Про це заявила представниця Міністерства цифрової трансформації на засіданні Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 січня 2022 року.

Директорка директорату функціонального розвитку цифровізації Міністерства цифрової трансформації Анастасія Халєєва виступила перед членами Комітету на їхнє запрошення з метою інформування про перспективи законодавчого забезпечення електронного голосування та участі Комітету в цьому процесі.

За словами Халєєвої, Мінцифри справді працює над питанням впровадження електронного голосування, але наразі воно стосується виборів у громадські ради. Міністерство запроваджує Національну платформу електронної демократії, яка називається «Взаємодія». На цій платформі передбачена величезна кількість модулів для взаємодії громадян із органами державної влади. Найближчим часом буде запущений модуль публічних консультацій. Зараз триває активна стадія написання технічних вимог до цього модулю. Також цього і наступного року Мінцифри працюватиме над модулем щодо голосування до громадських рад. Зараз проблемоюі для всіх центральних органів виконавчої влади є відсутність механізму і ресурсу, де громадяни можуть вільно обирати членів громадських рад.

Як було зазначено у доповіді, Міністерство цифрової трансформації проводить аналітичну роботу, працівники вивчають міжнародний досвід та беруть участь у міжнародних конференціях. Якщо виникне ініціатива впровадження електронного голосування на загальнонаціональних виборах (таких як президентські чи парламентські), Мінцифри тісно співпрацюватиме з профільним Комітетом. «Ці новації можливі лише у поєднанні із розробкою і ухвалення відповідного законопроєкту, що визначить законодавче регулювання процесу», —   запевнила представниця Мінцифри.