(Інформація станом на 10 березня 2014 року)

1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Зміни у керівництві області Хмельницької ще не досягли стадії завершення, переважно це стосується місцевих органів виконавчої влади. Більшість голів районних держадміністрацій (РДА) наразі залишаються на своїх місцях, 12 з них є чинними членами ПАРТІЇ РЕГІОНІВ і лише 1 чинний голова РДА написав заяву про вихід з колишньої провладної партії (Див. табл. 1). У 4 районах голови РДА були звільнені з посад (3 з яких – указом О. Турчинова від 24.03.2014), а нові досі ще не призначені. 

15 березня 2014 р. на посаду голови обласної держадміністрації замість В.С. Ядухи було призначено уродженця Хмельницької області Л.І. Пруса, який на парламентських виборах 2012 р. балотувався у народні депутати від ПП «УДАР» (№ 174 у виборчому списку). За спеціальністю новий голова ОДА – агроном, а його попередня посада – директор Хмельницького обласного державного центру експертизи сортів рослин. Першим заступником Голови ОДА залишився В. Гаврішко, який був призначений на цю посаду ще у 2011 р.

26 лютого 2014 р. новим головою Хмельницької обласної ради став представник ВО «Свобода» І.Я. Гончар, а екс-голова М. Дерикіт, уже в якості депутата облради, 12 березня увійшов до складу постійної комісії обласної ради з питань бюджету.

Станом на середину березня 2014 р. 8 районних рад у сесійному порядку підтвердили повноваження своїх голів або ж продовжують працювати у звичному режимі під керівництвом чинних голів, а у 11 райрадах було обрано нових голів. У Славутській райраді не вистачило голосів, щоб усунути від посади свого голову, члена ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Волочиський район наразі функціонує без голови районної ради, а м. Нетішин і м. Шепетівка – без міських голів.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Унаслідок подій Євромайдану опозиційні партії ініціювали переобрання голів деяких районних рад і в результаті отримали своїх представників на цих посадах. Зокрема, головою Хмельницької обласної ради був обраний член ВО «Свобода», одним із його заступників – член ВО «Батьківщина». У такий спосіб, свій політичний вплив у регіоні розширили ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Свої політичні позиції в області посилив також й «УДАР», під контролем представника якого опинилася Хмельницька обласна державна адміністрація.

Після трагічних подій лютого 2014 р., активісти Хмельницького Євромайдану активно вимагали розпуску місцевих осередків ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Уже 24 лютого з’явилося повідомлення про розпуск депутатської фракції у Хмельницькій обласній раді, багато місцевих політиків вийшли з колишньої провладної партії. Тим не менш, фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ залишилися функціонувати у Ізяславській, Красилівській, Славутській, Старокостянтинівській райрадах, у решті райрад або таких фракцій немає, або інформація про перелік фракцій є недоступною.

3.  Наявність нових громадських ініціатив і політичних сил

Наразі у Хмельницькому функціонує Хмельницький Майдан і місцева Самооборона. Окрім того, у Хмельницькій області з’явився осередок Правого Сектору, який провадить активну діяльність щодо нарощування членства і розбудови районних структур. Виглядає на те, що зазначений осередок готується до виборів Президента України. Найбільш імовірно, що він оформиться у партійний осередок на основі місцевого осередку партії «Українська національна асамблея».

Слід зазначити й певні специфічні зміни у партійному середовищі області, які відбулися за останній час. Так, наприклад, у березні 2014 р. Головне управління юстиції у Хмельницькій області офіційно зареєструвало кілька обласних організацій таких партій, як ПП «Всеукраїнське об'єднання «За справедливість» (утворилася у серпні 2013 р.) та ПП «Партія українського народу» (існує з 2011р.).

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

18 березня 2014 р. колективу прокуратури Хмельницької області було представлено нового керівника, ним став Р. Мартиненко. До призначення на цю посаду, з 2012 р. Р. Мартиненко обіймав посаду першого заступника голови місцевої прокуратури.  

13 березня 2014 р. полковник міліції, екс-начальник УБОЗу Хмельниччини О. Розізнаний був призначений новим начальником Управління Міністерства внутрішніх справ України в Хмельницькій області. 20 лютого 2014 р. начальник місцевого СБУ В. Крайтор написав рапорт на звільнення, взявши на себе відповідальність за застосування вогнепальної зброї під час штурму громадянами будівлі обласної СБУ. Інформації про призначення нового начальника наразі немає.

