12 березня в Олександрійській ОТГ представники Громадянської мережі ОПОРА провели тренінг на тему «Партисипація у процесах розвитку громади». Учасники заходу дізнавалися що таке «партисипація» та для чого це громаді, в чому позитив для громади від запровадження партисипативних практик, які є інструменти залучення мешканців до вирішення важливих для громади питань, як публічні консультації як інструмент відповідального залучення допомагають зробити якіснішими рішення органів місцевого самоврядування,які існують принципи публічних консультацій.

Тренер у сфері партисипації Громадянської мережі ОПОРА розповів для членів громади про суть партисипації, а також її вплив на життя спільноти.

«Громада може бути сильною лише тоді, коли вона активна і готова брати відповідальність за свій розвиток. Партисипація – це залученість мешканців громади до прийняття важливих рішень. Запровадження учасницьких процедур дозволяє збільшити рівень довіри до органів управління, зробити процес прийняття рішень більш прозорим і, головне, сприяє подальшій співвідповідальності усіх зацікавлених сторін у його реалізації. Тобто, партисипація сприяє прийняттю легітимних рішень – тих, які будуть визнаватися членами громади, бо вони прийняті за їх безпосередньої участі і з врахуванням їх інтересів. Разом з тим, ефективність партисипації напряму залежить від налагодження належної комунікації між усіма зацікавленими», – зазначив тренер.

Учасники заходу у ігровій формі, об’єднавшись у групи, мали нагоду переконатися в тому, наскільки важливою є комунікація у процесі будь-якої спільної діяльності і як поінформованість чи навпаки  – непоінформованість впливає на прийняття того чи іншого рішення.

Після цього обговорили, як відбувається інформування мешканців у їхній територіальній громаді, які форми використовуються, наскільки вони є ефективними і що можна було б поліпшити у цьому процесі.

Представник Громадянської мережі ОПОРА Михайло більш детально познайомив учасників заходу із публічними консультаціями та принципами їх проведення.

«Оскільки консультації з громадськістю є формою діалогу, який веде місцева влада з мешканцями, задля вивчення та врахування їх пропозицій щодо різних важливих питань, то цей діалог має бути реальний. Сторони мають не лише декларувати співпрацю, але й усіма своїми діями їй сприяти. Має бути забезпечено доступність, прозорість, передбачуваність, координацію цієї процедури, а головне – кінцевий варіант має відображати загальний інтерес громади і спільне благо», – наголосив він.

Довідково: захід був проведений в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Цей проект став можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).