З-поміж 12 народних депутатів–мажоритарників, обраних три роки тому в Донецькій області, на жаль, не всі працюють для перемоги під час повномасштабного вторгнення рф в Україну. Дехто, як-от Юрій Солод чи Федір Христенко, виїхали за кордон, місце перебування Андрія Аксьонова поки не встановили, а Євгена Яковенка затримали за запитом Інтерполу. Вадим Новинський, який на днях повідомив про складання депутатських повноважень, публічно висловлювався проти розриву Української Православної Церкви з московським патріархатом. Утім, є й інші приклади — новий омбудсмен парламенту родом із Волновахи, мільйонні пожертви на потреби військових і цивільного населення та нова депутатська група «Відновлення України» у Верховній Раді. ОПОРА встановила, чим займалися мажоритарники з Донеччини протягом останніх місяців та як це впливає на життя в регіоні.

Третина нардепів з Донеччини — від «ОПЗЖ». Як щодо них?

У 2019 році до Верховної Ради від Донецької області за поданням від «Опозиційної платформи — За життя» пройшли Юрій Солод, Федір Христенко, Валерій Гнатенко та Володимир Мороз. Це третина від усіх обраних в області народних депутатів — загалом фракція «ОПЗЖ» була другою за чисельністю у Верховній Раді і налічувала 44 депутати. Втім, у березні Рада нацбезпеки та оборони України призупинила діяльність цієї партії, в квітні її фракція  припинила роботу в парламенті, а в травні «ОПЗЖ» офіційно перестала існувати.

Що ж сталося з депутатами-мажоритарниками з «ОПЗЖ»? Юрій Солод, який і так майже ніколи не з’являвся на 47-му виборчому округу з центром у місті Слов’янськ, де був обраний, із початку повномасштабного вторгнення і зовсім не спілкувався з виборцями. Ще 9 лютого Юрій Солод разом із дружиною Наталією Королевською виїхав з України в столицю Латвії Ригу. Перебуваючи за межами України, Юрій Солод на своїй сторінці у мережі Facebook 21 лютого проінформував про функціонування його громадської приймальні у приміщенні виконкому у Слов’янську. 8 березня він вирішив привітати «славяночек». Всі інші його дописи, крім вітань із релігійними святами, видалені.

Федір Христенко — ще один охочий пересидіти небезпеку в теплих краях. За інформацією ЗМІ, нардеп виїхав з України рейсом «Київ — Дубай» та поки не повертався. Його сторінка в мережі Facebook виглядає як сайт-одноденка — порожній акаунт створений ще в липні 2019 року.

Що взагалі відомо про цього народного обранця? На виборах у 2014 році він був довіреною особою Петра Порошенка в Донецькій області. В 2019-му його обрали народним депутатом. Однак, кажуть, із того моменту він жодного разу не навідався до своїх виборців — мешканців окупованого сьогодні Лимана та розбомбленого Бахмута. В Раді цей депутат ніколи не голосував за декомунізацію, а також цікавився антикорупційним законодавством. Зокрема, він був одним із тих, хто готував подання, за яким Конституційний суд скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу та фактично анулював електронне декларування і повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, конфіскації активів, набутих корупційним шляхом тощо. Чому це так цікавило Федора Христенка? Мабуть тому, що сам він як кандидат на виборах-2019 не подавав декларації. Вже опісля виявилися його чималі статки — квартири, гаражі, будинок та ділянка в Києві, квартира, комора та паркомісця в росії, автопарк на загальну суму щонайменше 800 тисяч доларів, колекція з 37 картин ХІХ-ХХ століть, скульптур, прикрас, годинників та ще купа всього. При цьому більшість нерухомості в нардепа, а точніше — у його дружини, з’явилася після 2018 року. Тоді ж вона стала з розмахом відзначати дні народження — наприклад, влаштувала вечірку на мільйон доларів у москві.

Ще один виходець із «ОПЗЖ» Володимир Мороз, обраний по 59-му округу, куди якого входять Вугледар, Новогродівка і Селидове, перебуває в Україні. Ба більше, він періодично викладає пости у Facebook про свої поїздки на Донеччину. Загалом депутат інформує про доставку продуктів харчування чи іншої гуманітарної допомоги мешканцям прифронтових міст Донеччини. А ще Володимир Мороз увійшов до складу новоствореної депутатської групи «Відновлення України».

Його колишній колега по партії «Опозиційна платформа — За життя» Валерій Гнатенко — виходець із Дружківки. До того, як стати нардепом, він тричі обирався міським головою — в 2006, 2010 та 2015 роках. В 2014 році Валерій Гнатенко продовжував очолювати місто під час його окупації. Більш того, він начебто сприяв у проведенні «референдуму» і відмовлявся коментувати це журналістам. Сьогодні, згідно з відкритою інформацією, Валерій Гнатенко курсує між Києвом та Донеччиною. Зокрема, він звітує про роботу у Верховній Раді та надання гуманітарної допомоги у Дружківці за сприяння благодійного фонду Вадима Столара. Валерій Гнатенко теж увійшов до депутатської групи «Відновлення України».

