських організацій щодо ситуації в країні, в якій засуджуються політичний радикалізм та екстремізм, міститься заклик уникати будь-яких дій, які роз’єднують суспільство за політичними, національними, релігійними, мовними та іншими ознаками, провокують громадянський конфлікт. Документ підписали голова фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ у Запорізькій міській раді Роман Таран, заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина» Володимир Рудик, голова обласного осередку ВО «Свобода» Віталій Подлобніков, перший секретар обкому КПУ Олексій Бабурін, низка громадських організацій. Натомість 07.03.2014 голова ОДА Валерій Баранов підписав з представниками громадських організацій та політичних партій регіону Угоду про першочергові заходи зі стабілізації суспільно-політичної ситуації в Запорізькій області. Таким чином, у Запорізькій області відсутні вагомі фактори, які можуть негативно вплинути на організацію виборчого процесу та проведення голосування. Потенційні ризики для суспільно-політичної ситуації та громадського порядку несуть проросійські виступи. До прикладу, на початку березня у м. Мелітополь та Бердянськ відбулися мітинги проросійських сил, які супроводжувалися незаконним розміщенням прапора Російської Федерації на адміністративних будинках.



[1] Голова регіональної організації – Олександр Пеклушенко, екс-голова Запорізької ОДА (листопад 2011-березень 2014 р.).

[2] Голова регіональної організації – Олексій Бабурін, народний депутат України III-VIскликань.

[3] Голова регіональної організації – Олександр Старух, екс- голова Запорізької ОДА ( 2008-2010 рр.).