У грудні 2012 року європейські громадські організації зі спостереження за виборами запустили Європейську платформу за демократичні вибори (EPDE) у відповідь на загрози демократії в регіоні та потребу громадянських спостерігачів у солідарності та транснаціональній співпраці.

Відтоді EPDE перетворилася на професійну мережу з 16 організацій-членів із різних країн: Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Німеччини, Угорщини, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Швеції та України. EPDE об’єднана спільною метою — покращити демократичні виборчі процеси в Європі та забезпечити платформу для навчання та професійної підготовки для своїх членів і експертів. За останнє десятиліття EPDE підготував понад 1000 спостерігачів за виборами з Центральної та Східної Європи, підтримуючи швидкий розвиток потенціалу громадянського спостереження за виборами в регіоні.

Сьогодні EPDE є ключовим контактним пунктом для адвокації потреб і досвіду громадянських спостерігачів за виборами в європейських і міжнародних установах. Оскільки дезінформаційні кампанії, криміналізація учасників громадянського суспільства та маніпуляції в (цифровій) інформаційній сфері зростають, місцевий досвід членів EPDE є актуальнішим сьогодні, ніж будь-коли раніше, зокрема, для попередження розбіжних тенденцій у Європі та захисту цілісності демократичних інститутів.

Якщо в Україні, Вірменії та Республіці Молдова було досягнуто успіхів у доброчесності виборчих процесів, ми є свідками жорстоких репресій проти громадянського суспільства в Російській Федерації, Білорусі та Азербайджані, а також тривожних тенденцій у деяких державах-членах ЄС. Шестеро наших білоруських колег із Правозахисного центру «Вясна» утримуються білоруським режимом як політичні в’язні, у тому числі лауреат Нобелівської премії миру Алесь Бяляцький. У Російській Федерації EPDE назвали так званою небажаною іноземною організацією («НЛО»).

Вшановуючи успіхи останніх десяти років, ми визнаємо виклики, які чекають попереду: EPDE разом із усіма організаціями-членами продовжуватиме зміцнювати альянси з партнерами в усьому регіоні, тиснути на європейські уряди щодо виконання політичних рекомендацій щодо захисту вільних і чесних виборів, а також сприяти тому, щоб підвищити довіру до демократичних інститутів.

Європейська платформа за демократичні вибори (EPDE) — це мережа 16 незалежних європейських громадських організацій зі спостереження за виборами. ЇЇ метою є підтримка громадянського спостереження за виборами та сприяння демократичним виборчим процесам по всій Європі. EPDE є підписантом Декларації глобальних принципів непартійного спостереження за виборами та моніторингу громадськими організаціями та Кодексу поведінки для непартійного спостереження за виборами. EPDE також є членом Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM).

EPDE отримує фінансову підтримку Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Європейського Союзу.

Громадянська мережа ОПОРА — організація-співзасновниця EPDE.