Об’єднання великої кількості населених пунктів – 28 сіл і селищ – в одну територіальну громаду зумовило потребу у формулюванні бачення спільного розвитку та пошуку способів комунікації, які були б дієвими в нових адміністративних умовах. Саме тому у Широківській громаді вирішили проводити публічні консультації, аби вирішувати питання спільно – влада і громадяни.

Контекст

Широківська сільська ОТГ утворилась у жовтні 2016 р., коли було прийнято рішення про об’єднання шести сільських рад Запорізького району. Громада об’єднала 28 населених пунктів із загальною кількістю жителів 13 тис. 983 особи. Перші вибори відбулись у квітні 2017 року. Відтоді команда Широківської сільської ради розпочала низку заходів, спрямованих на згуртування й активізацію громади. Адже хоч реформа децентралізації і надає значні можливості для розвитку територій, повноцінно скористатись ними можна лише за умови залучення мешканців до розвиткових процесів, усвідомлення ними своєї приналежності до громади, їхньої готовності брати участь у змінах навколо.

Організатор та виконавці процесу

Широківська ОТГ активно бере участь у різноманітних програмах, що спрямовані на розвиток громади, розвиток громадянського суспільства, підвищення прозорості врядування; співпрацює з різними донорами та організаціями. Розробка Стратегії розвитку Широківської громади (та, відповідно, стратегічні зустрічі з громадськістю) проводяться за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. Проекти «Молодь і громада. Участь молоді у розвитку локальної демократії» (молодіжні воркшопи і форум) та «Посилення участі людей старшого віку в процесах прийняття рішень та розвитку громади» (семінари для людей поважного віку) впроваджуються в рамках проекту «Зміцнення демократичного врядування» Запорізької міської молодіжної ГО «СТЕП». Впровадження громадського бюджету відбувається за підтримки Фундації українсько-польської співпраці «PAUCI», оскільки Широківська громада є учасницею проекту «Громадський бюджет на Сході України – інтеграція заради розвитку». Ініціатором участі в усіх програмах є команда сільської ради та підпорядкованих відділів і установ, зокрема КУ «Агенція розвитку».

Перебіг процесу залучення

Керівництво Широківської ОТГ розпочало процес інтеграції до нових демократичних процесів з подачі заявок на участь в низці проектів, які дозволили сфокусувати увагу та напрацювати план залучення громади до прийняття рішень. Ключовим стало також розуміння потреби передачі повноважень до єдиного організатора, яким стала спеціалізована комунальна установа «Агенція розвитку». Детальніше за хронологією:

Створення КУ «Агенція розвитку»

Агенція розвитку створена наприкінці 2017 року з метою залучення додаткових інвестицій для розвитку Широківської ОТГ. Відразу було визначено, що, окрім інвестиційної діяльності, Агенція також працюватиме в таких напрямах: міжмуніципальне співробітництво, міжсекторальна співпраця, освітні та культурні проекти, проекти з розвитку інфраструктури, громадських просторів, належного врядування, організація участі громади в регіональних і національних заходах. Це дозволило передати в розпорядження Агенції керівництво проектами із залучення громади. Влітку 2018 року працівники агенції розпочали роботу з опрацювання результатів стратегічних сесій і підготовки тексту Стратегії розвитку Широківської громади. Заплановано також створити інвестиційний сайт громади.

Створення молодіжного хабу «Space HUB»

Для того, щоб громада мала місце для спілкування та проведення заходів із залучення, інтеграції й освіти для дорослих, було вирішено виокремити спеціальне приміщення у форматі відкритого простору – популярного нині в містах України й світу. Було вирішено переобладнати та пристосувати до нових потреб Широківський будинок культури. Восени 2017 року, в рамках співпраці Широківської ОТГ з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, хаб отримав якісне технічне й матеріальне оснащення: ноутбук, проектор, звукову апаратуру та меблі, завдяки донорському фінансуванню – близько 300 тис. грн. Ремонт приміщення було здійснено коштом місцевого бюджету. Назву простору – «Space HUB» – обрали за результатами онлайн-голосування мешканців громади. На базі хабу проводяться різноманітні творчі зустрічі, літературні вітальні, майстер-класи, тренінги та інші освітні й культурні заходи. Відповідальний за роботу хабу – молодіжний працівник.

