Території, що входять до одномандатного виборчого округу №74 Запорізької області, отримали найбільшу в Україні субвенцію у розмірі – 31,8 млн гривень. При цьому два інші округи регіону не отримали жодних додаткових виплат з держбюджету.  В таких спосіб профінансовані проєкти лише у тих районах, від яких до Верховної Ради обрані представники політичної партії «Слуга Народу».

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України кожна з областей вдруге за 2021 рік має отримати субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій. Відтак на Запоріжжя розподілили 50 таких надходжень загальною сумою 74 999 415 гривень. Розмір цієї виплати складає 4,4% від усієї суми субвенцій по країні. З урахуванням того, що згідно з даними Держстату в Запорізькій області мешкає 1 660 779 громадян, на кожного з них припадає 45,16 грн від зазначеної суми.

Громадянська мережа ОПОРА дослідила тематичне спрямування субвенцій, обсяг допомоги для кожного з територіальних виборчих округів та публічну риторику нардепів щодо спрямованих коштів. А також порівняла динаміку цих даних із попередніми виплатами з бюджету.

Недофінансовані території та лідери за кількістю і розміром субвенцій

Нагадаємо, що у розпорядженні Кабміну від 19 травня 2021 року Запорізька область отримала 79,9 мільйонів гривень субвенцій для 8 з 9 наявних територіальних виборчих округів. Тоді жодної фінансової допомоги з бюджету не спрямували для округу №78, що представляє народний депутат Олександр Пономарьов від партії «Опозиційна платформа – За життя». А в розпорядженні № 822-р від 21 липня 2021 року субвенції передбачені вже для 7 округів, від кожного з яких обрано депутата-мажоритарника за поданням політичної партії «Слуга Народу». Цього разу окрім округу Олександра Пономарьова не отримав виплат і округ №80. Він включає у себе місто Мелітополь та Мелітопольський район і представляє його нардеп Сергій Мінько за поданням від партії «За майбутнє».

Серед нардепів лідером за розміром загальної суми субвенції виділених на його округ не лише в межах Запорізької області, але й країни загалом є Геннадій Касай. Ця виплата становить 31,8 млн грн. Другим в Україні за цими показниками є його колега за партією Юрій Корявченков, обраний по округу №33 в Дніпропетровській області. На цю територію спрямували 30 млн грн. Третю позицію із сумою 20,2 млн грн посідає Олександр Пасічний, обраний по округу №127 в Миколаївській області.

Територіальний розподіл, обсяги і тематичне спрямування субвенцій

Серед провідної тематики держвиплат по Запорізькій області – підтримка закладів освіти. На другому місці за кількістю субвенцій категорія «дитячі та спортивні майданчики». Найменше субсидій спрямовано на соціально-культурну сферу. Враховуючи обсяги фінансування, то найбільше коштів (22,5 млн гривень) розраховано для підтримки роботи медичних закладів.

Нижче подаємо детальний аналіз спрямування цих надходжень за порядковим номером округів.

Вже згаданий Геннадій Касай представляє одномандатний виборчий округ №74, до складу якого входять Комунарський та частина Олександрівського району міста Запоріжжя. Повна сума субвенції складає 31 773 000 грн. Вона розподілена на 4 виплати. Серед них  21 653 000 грн для двох об’єктів медичних закладів і 10 120 000 грн для облаштування двох об’єктів за тематикою «дитячі та спортивні майданчики».

На виборчий округ №75, що об’єднує Дніпровський і Заводський райони міста Запоріжжя, виділено 5 294 861 грн. Всі вони розраховані на фінансування 6 проєктів в межах роботи закладів освіти. Представляє цю виборчу територію нардеп Роман Соха.

Від округу №76 за поданням від політичної партії «Слуга Народу» було обрано Євгенія Шевченка. В червні 2021 року він вийшов із фракції цієї політичної сили і залишається позафракційним. Територіальне об’єднання має у своєму складі Вознесенівський і Хортицький райони міста Запоріжжя. Всі виділені на округ 4 705 139 грн спрямовані на капітальний ремонт нежитлових приміщень першого поверху будівлі комунального закладу «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Орієнтир».

