У 2016 році у місті Рівне проводилися публічні консультації ще задовго до того, як це стало мейнстрімом у країні. Культура партисипації, тобто залучення людей до вирішення важливих питань життя громади на той час ще не набула поширення в Україні, лише поодинокі міста розпочинали роботу над якимись положеннями, які б врегулювали ці питання. Проте рівняни самоорганізувалися і провели справжні публічні консультації - без нормативного врегулювання процедури, але із запалом, енергією і результатом все вдалося. Рада реформ Рівного пропонує сьогодні помандрувати в часі та пригадати як виникло і відбувалося громадське обговорення логотипу Рівного.

Взимку 2015 року у Рівненській міській раді презентували розроблену концепцію бренду і його візуальне представлення – логотип міста, який розробляли кияни «Branders» та команда проекту «Розвиток малого та середнього підприємництва міст Рівного та Любліна». Концепцію бренду міста розробляли більше року за грантові кошти, проте і з міського бюджету теж було зроблено внесок від громади.

Люди по-різному поставилися до самої концепції бренду, проте логотип зазнав критики. Люди масово обурювалися з різних причин  –  і через суми коштів, які на це були витрачені, і через те, що логотип, на думку містян, не відповідав духу міста, не був для людей близьким ідейно, не містив якоїсь притаманної місту «родзинки», тож і не міг презентувати його назовні. Також назва міста у логотипі вживалася з малої літери, це теж викликало негативні відгуки.

Тоді у журналістки Оксани Юрченко виникла ідея організувати та провести альтернативний конкурс на логотип Рівного, щоб думку людей почули. Для цього вона створила групу у Facebook.

«Критикувати завжди легше ніж робити самому. Якщо хтось вважає, що він може розробити кращий бренд для нашого міста – вперед! Якщо хтось може долучитися грошима для нашого конкурсу – будемо вдячні! Поки маємо 3 тис. від Романа Денисюка. Отже - треба лого Рівного плюс концепція (пояснення чому саме так, а не інакше і варіанти подачі на рекламну продукцію). Кращих оберемо відкритим голосуванням в групі. Переможця будемо лобіювати перед депутатами. Хай створюють робочу групу і працюють! Чи доопрацьовують! Чи лишають як є. Але ми вважаємо, що заслуговуємо на краще! Долучайтесь! Строки подачі – до 13 січня 24.00. Голосування 3 дні», - такий заклик розмістила Оксана Юрченко.

«Ми - рівняни і маємо право вирішувати яке лого буде у рідного міста», - зазначила Оксана Юрченко.

Конкурс викликав значний суспільний резонанс, бурхливі обговорення про те, яка ж візія у нашого міста, з чим ми його асоціюємо, з чим його асоціюють наші друзі з інших міст. Про альтернативний бренд писали новини і знімали сюжети, а створена для комунікації група перетворилася у майданчик для обміну думками, досвідом та ідеями. Відчувалося, що самоорганізація, дотичність багатьох рівнян до власної розробки лого, яке могло потенційно стати логотипом міста, спричинила велику зацікавленість у людей. Багато людей жертвували кошти для призового фонду, допомагали організаційно.

Конкурс показав, що в місті є чимало талантів, які можуть запропонувати креативне рішення. Людей, які бажали б спробувати висловити свою візію міста через логотип було дуже багато. На прохання учасників конкурс навіть продовжили на кілька днів. Загалом організатори отримали сотню різноманітних логотипів – як за змістовим наповненням, так і за технічним рішенням. У логотипах «обігрувалися» як звичні для міста мотиви, з якими містяни його асоціюють, так і певні презентаційні елементи чи акцентувалося на можливостях для розвитку.

ФотоMicik Gonibez

Активісти домовилися, що напрацюють механізм, як провести голосування, щоб воно було максимально репрезентативним і щоб робота переможця була інтегрована в бренд міста. Для цього вони провели кілька зустрічей усіх зацікавлених у розробці альтернативного логотипу. До цих зустрічей долучилися представники влади і так розпочався діалог про те, якою буде подальша доля напрацювання людей.

Фото – Micik Gonibez

Сторони дійшли порозуміння, що голосувати за 100 логотипів людям буде складно. Тож домовилися про те, що буде створено експертну раду, куди увійдуть професіонали та авторитетні містяни. Вони і відберуть кращі роботи і сформують короткий список логотипів, які будуть представлені громадськості на вибір. Також погодили, що голосування буде через онлайн у групі та із залученням інтернет-порталів, а також на символічній «виборчій дільниці» - у Міському будинку культури, де раніше рівненський митець Андрій Ляшук запропонував провести виставку робіт, щоб показати любов рівнян до міста. Після голосування один варіант із обраних домовилися подати депутатам на розгляд на сесію міської ради.

Фото  Оксани Юрченко.

Тоді в січні провели два засідання експертної ради. Після першого засідання залишилося 28 логотипів.

Фото  Оксани Юрченко.

ФотоMicik Gonibez

Після другого відбору залишилося лише 7 варіантів. Проте організатори вирішили провести додаткові консультації із фаховими дизайнерами із інших міст, щоб доопрацювати ті логотипи, які увійшли до фіналу та провести конкурс на зразок «Приз глядацьких симпатій», щоб в підсумковий варіант додати ще одне лого.

ФотоMicik Gonibez

Відео Рівне 1 про сімку логотипів-лідерів.

Процес відбору був дуже насиченим.

Голова Спілки дизайнерів Рівного, співавтор герба та прапора Рівненщини Олексій Литвин, який долучався до цієї роботи, зазначив:

«100 варіантів символа нашого міста! Хто на таке міг сподіватися!? Моя шана всім авторам! Звісно, в творчому процесі так буває – чиїсь проекти сильніші, чиїсь – слабші, хтось попав в десятку, а хтось – промазав. На то він і конкурс, для того і змагання – щоби виявити найсильніше, найкраще. Але хочу підкреслити, що в кожному із 100 проектів була своя оригінальна ідея, своя «родзинка»…

Роботи, які пройшли два відбори потрапили на громадське голосування, яке відбувалося у онлайн-форматі з 12 по 17 лютого, а також на «дільниці» у міському будинку культури протягом 12-14 лютого 2016 року.

Компромісно вирішили, що на затвердження міськрадою активісти подадуть два лого – одне, яке набере більше голосів шляхом онлайн-голосування, інше – шляхом паперового голосування. Також домовилися, що поряд із альтернативними лого депутати у сесійній залі розглядатимуть і першопочатково презентовані «кільця», як їх назвали в народі. Була пропозиція, щоб цей логотип включити у конкурс і теж виставити на голосування рівнян, проте вирішили цього не робити.

Фото – Олександр Харват.

Фото Оксани Юрченко.

У результаті голосування у Будинку культури перемогло лого № 2 авторства аспірантів НУВГП Андрія Цьося та Насті Хмари, яке набрало 161 голос містян. Загалом проголосували 774 рівнянина.

ФотоMicik Gonibez

Фото – Олександр Костюк

Згодом, на засіданні робочої групи вирішили, що все ж подадуть депутатам на розгляд один варіант, який зайняв перше місце, а не два як говорили попередньо. Причина - не хотіли розпорошувати голоси депутатів на два альтернативні бренди.  Автор логотипу, який зайняв друге місце, зняв свою роботу з подальшого голосування.

 

29 березня активісти провели презентацію бренд-буку логотипу-переможця, яку відвідали також і депутати Рівнеради.

Фото зі сторінки Оксани Юрченко

31 березня відбулася сесія міської ради, на якій розглядалося питання затвердження логотипу. Переможці громадського голосування Андрій Цьось та Настя Хмара представили свої напрацювання і як результат – 35 голосів «ЗА». Так у Рівному громадськість самоорганізувалася і запропонувала альтернативу, яку і затвердили депутати.

Фото – Micik Gonibez

Фото зі сторінки Оксани Юрченко

Як і обіцяли спочатку, переможців громадського голосування привітали організатори конкурсу та вручили їм винагороду, зібрану усіма небайдужими. Також подяки отримали активісти, завдяки яким цей конкурс альтернативного бачення Рівного відбувся.

Фото – Олександр Харват.

«Відверто, від початку я не до кінця вірила, що нам вдасться щось кардинально змінити. Той рух з альтернативних брендом виник на хвилі протесту, і швидко б затихнув або не кілька ентузіастів, які вирішили спробувати щось змінити в тій ситуації. Я з вдячністю досі згадую про цей свій досвід, в чомусь він був гіркий, бо не вдалось досягти повної мети – ніхто з влади міста досі не взявся продовжувати роботу з логотипом та брендом, не скористався досвідом залучення громадськості для обговорення таких важливих питань для міста. Або такі обговорення часто відбуваються «для галочки» і абсолютно формально.

Допоки влада не буде «чути» містян, доти зберігатиметься антагонізм в їхніх стосунках і це позначатиметься на всіх галузях. Вже призабулись та вщухли емоції того буремного для мене періоду, але щоразу проїжджаючи біля колони з логотипом біля залізничного вокзалу я дивлюсь на «мій» логотип і думаю – все можливо, якщо цього дуже захотіти», –  зазначає Оксана Юрченко.

«Процес громадського обговорення показав, що коли відповідальність переймаєш на себе, це дає тобі можливість впливати на ситуацію. А коли говориш, що відповідати за це має той чи інший, тоді ти повністю залежиш від обставин. Тоді твоя позиція – просто чекати, поки щось зміниться саме. Ми добре навчилися користуватися, але тільки зараз вчимося створювати та робити самостійно. Це цінний процес розвитку нашого міста», – зазначає Вікторія Поврознюк, яка активно допомагала проведенню альтернативного конкурсу.

І додає: «Цікаво помічати той факт, що громада є «плодом» і «творцем» своєї ж діяльності. І це по відношенню до влади і людей рівноцінні поняття. Коли влада має діалог з людьми процес приносить довгоочікуваний бажаний плід місту і людям, які відчувають, що вони таки зробили те, що хотіли, а не виросло  –  що виросло. Я ще раз переконалася в тому, що чим активніші люди по відношенню до тієї чи іншої ситуації в місті, тим легше створювати місто, в якому вони хочуть жити». 

Кожне місто має власний креативний потенціал. Іноді, його треба розвивати, а іноді – йому просто треба дати можливість проявитися.

Все, що робить влада – має робитися для людей, враховуючи їх потреби та інтереси. Якщо важливі питання для життя громади вирішуються без людей – висока ймовірність того, що такі рішення не будуть сприйняті людьми. Адже краще містян про їх потреби не розповість ніхто.

e-mail: [email protected]

Публікація створена Коаліцією громадських об’єднань та ініціатив «Рада реформ Рівного» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст публікації є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.