Громадянська мережа ОПОРА розробила онлайн-інструмент “War Speeches” для відстеження офіційної позиції та публічного дискурсу держави-окупанта щодо перебігу війни проти України і прогнозування майбутніх агресивних планів рф.

Із 24 лютого, коли почалася широкомасштабна війна, аналітики ОПОРИ щоденно відстежують зміни позицій та вимог держави-окупанта. До публікацій також додаються коментарі щодо правдивості тих чи інших заяв, а також реакція України. 

В об’єктиві дослідників – публічні виступи посадових осіб держави-окупанта, зокрема, президента рф путіна та його прессекретаря пєскова,  міністра мзс рф лаврова та офіційних речників міністерства, міністра оборони рф та офіційних речників цієї структури, спікера державної думи володіна, голови уряду мішустіна, посла рф в ООН. Також на ресурсі опубліковані реакції представників української влади на заяви держави-окупанта.

Інструмент War Speeches – це політичний Google, опрацьований аналітиками, який має зручну каталогізацію (активні теги та пошук). Його перевага – швидкий фаховий та комплексний «зріз» інформації щодо політики росії, а також агрегованої позиції сторін у переговорному процесі. Окремий бонус – це увага ОПОРИ до деталей. У масиві інформаційного потоку аналітики знаходять важливі, але не висвітлені ЗМІ аспекти війни.

Крім щоденного опису, інструмент War Speeches містить таймлайн, де можна побачити позиції країн за ключовими заголовками, хронологію публічних заяв та аналітичні матеріали.

За допомогою інструменту War Speeches кожен зможе:

  • системно відслідковувати, що планує агресор та окупант;
  • компетентно планувати інформаційні кампанії проти окупанта;
  • на основі системної інформації прогнозувати наступні кроки окупанта в публічному просторі;
  • в історичній перспективі – використати ресурс як джерельну базу наукових досліджень.

Наразі інструмент має допомогти українській владі, її міжнародним партнерам, іншим зацікавленим сторонам у плануванні протидії державі-окупанту.