9 880 000 грн передбачено субвенцією для 20 об’єктів виборчого округу №77 із представником нардепом Сергієм Штепою. Ці кошти розподілилися на 20 виплат чотирьох  тематичних спрямувань. Так, 11 об’єктів закладів освіти мають отримати 5 987 586 грн. На ремонт доріг скеровано 2 191 875 грн для 2 об’єктів. Категорія «дитячі та спортивні майданчики» отримає підтримку в сумі 880 138 грн для 4 об’єктів. І для трьох об’єктів категорії «медичні заклади» нараховано 820 401 грн. Округ включає у себе Шевченківський та частину Олександрівського району міста Запоріжжя.

Одномандатний виборчий округ №79, який представляє депутатка Юлія Яцик, отримав 10 млн грн, що розподілилися порівну на два об’єкти. Першу виплату спрямували на капітальний ремонт площі «Центральна» на перехресті вулиць Центральна та Зелена в місті Кам’янка-Дніпровська. Другу – на придбання медичного лінійного прискорювача для комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр». Округ об’єднує в собі місто Енергодар, а також Василівський, Великобілозерський, Кам'янсько-Дніпровський та частина Оріхівського району.

Виборчий округ №81 охоплює місто Токмак, а також Веселівський, Михайлівський, Приазовський, Приморський, Токмацький і Якимівський райони Запорізької області. у Верховній Раді інтереси його мешканців представляє мажоритарник Павло Мельник, який в квітні 2021 року очолив обласний осередок партії «Слуга Народу». На округ спрямована сума 3 347 000 грн для 6 об’єктів. Так, 1 379 000 грн розраховано для трьох об’єктів за напрямком «заклади освіти», 1 084 000 грн для двох об’єктів соціально-культурної сфери і 884 000 грн на 1 об’єкт за тематикою «дитячі та спортивні майданчики».

Округ №82 охоплює Гуляйпільський, Вільнянський, Запорізький, Новомиколаївський, Пологівський та частину Оріхівського району Запорізької області. Від нього до парламенту обрано депутатку Марину Нікітіну. Відповідно до її запиту на 11 місцевих об’єктів виділена загальна сума 9 999 415 грн. Зокрема, це 6 633 563 грн на 2 об’єкти за спрямуванням «ЖКГ та інфраструктура», 2 682 787 грн на 4 об’єкти тематики «заклади освіти» та 683 065 грн для 4 об’єктів «дитячі та спортивні майданчики».

Висвітлення теми субвенцій в публічній риториці нардепів

Увага до висловлювань політиків щодо субвенцій обумовлена можливими етичними суперечностями. Нерідко така підтримка з держбюджету створює у зверненнях до громади хибний контекст, що це власні гроші депутата, або кошти, що виділив особисто він. І хоч розмір і тематика субвенцій формуються на підставі депутатських звернень, кошти ці надходять з держбюджету. Таке викривлення фактів не містить порушень законодавства, а є лише питанням доброчесності політиків та їхньої готовності до прозорого діалогу з громадянами. Адже тема субвенцій використовується деякими депутатами як складова своєї іміджевої привабливості перед електоратом на майбутніх виборах.

ОПОРА провела моніторинг дописів депутатів Верховної Ради, обраних від Запорізької області, а також сторінок їхніх політичних партій, щоб перевірити як згадувалася державна підтримка окремих територій.

4 вересня Роман Соха виклав у Facebook два дописи. В першому він нагадав про свою обіцянку відремонтувати «дитячу художню школу поруч з бібліотекою на Бородинському» та зазначив що гроші для цього капітального ремонту вже виділені. В другому – нардеп розповідає про Запорізьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат «Орієнтир», де навчаються діти з порушенням зору. І зазначає: «Я поставив собі завдання виправити цю ситуацію і в рамках програми соціально-економічного розвитку, за моїм сприянням обласному бюджету Запорізької області надані 4 705 139 грн для капітального ремонту Комунального закладу». В обидвох випадках йдеться про кошти виділені в якості субвенції.

