29 січня 2020 року у Регіональному центрі  з надання безоплатної вторинної правової допомоги представники Громадянської мережі ОПОРА разом з громадськістю обговорювали питання дотримання виборчих стандартів у місцях позбавлення волі та інших спеціальних виборчих дільницях.

Координатор спостереження за виборами у Рівненській області під час заходу презентував результати аналітичного звіту Громадської мережі ОПОРА щодо дотримання виборчих прав громадян у місцях несвободи. За його словами, суттєвих порушень законодавства, які могли б вплинути на результати голосування у межах Рівненської області виявлено не було.

«Проте під час аналізу даних експерти віднайшли кілька аномальних дільниць в інших областях, у яких результати голосування суттєво відрізнялись від результатів голосування у інших закладах відбування покарання. До таких дільниць можна віднести Літинську, Первомайську колонії та Дружелюбівський виправний центр. Було порівняно голосування у першому та другому турі виборів Президента України. У Первомайській виправній колонії (Харківська область) у першому турі виборів Президента з суттєвим відривом переміг Петро Порошенко. За нього свої голоси віддали більше 80% ув'язнених (214 голосів). Вже 21 квітня, під час другого туру виборів, за Петра Порошенка проголосувало вдвічі менше ув’язнених – 37% (94 голоси). Проте візит омбудсмена з питань захисту виборчих прав не виявив використання адміністративного ресурсу. Літинська виправна колонія (Вінницька область) привернула увагу експертів тим, що на ній чинний тоді Президент Петро Порошенко у першому турі отримав 69% (158 голосів), а під час повторного голосування лише 97 виборців (на 61 голос менше, ніж у першому турі). Такаж ситуація спостерігалась і в Дружелюбівському виправному центрі №1 (Запорізька область) де результати: у першому турі Петро Порошенко отримав 56% (40 голосів), в другому турі за нього проголосували всього 8 виборців (-32 голоси)» – зазначив координатор.

Омбудсменка з питань захисту виборчих прав у Рівненській області зосередила увагу присутніх на проблемних аспектах організації та процесу голосування на спеціальних виборчих дільницях. Зокрема, зазначила про те, що необхідно створити процедуру голосування за місцем перебування (тобто в камерах) осіб, які перебувають в установах пенітенціарної служби і позбавлені волі довічно. Це значно спростить організацію виборів у таких закладах як з точки зору дотримання режиму, так і з точки зору затрат часу.

Також омбудсменка звернула увагу на проблему контролю за належною реалізацією  виборчих прав осіб, які перебувають у психіатричних та психоневрологічних закладах. На таких спеціальних дільницях трапляються порушення таємниці голосування, вплив адміністрації та працівників на волевиявлення підопічних та видача бюлетенів особам без пред’явлення ними паспорта. Саме тому питання забезпечення виборчих прав осіб, які перебувають у психіатричних закладах та\або мають психічні захворювання, потребує додаткового вивчення.

Важливою проблемою залишається забезпечення доступності виборчих дільниць для усіх категорій громадян, які здійснюють волевиявлення на спеціальних дільницях та поінформованості виборців про свої права, порядок голосування, кандидатів, їх програми.

Представники установ Державної кримінально-виконавчої служби України та органів Національної поліції акцентували увагу на певних проблемах в організації виборчого процесу, які потребують вирішення. Зокрема, представник органів Національної поліції Олександр Омельянець наголосив на вирішенні питання голосування працівників правоохоронних органів на спеціальних виборчих дільницях, адже наразі такого права вони не мають.

Представники установ виконання покарань Володимир Луцук та Валерій Лисенко заявили про необхідність чіткого нормативного розмежування повноважень адміністрації закладів та членів комісії спеціальної виборчої дільниці у процесі організації виборів. Також вони зауважили, що для них важливо, аби комісія вчасно отримувала інформаційні матеріали про партії та кандидатів на виборах, для того, щоб встигнути ознайомити з ними усіх бажаючих.