 
«Відновлення України»: частина членів з ОПЗЖ та Максим Єфімов у керівному складі

Про створення нової депутатської групи «Відновлення України» стало відомо 22 травня. Один з її очільників — нардеп із Донеччини Максим Єфімов, обраний по 48-му округу у Краматорську.

В перші ж дні війни він заявив, що «Все буде Україна!», почав допомагати з постачанням продуктів харчування до Краматорська, сприяв евакуації мешканців до Німеччини, заявляв про виконання замовлення для Дністровської ГЕС.

Що стосується новоствореної депутатської групи, то Максим Єфімов зазначив: «Вдячний своїм колегам із групи “Довіра” за співпрацю, але вважаю, що можу бути більш ефективним для громадян України у складі нової парламентської групи “Відновлення України”». Разом із ним там працюватимуть колишні члени ОПЗЖ Валерій Гнатенко, Володимир Мороз та Олександр Ковальов.

Останній разом із Максимом Єфімовим входив до складу депутатської групи «Довіра». Олександр Ковальов пройшов до Верховної Ради за найменшим в Україні мажоритарним округом — у Зайцевому поблизу Горлівки. Нагадаємо, що Олександра Ковальова підозрювали у допомозі з втечею беркутівцям, які брали участь в розстрілах активістів Революції Гідності, та знищенням зброї цих силовиків. Сьогодні Facebook-сторінка Олександра Ковальова не відзначається змістовною інформацією про його роботу у Верховній Раді чи як громадського діяча. Втім, він декларує свою проукраїнську позицію.

Розшук Андрія Аксьонова

Пізніше за інших до мажоритарників Донеччини приєднався Андрій Аксьонов. Wikipedia характеризує його так: «Громадянин рф, організатор “місцевого референдуму” терористичної організації “ДНР”, фігурант сайту “Миротворець”». Попри це, він переміг на довиборах до Верховної Ради 28 березня 2021 року. Народний депутат має цікаве минуле: колись він висловився, що як міський голова міг би підтримати приєднання міста до росії, влітку 2014 року в анексованому Криму подав заявку на отримання громадянства рф, мав справи з підробкою документів тощо.

Чим займається народний обранець під час повномасштабного вторгнення? 25 лютого на YouTube-каналі «Капрі», який активно використовували для агітації за нардепа на виборах, з’явилося відеозвернення мажоритарника. Він не закликав своїх виборців евакуюватися з районів проведення бойових дій, а навпаки — заохотив зберігати спокій та не панікувати.

Наприкінці березня депутати Добропільської міськради підняли питання про відсутність допомоги чи бодай комунікації з народним депутатом. Наразі місце перебування Андрія Аксьонова невідоме.

Нардеп Євген Яковенко — затриманий за запитом Інтерполу

Ще один народний депутат із Донеччини — Євген Яковенко — покинув Україну ще до повномасштабного вторгнення. За повідомленнями медіа, 12 лютого мажоритарник вилетів у Стамбул, а згодом його затримала прикордонна поліція Молдови. ЗМІ повдомляли, що причиною затримання стало оголошення українського парламентаря у розшук по лінії Інтерполу. Затримання відбулося за запитом Білорусі у зв’язку зі звинуваченням у корупції та хабарництві.

Що взагалі відомо про нардепа Яковенка? На виборах 2019 року він подавався від партії ВО «Батьківщина» у 52-му окрузі з центром у м. Торецьк і переміг з різницею у 781 голос. Його головним опонентом був Олег Погодін від забороненої нині «Опозиційної платформи — За життя». Євгена Яковенка звинувачували у фальсифікації виборів та підкупі виборців. СБУ навіть почала розслідування за фактом підкупу виборців на ОВО №52. Також ЗМІ наголошували, що Євген Яковенко займався спочатку контрабандою крохмалю, а пізніше — і цигарок в особливо великих розмірах.

Натомість у Верховній Раді Євген Яковенко поводився максимально непомітно: ніколи не виступав, не входив до складу жодного комітету, був позафракційним та пропустив майже половину голосувань.

Вадим Новинський: прихильник московського патріархату склав депутатські повноваження

Народного депутата від 57 округу, до складу якого входять частина Маріуполя та району, Вадима Новинського завжди відносили до проросійських сил. Та й громадянинои України він став лише 29 травня 2012 року — тодішній президент Віктор Янукович надав йому громадянство, зазначаючи, що підприємець «має визначні заслуги перед Україною».