Серія громадських обговорень у форматі «світового кафе»

Після того, як було визначено відповідальний орган та створено приміщення, необхідно було підібрати формат заходів для того, щоб належним чином залучити громаду до обговорення Стратегії розвитку. Для цього було вирішено провести серію громадських обговорень у форматі «світового кафе» за участі мешканців усіх сіл громади. Формат передбачає 2-годинну модеровану зустріч з вільним відвідуванням будь-якими мешканцями громади (у Широківській ОТГ на кожній з 6-ти зустрічей були присутні близько 30-50 осіб).

Завданням для усіх присутніх було окреслити найбільші потреби громади в кожній з трьох сфер – інфраструктура, соціальна сфера та економічні перспективи – які потребують якнайшвидшого вирішення. Координатори кожної тематики записували озвучені людьми пункти до спеціальних списків. Після того, як мали змогу висловитись всі присутні за всіма темами, по кожній був сформований перелік, після чого потрібно було обрати по три пункти з кожної теми, найбільш актуальні для кожного, і проголосувати. Загалом протягом листопада 2017 – січня 2018 р. було проведено шість виїзних зустрічей: у селах Широке, Августинівка, Лукашеве, Володимирівське, Петропіль, Відрадне, адже це найбільші населені пункти, розміщені в різних частинах громади. Участь у кожному заході брали мешканці кількох сіл. Результати кожної з зустрічей висвітлювались через сторінку громади у «Фейсбук» та на офіційному сайті. Саме під час таких зустрічей були узагальнені ключові проблеми та бачення розвитку, що пізніше були враховані при визначенні оперативних цілей і пріоритетів громади на майбутні 5 років для написання Стратегії розвитку ОТГ.

Діяльність органів самоорганізації населення

З весни 2018 року в селі Зеленопілля були зареєстровані та почали роботу перші вуличні комітети – «Центр» і «Відродження». Їхні очільники мають статус помічників голови громади, обираються голосуванням жителів вулиці та проходять процедуру офіційної реєстрації через рішення сільської ради. Завдяки вуличним комітетам пришвидшується процес взаємодії апарату громади з жителями на місцях, що вкрай важливо для великої громади (адже в складі Широківської ОТГ – 28 населених пунктів). Їхня діяльність дає змогу оперативно реагувати на актуальні потреби мешканців, виявляти місцеві ініціативи та сприяти їх реалізації, контролювати дії комунальних структур.

Успішний досвід «пілотних» вуличних комітетів у Зеленопіллі мотивував до самоорганізації й інших мешканців. Тож з червня 2018 р. вуличні комітети діють також у селах Широке, Ручаївка, Надія, селищі Сонячному – загалом це 22 офіційно зареєстрованих ОСН. Громада заохочує їхніх очільників до участі в різних навчальних і тренінгових програмах, залучає до різних робочих груп. Наприклад, усі вуличкоми пройшли навчання в школі модераторів Громадського бюджету і тепер допомагатимуть мешканцям з розробкою проектів та їх поданням на конкурс.

Громадський бюджет

Для того, щоб продовжити залучати громаду не тільки до визначення основних проблем, а й до їх вирішення, Широківська ОТГ впровадила популярний нині інструмент –  громадський бюджет. Затвердження Положення – основного документу, який регулює проведення процесу – відбулось після його обговорення з мешканцями. Зокрема, погодили пропозицію громадськості про те, що автором проекту можуть бути жителі громади віком від 14 років. Для успішного впровадження бюджету участі навесні та влітку 2018 року було проведено навчання для Координаційної ради та школа модераторів. Крім того, спеціалісти КУ «Агенція розвитку Широківської громади» презентували громадський бюджет на різних заходах і запланували проведення «Тижня ідей» – це вісім зустрічей, що відбулись протягом серпня в різних селах громади, під час яких потенційні автори проектів отримали допомогу в заповненні заявки. Наприкінці серпня відбувся також форум ідей для активних мешканців.

