Громадянська мережа ОПОРА долучається до заяви неурядових моніторингових організацій, що спостерігають за виборами, стосовно військового перевороту у М'янмі (колишній Бірмі). Нижче наводимо переклад повного тексту заяви українською.

1 лютого збройні сили М'янми, нібито реагуючи на заяви про фальсифікації виборів під час волевиявлення 8 листопада 2020 року, затримали численних урядовців, президента та голову виборчої комісії, а також активістів та політиків з правлячої партії Національної ліги за демократію (NLD) та інших партій.

Згодом військові визнали, що захопили владу, оголосили однорічний надзвичайний стан та призначили віцепрезидента та генерала у відставці У Мінт Шве, виконуючим обов'язки президента. Також було оголошено про проведення нових виборів після введення надзвичайного стану в рамках нової виборчої кампанії.

Організації з моніторингу прав людини засуджують військовий переворот у М'янмі та закликають негайно звільнити всіх затриманих політиків, урядовців та активістів. "Татмадо" (збройні сили) повинні відновити владу уряду під керівництвом цивільних осіб та домагатися розгляду скарг, пов'язаних з виборами, через законні процедури, визначені Конституцією 2008 року.

Конституція М'янми та виборче законодавство забезпечують механізм вирішення суперечок у формі виборчих трибуналів. Партія союзної солідарності та розвитку, яка підтримується військовими (USDP), неодноразово заявляла про фальсифікації виборів та порушення, як і будь-яка інша зацікавлена ​​сторона, має законне право офіційно оскаржувати результати виборів у судовому порядку.

Групи спостерігачів за виборами, присутні в М'янмі, з нетерпінням очікували побачити всі скарги, пов'язані з виборами, та потенційні докази, представлені та розглянуті під час законного засідання трибуналу. Вирішення виборчих суперечок є невід'ємною частиною будь-якого виборчого процесу, який спирається на основну передумову про те, що всі сторони діють добросовісно.

Отже, Татмадо (збройні сили М'янми) повинні відступити від реалізації державного перевороту і замість цього взяти участь у мирному та прозорому процесі вирішення виборчих суперечок. Шлях до повністю реалізованої демократії довгий і важкий, але важливо, щоб усі зацікавлені сторони взяли на себе зобов'язання відстоювати і захищати демократичні норми. Повторення того, що відбулося після загальних виборів 1990 р., означало б повне повернення до авторитаризму і не буде прийняте громадянами М'янми та міжнародним співтовариством.

 

Посилання на оригінал заяви англійською мовою з переліком організацій-підписантів: https://anfrel.org/joint-statement-myanmar-stop-the-coup-let-election-tribunals-do-their-job/