Вадим Новинський відомий тим, що має зв’язки з московським патріархатом. Навіть коли Українська православна церква (УПЦ) пішла на розрив з РПЦ, диякон (а він має такий сан) Вадим Новинський висловився проти. На сьогодні Вадим Новинський, який входив до сотні найбагатших людей України, не включений до санкційних списків через відсутність доказів щодо колабораційної діяльності — про це заявив в інтерв’ю голова НАЗК Олександр Новіков.

У публічному просторі народний депутат звітує на своєму сайті та Facebook-сторінці про допомогу постраждалим мешканцям через Благодійний фонд Вадима Новинського. Зокрема, фонд допомагаэ з харчуванням на Харківщині, медичним обладнанням для лікарень Запоріжжя, харчуванням та пальним для евакуації маріупольців, машинами швидкої допомоги для Кривого Рогу тощо.

Однак 6 липня 2022 року Вадим Новинський заявив про складення депутатських повноважень. За його словами, він вирішив «зосередитись на гуманітарних проєктах, на розвитку національної економіки, служінні Українській Православній Церкві та на відновленні зруйнованих храмів». Тим часом користувачі соціальних мереж пропонують Новинському йти у відомому напрямку за російським кораблем. 8 липня Верховна Рада припинила повноваження народного депутата Вадима Новинського. «За» це рішення проголосували 295 парламентарів.

 

 

Дмитро Лубінець — новий омбудсмен

На відміну від деяких своїх колег-нардепів із Донеччини, Дмитро Лубінець одразу визначив свою позицію щодо військового вторгнення.

Напередодні повномасштабного вторгнення Дмитро Лубінець у дописі на Facebook зазначив, що пропонує розірвати дипломатичні стосунки з рф та звернутися до ООН з проханням ввести миротворців на лінію зіткнення: «Всім прихильникам миру і незрозумілих домовленостей, хочу сказати: Росії не потрібен Крим, Донецьк, Луганськ. Путіну потрібна вся Україна, з Києвом.  Адже він постійно, як мантру, повторює слова про єдиний народ і «русский мир». Без Києва вся ця мішура виглядає незрозуміло. Ціль ясна — Київ і вся Україна. І ми повинні її захищати!»

Вже за добу нардеп почав інформувати про введення воєнного стану, та перебіг війни. Зокрема, 25 лютого він опублікував відео про обстріл свого рідного, а нині окупованого міста Волновахи, потім повідомив про початок активної фази роботи фонду «Я-Волноваха», зелені коридори для евакуації, створення логістичного центру у Луцьку, передачу тепловізорів, рацій та іншої допомоги.

21 червня голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висунув кандидатуру Лубінця на посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини, а на початку липня виходець із Донеччини почав виконувати відповідні обов‘язки.

 
Позафракційні нардепи

Чим під час військового вторгнення займаються позафракційні нардепи з Донеччини? Сергій Магера не дуже активно веде власні сторінки у мережі Facebook — здебільшого інформує про роботу Верховної Ради або передачу допомоги військовим від Метінвесту.

Його колега Муса Магомедов, колишній гендиректор Авдіївського коксохіму, закликає евакуюватися з профронтового міста Авдіївка, звітує про роботу у Верховній Раді, а також розповідає про надання гуманітарної допомоги військовим та цивільним.

Висновки

Від депутатів-мажоритарників очікують, що їхня діяльність буде мати локальну прив'язку — вони певним чином сприятимуть розвитку округу, де їх обрали. Під час повномасштабного вторгнення росії народні депутати з Донеччини могли б опікуватися містами, які опинилися під прицільним вогнем окупантів, — заохочувати людей евакуюватися, допомагати з вивезенням та розміщенням цивільного населення, координуванням надання благодійної допомоги тощо.

Варто зазначити, що частина нардепів роблять саме так: Дмитро Лубінець, Максим Єфімов та інші проукраїнськи налаштовані мажоритарники у публічному просторі звітують про мільйонні пожертви та допомогу цивільним і військовим.

Однак третина від усіх обраних на Донеччині нардепів — із забороненої сьогодні ОПЗЖ. Вони або покинули територію України, або швидко зорієнтувалися та працюють у Верховній Раді як безпартійні. Виникає питання — яким чином статус нардепа отримують ті, хто, як, наприклад, Андрій Аксьонов, мають громадянство рф? Можна, звісно, сказати, що виборці самі винні — не знайомилися з біографією кандидатів, не читали передвиборчих програм та «купилися» на красиві обіцянки чи щось більш матеріально значуще. Втім, тут слід говорити ще й про відповідальність правоохоронних органів, які навіть за наявності доказів виборчих порушень не доводять справи до кінця. Має вдосконалюватися і законодавча база задля усунення прогалин щодо фіксації виборчих злочинів. Коли держава і кожен її громадянин будуть усвідомлювати власну відповідальність на виборах будь-якого рівня, ситуації з потраплянням до влади людей із проросійською позицією зникнуть.