5 липня на верифікованій Facebook-сторінці Генерального штабу ЗСУ з’явилось повідомлення щодо необхідності отримання дозволу для виїзду з місця проживання громадян, які є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами. Це викликало хвилю публічного обговорення через нерозуміння деталей процедур.

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк поділився власним трактуванням відповідного законодавства:

«У нас є три Закони, які в тій чи іншій мірі встановлюють обмеження у цій сфері щодо зміни місця проживання чи виїзду з місця проживання відповідної категорії осіб.

По-перше, це безпосередньо ЗУ «Про правовий режим воєнного стану», який згадується у відповідному наказі Начальника Генерального штабу. Яким дозволяється встановлювати відповідні обмеження, що стосуються заборони громадянам, які перебувають на військовому, або спеціальному обліку, змінювати місце проживання, місце перебування без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки і так далі. На сьогодні таким керівником, по суті, є керівник центру комплектування. Крім цього Закону є ще два інших Закони. Це – ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» та ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

В ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу відповідної посадової особи. Тут передбачена чітка заборона – забороняється зміна місця проживання.

Але що важливо знати? Для громадян є Закон, який належним чином оприлюднений. Той документ, який прийняв і розробив Генеральний штаб, є документом внутрішнього користування. Тобто, його ключовим адресатом є центри комплектування, органи державної влади та місцевого самоврядування. Це інструкція для них, як надавати дозвіл громадянам.

Я інтерпретую ч.6 ст. 22 таким чином, що йде мова про зміну зареєстрованого місця проживання. Тобто, коли ти змінюєш місце реєстрації свого проживання, ти маєш отримати такий дозвіл. Ніяким чином ти не обмежуєшся в свободі пересування, бо ти можеш, наприклад, виїхати на декілька днів, повернутися назад за постійним своїм місцем проживання і так далі. Тобто, тут мова йде про зміну місця проживання.

В ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» вжито трішки інше формулювання. Зокрема в ч. 4 ст. 37 зазначено, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

І сьогодні з’явилося це повідомлення на офіційній веб-сторінці Генерального штабу. І справді він говорить лише про ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу». Якщо ми говоримо про цей Закон, то він передбачає саме це обмеження свободи пересування через виїзд з місця проживання. Тобто, виїзд з місця проживання забороняється без дозволу відповідної посадової особи. Наприклад, якщо військовозобов’язаний або призовник чи резервіст хоче виїхати на певний час зі свого постійного місця проживання до бабусі чи до інших близьких, він має звернутися до керівника відповідного районного чи міського територіального центру комплектування, де він, власне, й перебуває на військовому обліку, для отримання дозволу на такий виїзд.

Законодавство з самого початку з 24 лютого 2022 року оперувало такою категорією як заборона зміни місця проживання, заборона виїзду з місця проживання для відповідних категорій осіб. Таким чином, в центрі комплектування вони не могли поставити людину на тимчасовий облік. Коли мова йде про тих осіб, які живуть не за місцем реєстрації, питання в тому, що і Закон, і повідомлення Генерального штабу кажуть, що потрібно звертатися до того центру комплектування, де ти перебуваєш на військовому обліку. Тобто, дивишся своє приписне, тимчасове посвідчення, військовий квиток. Перебуваєш на обліку, наприклад, у Львівському територіальному центрі комплектування, але фактично проживаєш у Києві, то отримувати, по суті, дозвіл, маєш там. Поки що це сформульовано так».

Переглянути відео на Facebook-сторінці ОПОРИ

Впродовж дня на сторінці Генштабу також з’явилось два додаткових пояснення цієї процедури.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний зазначив: «Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося».

А представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись в етері національного телемарафону, відповідаючи на запитання журналістів уточнив: «Якщо в межах області — не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл».