Цими вихідними Хмельницький святкував свою 584 річницю, чим не забарилися скористатися місцеві політики. Так, на святкування до Хмельницької середньої загальноосвітньої школи № 13 ім. М. Чекмана 26 вересня завітав народний депутат Сергій Лабазюк, який також очолює список партії «Поруч» на вибори до міської ради Хмельницького.

Повідомлення про захід є, зокрема, і на сайті народного обранця: «Аби привітати дружню родину з цією датою, на свято завітав народний депутат України Сергій Лабазюк. Окрім вітального слова, він та голова комітету самоорганізації населення мікрорайону Лезневе Поліна Мазур, вручили присутнім воїнам АТО грамоти та цінні подарунки».

labazyuk poruch

На головному фото в публікації впадає у вічі велика кількість повітряних кульок та прапорців з логотипом політичної партії «Поруч» у руках дітей.

Сюжет про святкування показав місцевий телеканал «Ексклюзив».

Відео каналу «Ексклюзив»

Журналісти «Точки ОПОРИ» поцікавилися у директора школи Ніни Хулуб, як потрапили кульки і прапорці з партійною символікою на територію навчального закладу.

Свято організовувала школа разом з комітетом самоорганізації населення мікрорайону Лезневе. На свято я не запрошувала ніяких політиків, і їх не було в програмі заходу. Як мені повідомили мої колеги, представники партії роздавали кульки і прапорці поблизу території школи. Таким чином, відвідувачі вже заходили на свято з цією символікою. На це ми не могли вплинути, – відповіла Ніна Григорівна.

Прокоментувати, яким чином символіка політичної партії з'явилась на території школи під час заходу, ми попросили також Миколу Заганяча, представника політичної партії «Поруч» у Хмельницькій міській виборчій комісії. Пан Микола зазначив:

Під час святкування Дня міста Хмельницького символіка політичної партії «Поруч» розповсюджувалась по всьому місту серед усіх охочих. Після розповсюдження такої символіки серед мешканців міста Хмельницького її подальше використання знаходиться поза межами контролю політичної партії «Поруч». Партія «Поруч» політичну діяльність на території шкільних закладів не здійснює.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, вести передвиборну агітацію мають право місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах (ч. 1 ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори»)

Крім того, відповідно до ЗУ «Про місцеві вибори» (ч. 4 ст. 60) забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.