Активізація населення громади різних вікових груп

Адміністрація Широківської ОТГ скористалася досвідом колег з різних куточків України, який свідчить про низьку активність, а подекуди й повне виключення з громадянського життя двох категорій: молоді шкільного віку та літніх людей. Враховуючи це, було вирішено направити додаткові сили на створення спеціальних умов та впровадження інструментів участі для мешканців цих двох категорій. Так, влітку 2018 року  в семи селах громади для місцевих школярів, активістів волонтерських об’єднань та освітян була проведена серія освітньо-анімаційних майстерень (воркшопів). Підсумком цих зустрічей став перший Молодіжний форум «Твої ідеї змінюють громаду!», де учасники форуму напрацювали початкові ідеї для майбутніх проектів Громадського бюджету та розробили свої пропозиції до роботи Молодіжної ради. Логічним продовженням форуму стала «Зустріч незалежних» – неформальна зустріч та спілкування молодіжних активістів із головою громади до Дня Незалежності України про ті проблеми, що найбільше турбують сільську молодь.

Крім Молодіжної ради, в Широківській ОТГ відбувається процес створення Ради людей поважного віку, що об’єднує активних і небайдужих мешканців і мешканок старшого віку. У рамках проекту зустрічі з поважними мешканцями вже відбулись у чотирьох селах громади: Володимирівське, Відрадне, Сонячне, Петропіль. Кількість учасників – близько 60 осіб. При плануванні заходів намагались поєднувати тематику проекту (створення координаційної ради та участь людей поважного віку в житті громади) з іншими питаннями, що є важливими для цільової групи: як захистити свої права, як отримати належні соціальні та медичні послуги. Тому до зустрічей, крім модераторів (відділ освіти), були залучені представники управління соціального захисту населення, працівники поліції, лікарі Широківської громади. Восени запланована також зустріч Поважної ради з головою громади.

Постійно діючі інструменти комунікації з громадою

Крім періодичних інструментів залучення, Широківська ОТГ використовує форми комунікації, що працюють на постійній основі і дозволяють збирати інформацію від жителів у вигляді прямих звернень. У Широківській ОТГ є ресурс подачі он-лайн петицій, стаціонарний номер гарячої лінії, через який фіксуються дзвінки, а також номер гарячої лінії у «Вайбер», куди жителі громади можуть надсилати повідомлення, фото та відео. За гарячу лінію відповідальна секретарка голови ОТГ: вона приймає інформацію, відповідає та фіксує, за необхідності звертається до профільних працівників/заступників голови чи до голови за  додатковою інформацією для відповіді жителям. Дізнатися більше про майбутню діяльність та плани громадяни Широківської ОТГ також можуть на сторінці Агенції розвитку Широківської ОТГ у «Фейсбук». Відділ внутрішньої та інформаційної політики громади займається сайтом та сторінкою у «Фейсбук», створює та розповсюджує матеріали, а також збирає інформацію від жителів через коментарі та звернення у приватних повідомленнях на сторінці. Як і секретар, цей відділ також оперативно реагує на будь-які звернення жителів громади та, за необхідності, звертається до профільних працівників. Крім того, голова громади є одним з адміністраторів сторінки у «ФБ», тому він особисто бачить усі звернення.

Труднощі на шляху втілення

- організаційні труднощі, пов’язані з непередбаченими, хоча й характерними для сільської місцевості, факторами. Наприклад, під час проведення молодіжного форуму довелось оперативно коригувати формат заходу з огляду на погодні умови (потужна злива та, як наслідок, вимкнення електрики);

- відмінності аудиторії при проведенні воркшопів: рівень обізнаності та зацікавленості відрізняється в молоді різних сіл, залежно від попередньої практики (участі/неучасті) в таких заходах, що потребує додаткової роботи над планом проведення заходів;

- конкуренція між населеними пунктами в рамках проведення громадського бюджету та зумовлена цим знижена мотивація до участі в окремих селах через побоювання, що виграють ті проекти, які втілюються в селах з більшою кількістю населення;

- певний відсоток мешканців, маючи ідеї для подання на громадський бюджет, не хоче втілювати їх у заявку. Особливо ця проблема стосується людей літнього віку. Це вимагає від організаторів додаткової комунікації, пояснення можливості співпраці в межах села, навчання кооперації всередині громади.

