6 серпня в Житомирському прес-клубі відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА  на тему:  «Чи будуть вибори конкурентними?»,  в якій взяли участь координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА та координатор Громадської мережі ОПОРА в Житомирській області .

Як повідомила координатор виборчих програм ОПОРИ, основним завданням громадського спостереження є незаангажована оцінка перебігу виборчого процесу та попередження порушень. Цього року ОПОРА планує реалізувати масштабні кампанії довготермінового та короткотермінового спостережень, швидкий статистичний підрахунок результатів голосування за пропорційною складовою на основі репрезентативної вибірки забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами у окремих мажоритарних округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти. Презентуючи результати моніторингового звіту, Ольга Айвазовська підкреслила: «Найбільш  небезпечним  політичним  трендом  останніх  місяців  неофіційного  етапу  кампанії є непоодинокі факти застосування бюджетного та силового адміністративного ресурсу.  В  першому  випадку  кошти  з  місцевих  чи  державного  бюджету  витрачають  на заходи,  які  використовуються  партією  чи  кандидатом  для  ведення  власної  виборчої агітації. Силовий адмінресурс – правоохоронні та інші органи, що мають повноваження здійснювати  примус   (міліція,  Прокуратура,  СБУ,  митниця,  податкова),  незаконно захищають інтереси одних політиків чи партій або ж чинять тиск на інших». Торкаючись питання  рівності кандидатів та партій у веденні виборчої кампанії координатор виборчих програм ОПОРИ зазначила, що одна з головних проблем цьогорічної передвиборчої кампанії – непрозорість виборчих видатків. Кошти, витрачені до моменту офіційної реєстрації та отримання статусу суб’єкта виборчого процесу, належним чином не обліковувалися.

Головними  трендами  передвиборчої  діяльності в Житомирській області є: роздача різноманітних подарунків та надання безкоштовних послуг через  благодійні фонди потенційних «мажоритарників», замовні матеріали у місцевих ЗМІ («джинса»), самопіар через приховане використання бюджетних коштів

Окремо Ольга Айвазовська зупинилась на  новації щодо запровадження  веб-камер на виборчих дільницях та оприлюднила позицію ОПОРИ. Вона полягає в тому, що запропонована законом модель відеоспостереження на виборчих дільницях не зможе стати серйозною перепоною для вчинення правопорушень та запобігти фальсифікаціям під час парламентських виборів. Крім того, експерти ОПОРИ вважають , що значні витрати на встановлення камер відеоспостереження  близько 1 млрд грн економічно необґрунтовані, а сам закон «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року» провокує значні корупційні ризики, оскільки скасовано тендерні процедури для закупівлі відповідних товарів та послуг. У цьому випадку, веб-камер та їх встановлення.

Обласний координатор Громадянської мережі ОПОРА розповів про перебіг та особливості кампанії на Житомирщині, та зазначив, що: «цьогорічні вибори у Житомирській області характеризуються явним фальстартом кандидатів. Так, деякі з них почали працювати у ймовірних виборчих округах вже  з початку року, а з 28-го квітня – дня нарізання округів – робота пішла повним ходом». Головними  трендами  передвиборчої  діяльності в Житомирській області координатор назвав роздачу різноманітних подарунків та надання безкоштовних послуг через  благодійні фонди потенційних «мажоритарників», замовні матеріали у місцевих ЗМІ («джинса»), самопіар через приховане використання бюджетних коштів.

Серед виборчих округів найактивнішим координатор вважає 66 (з центром у м. Малин) та 63 (з центром у м. Бердичів), де планують балотуватися по 4 активних кандидата, які вже ведуть потужну передвиборчу кампанію. А найпасивнішим до недавнього часу вважалися 65 виборчий округ (з центром у Новоград-Волинському) та 62 (м. Житомир). Найбільше занепокоєння у спостерігачів  ОПОРИ в Житомирській області  викликало  приховане використання адмінресурсу  потенційними кандидатами у передвиборчий період  у 63 та 66 виборчих округах. Що ставить під питання рівні можливості у конкурентності кандидатів під час виборчої кампанії. 

 
 
Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.