Вища рада юстиції призначила нових голів шести районних судів в області (Ярмолинецького, Красилівського, Старосинявського, Білогірського, Старокостянтинівського, Новоушицького). Окрім того, було звільнено з посади суддю апеляційного суду Хмельницької області, а обласна прокуратура поповнилася шістьма молодими прокурорами.

 5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

11 народних депутатів України, 6 з яких є мажоритарниками, представляють Хмельницьку область у парламенті (Див. табл. 2). Внаслідок подій Євромайдану двоє мажоритарників – В.В. Мельниченко та О.В. Герега, вийшли зі складу фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ та стали позафракційними. Перший зі згаданих депутатів полишив лави фракції наприкінці 2013 р., другий зробив те ж саме пізніше – після трагічних подій лютого 2014 р. Наразі жоден з депутатів від області не перебуває у складі фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

6.  Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

Жоден з місцевих політичних діячів публічно не висловлював свого бажання балотуватися на посаду Президента України. Є ймовірність того, що місцевий осередок Правого Сектору готується взяти участь у виборчій кампанії у травні 2014 р.

7.  Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

Загалом, у регіоні відсутні значні конфлікти, які б могли справляти вплив на майбутню президентську виборчу кампанію.

8.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

Медіа-ринок Хмельниччини має таку структуру: 13 акредитованих ЗМІ при облдержадміністрації, 8 електронних ЗМІ, 32 друкованих ЗМІ. Один з основних сегментів медіа-ринку в області займає телебачення. Можна спостерігати збільшення популярності місцевих інтернет-видань та неформальних інформаційних груп у соцмережах, які були найоперативнішим джерелом новин під час Євромайдану. Про свою підтримку позиції Євромайдану та вимогу припинити тиск на журналістів у грудні 2013 р. виступали керівники і працівники низки незалежних ЗМІ: газети «Поділля», телеканалу «33 канал» (працює через аналогове і цифрове мовлення), журналу «Проскурівський телеграф»,  «Ділового тижневика «ВСІМ» та ін.

Наприкінці січня кілька видань були перереєстровані у зв’язку із зміною засновників («Кам'янецький часопис КлюЧ», «Міський інформаційно-рекламний тижневик «Шепетівка», «Домашня газета для всієї сім'ї»). У свою чергу, наприкінці лютого реєстраційною службою Головного управління юстиції було зареєстровано новий місцевий друкований ЗМІ - газету «Вечірній Кам'янець». На своїй фейсбук-сторінці газета повідомила, що буде залучати журналістів нового формату, публікувати аналітику і журналістські розслідування.

9.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

Інформація щодо перерозподілу власності у регіоні після подій Євромайдану відсутня.

10.  Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

19 лютого 2014 р. під час спроби мітингувальників потрапити до приміщення Управління СБУ у Хмельницькій області, кілька людей отримали важкі вогнепальні поранення, один хлопець загинув. Начальник місцевого СБУ В. Крайтор визнав, що віддав працівникам СБУ наказ застосувати зброю і написав заяву про звільнення. 20 лютого одразу після свого звіту у облраді, В. Крайтора було заарештовано і доправлено у військову прокуратуру, проти нього порушена кримінальна справа і наразі він перебуває під вартою.

Інших випадків притягнення до відповідальності місцевих посадових осіб, а також ініціювання розслідувань їхньої діяльності зафіксовано не було.

11.  Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

За виключенням представників ПАРТІЇ РЕГІОНІВ та КПУ, місцеві політичні і громадські еліти підтримували Євромайдан. Як приклад, 20 лютого 2014 р. депутати Хмельницької обласної ради підписали звернення до депутатів рад усіх рівнів, в якому гнівно засуджували кровопролиття на Майдані унаслідок застосування зброї силовими підрозділами. Окрім того, депутати закликали звільнити голову СБУ області, припинити діяльність ПР на Хмельниччині та відсторонити
В. Януковича від виконання його обов’язків.

Жодна суспільно-політична сила області не заперечувала необхідність проведення позачергових президентських виборів у травні 2014 р.