У Красноармійську виявлено невідповідність кількості контрольних талонів використаних бюлетенів та підписів виборців у списку про отримання виборчих бюлетенів. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

Під час підрахунку голосів на ДВК №141088 (мікрорайон Шахтарський, школа №9) члени дільничної виборчої комісії виявили розбіжність між кількістю контрольних талонів (так званих «корінців») використаних бюлетенів та підписів виборців про отримання виборчих бюлетенів.

Від ТВК дільнична виборча комісія отримала 2092 бюлетені для голосування за кандидатів на посаду міського голови. Під час встановлення результатів голосування на дільниці члени комісії виявили 1124 контрольних талони використаних бюлетенів, серед яких 1 виправлений (є акт про те, що випадково було відірвано два талони разом з бюлетенем), 795 підписів виборців про отримання бюлетеня, невикористаних бюлетенів – 943. Таким чином, різниця щодо кількість виборців, які проголосували на дільниці згідно підрахунку контрольних талонів та підписів у списку виборців складає 329. Дільнична комісія склала акт про невідповідність. Після відкриття скриньок для голосування та перерахунку бюлетенів з виборів міського голови, було виявлено 788 відповідних бюлетенів.

Що стосується бюлетенів для голосування за кандидатів у депутати міської ради, то на двох округах кількість «корінців» та підписів зійшлась, а на одному знову ж таки було виявлено різницю у 329 голосів. Згідно з попередньою інформацією для голосування у багатомандатному виборчому окрузі №29 до ДВК надійшло 1584 бюлетені. Під час підрахунку по завершенню голосування члени комісії нарахували 939 контрольних талонів, підписів – 610, а невикористаних бюлетенів – 634. Для голосування у багатомандатному окрузі №34 ДВК отримала 378 бюлетенів, підрахунок кількості контрольних талонів та підписів показав однакове число - 138, невикористаних бюлетенів нарахували 238. Для голосування у багатомандатному окрузі №30 було передбачено 138 бюлетенів, «корінців» та підписів нарахували по 47, а невикористаних бюлетенів – 89.

Упродовж дня ДВК повідомляла про наступну явку:

  • станом на 12:00 – 382 виборці,
  • станом на 16:00 – 969 виборців,
  • станом на 20:00 – 1134 виборці.

Ситуація з розбіжностями у кількості контрольних талонів та підписів у списку виборців потребує невідкладного розслідування з боку правоохоронних органів щодо встановлення ймовірних фактів фальсифікації виборчої документації.

Донецька обласна організація «Комітет виборців України» та Громадянська мережа ОПОРА закликають Красноармійський відділ Національної поліції в Донецькій області оперативно розібратися у ситуації та публічно звітувати про результати перед громадою.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар у Донецькій області 
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.