Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 12 вересня у місті Нова Каховка зафіксували білборди кандидатів у народні депутати по округу №184 Ігоря Токовенка (“Народовладдя”) та Катерини Одарченко (“Національна платформа”) без вихідних даних та подали заяви до поліції. 

Так, білборд Ігоря Токовенка розміщений на перетині вулиці Максима Горького та проспекту Перемоги з написом «Час втілювати мрії мільйонів , а не мільярдів. Народовладдя». На білборді відсутні дані про замовника, установу, яка здійснила друк, тираж, про осіб, відповідальних за випуск.

Білборд Катерини Одарченко розміщений на проспекті Перемоги та має напис « Мій пріоритет гідна медицина на Херсонщині . Катерина Одарченко. Національна Платформа». В той же час, відсутні будь-які відомості про замовника білборду, установу, яка здійснила друк, тираж та осіб, відповідальних за випуск. 

Спостерігачі ОПОРИ звернулись з відповідними заявами до правоохоронних органів. 

ВІдповідно до статті 70 Закону України “Про вибори народних депутатів України” кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію на наступний день після прийняття рішення про їхню реєстрацію.

Катерину Одарченко та Ігоря Токовенка було зареєстровано кандидатами у народні депутати згідно Постанови ЦВК №333 від 10.09.2021 р. 

Згідно з частиною 23 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

ВІдповідно до частини 1 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.