2 серпня сторінка «Слуга Народу – Запоріжжя» розмістила допис із посиланням на слова Сергія Штепи. Цей текст розпочинається рядками: «Запоріжжя отримає ще 10 мільйонів гривень субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів для 77 округу!». І далі надається докладний розпис напрямків, за якими відбудуться виплати держпідтримки. Перед цим, 26 липня, Сергій Штепа відзвітувався більш докладно про надходження субвенцій.

12 серпня депутатка Марія Нікітіна поширила допис, де повідомляється: «Вже незабаром розпочнуться будівельні роботи з ремонту покрівлі опорного навчального закладу, на ремонт якої Марина Вікторівна з держбюджету залучила 2.4 млн грн». Разом із тим відомо, що на капітальний ремонт даху комунального закладу «Тернуватський опорний заклад загальної середньої та дошкільної освіти» Тернуватської селищної ради виділено 2 241 182 грн субвенції.

Медійна активність мажоритарників щодо попередніх держвиплат

На початку липня ОПОРА провела моніторинг дописів народних депутатів щодо виділення попередньої субвенції. Після цього можоритарники, обрані від Запорізької області, продовжували згадувати у своїх зверненнях до громади тематичні напрямки і обсяги цієї державної допомоги.

20 липня сторінка у Facebook «Слуга Народу - Запоріжжя» розповіла про отримання Матвіївською сільською радою пересувної ремонтної автомайстерні. В тексті надана пряма мова сільського голови Олексія Гладишева, а також депутатки Марини Нікітіної, обраної від цього виборчого округу. Вона зазначає про те, що успішна реалізація проєктів для громади відбувається завдяки тому, що «налагоджена комунікація на всіх рівнях влади, керівництво громади чітко знає, що потрібно людям і робить для розвитку все можливе».

Сам допис починається словами про те, що Матвіїївка отримає автомайстерню «За сприяння народної депутатки від «Слуги Народу» Марини Нікітіної». Про те, що на цей проєкт виділено кошти держбюджету не згадується.

Інший допис із цієї ж сторінки за 18 серпня присвячений тому, що «за сприяння народної депутатки України Марини Нікітіної у Гуляйпільській загальноосвітній школі №2 відремонтують покрівлю спортивної зали». Тут також міститься пряма мова політикині і наводиться факт, що об’єкт проінспектував її помічник. Дані про те, що для цього використана субвенція – відсутні.

А допис сторінки «Слуга Народу – Запоріжжя» від 3 серпня детально описує державну підтримку для виборчого округу №82. Він починається рядком: «10 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток для громад 82-го округу залучила нардеп Марина Нікітіна». Після цього надається пряма мова політикині і тезова викладені обсяги та спрямування субвенцій.

До звітів із загальними здобутками з виділення субвенцій кілька разів звертався Сергій Штепа. Починаючи з 26 липня по 6 вересня він виклав кілька дописів про свої професійні здобутки депутата. В них він як тезово, так і детально висвітлював список об’єктів, що протягом його каденції отримали державне фінансування. Одне з таких звернень до мешканців округу послуговувалося формулюванням: «Завдяки механізму виділення субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій мені вдалося залучити вже понад 31 мільйон гривень для Шевченківського та частини Олександрівського районів Запоріжжя».

Загальноукраїнське дослідження ОПОРИ щодо другого розподілу субвенцій соцеконому з держбюджету читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/report/parliament/subventisii/23457-drugii-rozpodil-subventsii-na-sotsekonom-u-2021-rotsi-dnipropetrovshchina-znovu-otrimala-naibilshe-ditiachi-ta-sportivni-maidanchiki-povertaiutsia