Спостерігачі за виборами та організації зі спостереження за виборами – це захисники політичних прав, оскільки йдеться не лише про збір даних і публікацію звітів, а про щоденну роботу для кращого життя у країнах через мирний перехідний процес між силовими групами та опозицією.

Під час обговорення, присвяченому 10 річниці Європейської платформи за демократичні вибори, представники громадських організацій поділились досвідом спостереження та викликами, які виникають у громадських спостерігачів.

За словами голови правління Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, у 2011 році організація вирішила не просто збирати дані чи інформацію про порушення, а шукати інструменти для документування виборчих злочинів. Одним з успіхів стало визначення виборчих спостерігачів, як учасників виборчого процесу.

«Потім ми зрозуміли, що мати дуже багато прав означає й мати дуже багато обов’язків. Тому ми мали навчати наших спостерігачів не тільки спостерігати за процесом, але й мати достатню юридичну компетенцію для того щоб бути частиною цього процесу. Ми збудували власну юридичну команду як одну з найбільш стабільних команд в країні, яка готова спілкуватися зі спостерігачами, збирати інформацію про прогалини в законодавстві, аналізувати її після виборів і пропонувати зміни до виборчих та інших видів законів у міжвиборчий період. І те, що ми зробили як організація – ми постаралися зберегти свої мізки, наших експертів, не просто час від часу для використання їх під час виборчого процесу, а щоб мати стійку команду, яка буде готова працювати в довгостроковій перспективі. І зараз ми маємо дуже добре розроблені навчальні матеріали для спостерігачів. Кожен, хто бере участь у нашому процесі, має бути готовий працювати з документами, викликати поліцію, давати свідчення під час судових слухань, не спати багато ночей після дня виборів», - розповіла Айвазовська.

Вона також нагадала, що нещодавно  ООН за результатами звернень і заяв спостережних організацій визнала спостерігачів правозахисниками.

«Тому наші права мають бути під контролем міжнародних організацій, бо якщо наші авторитарні чи популістичні режими будуть боротися проти спостерігачів, це означає, що вони борються проти правозахисників. Тож я вважаю, що це правильний інструмент, щоб правильно називати нашу роботу та боротися за свої права», - додала Айвазовська.  

Співзасновниця організації «Розблокувати демократію» Зофія Банута поділилась своїм досвідом спостереження, зазначивши важливість інвестувати в громадянську участь, щоб не допустити фальсифікацій:

«Не знаю, чи ви пам’ятаєте, але у 2018 році, після угорських виборів, сотні тисяч людей марширували вулицями Будапешта, столиці Угорщини, вимагаючи перерахунку, тому що це були найбрудніші вибори з часів падіння комунізму через містичний комп’ютерний збій, 2 рішення Верховного суду щодо організованого шахрайства, організовану скупку голосів на півдні Угорщини. І нічого з цього не мало наслідків, ніхто не розслідував порушення та шахрайство. Я була просто громадянкою до 2018 року і не мала нічого спільного з політикою та виборами. Але мені урвався терпець. Ми з другом почали дивитися на цифри, і ми хотіли побачити, що стоїть за цими цифрами. Ми почали опитувати членів дільничних комісій і написали звіт. Ми говоримо, що якби не інжиніринг виборчої системи, екстремальні маніпуляції з межами виборчих округів, порушення та шахраство, в Орбана не було б такої супер більшості, яку він отримав», - сказала вона.

Президентка організації «Відповідальна політика» Зофія Люткевич розповіла про кризу довіри до інститутів та виборів, а також про надзвичайно важливу роль громадських спостерігачів у Польщі.

«Я хотіла би, щоб спостереження за виборами було більш популярним. Це чудова можливість для людей брати участь, розуміти політичні процеси та будувати довіру до демократії», - сказала вона.

Заступник директора Міжнародного об’єднання за чесні вибори та демократію (ISFED) Леван Натрошвілі позитивно відзначив законодавство щодо спостереження за виборами у Грузії, однак найбільшою проблемою в роботі спостерігачів є імплементація та політизація процесів.

Європейська платформа за демократичні вибори (EPDE) — це мережа 16 незалежних європейських громадських організацій зі спостереження за виборами. ЇЇ метою є підтримка громадянського спостереження за виборами та сприяння демократичним виборчим процесам по всій Європі. EPDE є підписантом Декларації глобальних принципів непартійного спостереження за виборами та моніторингу громадськими організаціями та Кодексу поведінки для непартійного спостереження за виборами. EPDE також є членом Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM).

EPDE отримує фінансову підтримку Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Європейського Союзу.

Громадянська мережа ОПОРА — організація-співзасновниця EPDE.