Членів дільничної виборчої комісії не допускають у приміщення виборчої дільниці №650090 для організації голосування на проміжних виборах народного депутата 31 жовтня 2021 року.

Як розповіла у коментарі ОПОРІ членкиня окружної комісії Лариса Глухова, приміщення виборчої дільниці №650090 розташоване в смт Велика Лепетиха на території професійно-технічного училища №22.

"До мене сьогодні звернулася член комісії Яременко Світлана. Їх не допускає виконуючий обов'язки директора (училища — пр. авт.) на виборчу дільницю, вимагаючи розпорядження голови ОВК про дозвіл перебувати на виборчій дільниці. А також вимагає, щоб кожен член комісії надав сертифікат про те, що вони вакциновані", — зазначила вона. 

Спостерігачі ОПОРИ спробували сконтактувати з представниками професійно-технічного училища, але слухавку ніхто не брав. Як тільки коментар буде надано, текст буде доповнено. 

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначив:

“Варто пам'ятати, що органи влади в межах своїх повноважень, згідно з ч. 1 ст. 51 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень. Зокрема, надавати необхідні приміщення відповідно до норм, встановлених цим Законом або відповідними рішеннями Центральної виборчої комісії, прийнятими на виконання вимог цього та інших законів, сприяти в облаштуванні цих приміщень, забезпечувати їх охорону, а також охорону виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації. Своєю чергою, недопуск дільничної виборчої комісії до відведеного для неї приміщення заважає належному виконанню цією комісією своїх обов'язків, а, отже, перешкоджає її законній діяльності. Такі дії можуть мати ознаки як адміністративного, так і кримінального правопорушення. Зокрема, ст. 157 Кримінального кодексу передбачає відповідальність за перешкоджання роботі виборчої комісії за умови наявності умислу та способу вчинення правопорушення (наприклад, дії, поєднані з обманом або примушуванням, із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна). За відсутності обов'язкових ознак складу кримінального правопорушення, винна особа за перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу може бути притягнута до адміністративної відповідальності за ст. 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення”.