Результат

Оскільки Широківська ОТГ ще перебуває в процесі впровадження власної Стратегії розвитку з акцентом на залучення громади до прийняття рішень, її результати будуть помітні лише за кілька років. Проте вже зараз можна говорити про точкові результати кожного з учасницьких інструментів, які застосовуються в громаді. Висока мотивація та бажання локальної адміністрації співпрацювати і вкладати власні ресурси в місцевий розвиток дозволили отримати підтримку міжнародних донорів, наприклад, в оснащенні Будинку культури та його модернізації в Молодіжний хаб. Іншою перевагою є низка освітніх програм для адміністрації, які підняли рівень розуміння потреби залучення та компетенцію працівників установ громади. В свою чергу, підняття рівня їхньої компетенції відкрило можливість якісної взаємодії з громадою. Так, аудиторія молодіжних воркшопів показала високу мотивацію, і в кожному з сіл учасники розробили свої ідеї проектів – загалом 16 пропозицій. Переважно вони стосуються спорту, відпочинку, вдосконалення навчального процесу та дозвілля в громаді. З цією базою ідей адміністрація планує працювати далі, відповідно до пріоритетів Стратегії розвитку. Розробка проектів громадського бюджету триватиме протягом вересня.

Об’єм залучених ресурсів

Вартість: Загальний об’єм залучених ресурсів – близько 400 000 грн. Найбільш затратною була модернізація Будинку культури – 300 000 грн. донорського внеску на закупівлю техніки і обладнання та ремонт, проведений за місцевий кошт. Серія воркшопів для молоді та проведення зустрічей Поважної ради коштувала близько 18 000 грн., які пішли на організацію кава-пауз, розробку та друк тренінгових матеріалів, рекламно-інформаційної та сувенірної продукції. При цьому забезпечення приїзду дітей з інших сіл на Молодіжний форум, надання приміщень для заходів, залучення тренерів відбувалось за рахунок бюджету громади (зовнішні тренери та модератори зі складу спеціалістів сільської ради та комунальних закладів працювали безоплатно). Проведення зустрічей у форматі «світового кафе» коштувало понад 30 000 грн., які покривали роботу зовнішніх спеціалістів та друк матеріалів.

Час: тривалість воркшопу – 2,5-3 години; зустрічі у форматі світового кафе – 2-4 години; зустрічі Поважної ради – 1,5 години.

Люди: учасники «світового кафе» – 50 осіб;  кількість учасників молодіжних воркшопів – від 12 до 25. Загалом у заходах цього проекту (воркшопи + форум) взяли участь близько 130 учнів, представників громадських об’єднань, освітян, а також 4 модератори. Рада людей поважного віку зібрала 60 осіб.

Тривалість процесу

листопад 2017 – серпень 2018

Більше інформації

Офіційний сайт Широківської ОТГ Запорізької області

Фейсбук-сторінка Агенції розвитку Широківської ОТГ

Фейсбук-сторінка молодіжного хабу «Space HUB»

«Широківська ОТГ у «світовому кафе» почала визначати пріоритети розвитку», стаття на порталі «Децентралізація», 2017 р.

Проведення Молодіжного форуму «Твої ідеї змінюють громаду!», Широківська ОТГ, липень 2018.

Виступ голови громади Дениса Коротенка на зустрічі у форматі «світового кафе» в Августинівці, листопад 2018.

Ця публікація розроблена в межах проєкту «Силабус публічних консультацій», що впроваджується Громадянською мережею ОПОРА та Фундацією «Лабораторія соціальних досліджень та інновацій «Сточня» та дофінансовується за програмою „RITA Зміни в регіоні”, яка фінансується Польсько-американським фондом Cвободи