Під час другого цьогорічного розподілу субвенцій з держбюджету на соціально-економічний розвиток, Харківщина, отримала 83 субвенції, на загальну суму 108 млн грн. Найбільшу кількість отримали заклади освіти, проте найбільші суми коштів надійшли до медичних закладів.

Тематика субвенцій

Всього під час другого розподілу Кабміном було виділено 83 субвенції на соціально-економічний розвиток. З них 47 на заклади освіти, 21 на медичні заклади, 7 на дитячі та спортивні майданчики, 4 на ЖКГ та інфраструктуру, 3 на соціально-культурну сферу і 1 на ремонт доріг.

Якщо брати фінансову сторону питання, то найбільше отримали медичні заклади – 50,71 млн грн, на заклади освіти має надійти 28,57 млн грн, на дитячі та спортивні майданчики – 10 млн грн, на ремонт доріг – 9 млн грн, на ЖКГ та інфраструктуру – 5,42 млн грн і 4,5 млн грн – на соціально-культурну сферу.

Розподіл субвенцій за округами

Найбільшу кількість субвенцій, а саме 35, отримав 168 виборчий округ, народною депутаткою від якого є Марія Мезенцева. 22 з них – на придбання різноманітного спортивного інвентарю для «Школи вищої спортивної майстерності» на суму в 2 млн 292 тисячі гривень. Ще 55 тисяч гривень виділено на придбання 4 пар лез для фігурного катання в «Український східний центр Олімпійської підготовки із зимових видів спорту». 12 субвенцій на суму 6 млн 715 тис грн виділено на придбання медичного обладнання для Обласного клінічного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення, Обласного центру служби крові, Обласної клінічної лікарні, Міської поліклініки №17, зокрема на апарати штучної вентиляції легень, парові стерилізатори, відеоендоскопічну систему, тощо.

На другому місці за кількостю субвенцій йде 172 виборчий округ, від якого обраний Юрій Здебський. Так, 15 з 18 субвенцій йдуть на придбання звукового обладнання для шкіл та гімназій №15, №163, №157, №68, №40, №71, №104, №113, №118, №26, №70, №88, №155, №75, №85. Кожна субвенція по 100 тис. грн. Також за рахунок субвенцій відремонтують неслужбові приміщення (заміна віконних блоків), зроблять капітальний ремонт частини будівлі та облаштують благоустрій прилеглої території школи №128. Сума ремонту 2 млн 770 тис. грн. Ще 1 млн 730 тис. грн виділено на капітальний ремонт під’їзної дороги та тротуару від провулка Северина Потоцького до житлового будинку №7А по вулиці Косарєва. Також 1 субвенція сумою 3 млн 994 тис. грн спрямована на придбання лапароскопічної стійки (апаратна частина), набору інструментів для малоінвазивної хірургії, ВЧ-електрокоагулятора для загальної та лапароскопічної хірургії, для Міської клінічної багатопрофільної лікарні №25.

На 173 виборчий округ виділено 6 субвенцій на суму 10 млн грн. Депутатом від округу є Олександр Бакумов. 2 субвенції на суму 1,5 млн гривень виділено на капітальний ремонт будівлі, споруд та благоустрій території дошкільних навчальних закладів №441, №353, ще 2 млн грн – на дошкільний навчальний заклад №50. На облаштування евакуаційного виходу з 2-го поверху будівлі Управління соціального захисту населення адміністрації Слобідського району виділено 550 тис. грн, а ще за 1,5 млн грн мають відремонтувати покрівлю будівлі. Найбільша ж сума – 2 млн 950 тис. грн – піде на ремонт приміщень цієї ж будівлі.

175 виборчий округ має отримати також 6 субвенцій, проте на меншу суму – 8 млн 550 тис. грн. Народний депутат від округу – Євген Пивоваров. Всі кошти мають піти на дитячі та спортивні майданчики, зокрема на їхній ремонт та реконструкцію в Пісочині, Циркунах, Вільхівці, Дергачах, Липцях та Солоницівці. Кожна субвенція на суму від 1 млн 200 тис. грн до 1 млн 500 тис. грн.

4 субвенцій загальною сумою в 8 млн 216 тис. грн виділені на 181 виборчий округ, від якого обраний Дмитро Микиша. 600 тис. грн піде на капітальний ремонт системи опалення початкового мистецького комунального закладу «Мереф’янська дитяча музична школа», а також 1 млн грн на капітальний ремонт системи опалення КЗ «Мереф’янська міська центральна бібліотека». 4 млн 620 тис. грн виділено на виготовлення проєктно-кошторисної документації «Реконструкція будівель Комунального закладу «Мереф’янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6» Мереф’янської міської ради Харківської області» з прибудовою нового корпусу. Четверта субвенція сумою в 1 млн 994 тис. грн спрямована на виготовлення проєктно-кошторисної документації «Реконструкція споруд біологічного очищення стічних вод із встановленням сучасної системи механічного очищення та знезараження».

169 виборчий округ отримав 3 субвенції на суму 10 млн гривень, народним депутатом від округу є Олександр Куницький. 2 субвенції, кожна по 3 млн 800 тис. грн, підуть на придбання систем ультразвукової діагностики експертного класу для Міської дитячої поліклініки №23 та Міської студентської лікарні. За рахунок субвенції в 2 млн 400 тис. має бути придбаний цифровий флюорограф для Міської клінічної лікарні №27.

3 субвенції на 10 млн грн виділено на 177 виборчий округ, від якого обрано Дмитра Люботу. За 200 тис. грн має бути виготовлено проєктно-кошторисну документацію з будівництва центральної котельні в Шевченківській громаді. Ще 800 тисяч піде на будівництво модульної котельні зі встановленням твердопаливного котла потужністю 0,1 МВТ для Петрівської загальноосвітньої школи. За 9 млн грн має бути проведений капітальний ремонт автодороги по вул. Студентській в м.  Куп’янську.

Чергові 3 субвенції на суму 10 млн грн отримав 170 виборчий округ, народним депутатом від якого є Андрій Одарченко. Всі 3 виділені на закупівлю медичного обладнання. Так, для лікарень №17 та №2 мають бути придбані лапароскопічні хірургічної стійки в комплекті, сумою по 4 млн грн на кожну лікарню. 2 млн грн виділено на придбання відеоцистоскопа для лікарні №11.

На 180 виборчий округ, від якого обраний Олексій Красов, піде 2 субвенції. Перша, сумою в 10 млн грн, спрямована на капітальний ремонт нежитлової будівлі (інфекційного відділення) комунального некомерційного підприємства «Нововодолазька центральна лікарня». Друга, сумою в 1 млн 450 тис. грн, – на капітальний ремонт спортивного майданчика Манченківської загальноосвітньої школи.

По 1 субвенції отримали округи №171 (Вікторія Кінзбурська) та №178 (Олександр Літвінов). У першому випадку 10 млн грн піде на капітальний ремонт приміщень третього поверху клінічно-діагностичної лабораторії корпусу літ. «А-5» Обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні. В другому – така ж сума в 10 млн грн виділена на реконструкцію нежитлових будівель і споруд «Балаклійського районного дитячо-юнацького спортивно-оздоровчого комплексу «Вимпел».

Замість висновків

На Харківську область виділено майже 110 мільйонів гривень – це другий показник по країні. Проте кошти розподілені настільки нерівномірно, що 4 округи області залишились без субвенцій. Примітно, що в 11 округах, які субвенції отримали, обраними депутатами є представники фракції «Слуга народу» Ще 3 округи №174, №176 та №179 не отримали жодної копійки від Уряду, а обраними народними депутатами в цих округах є Олександр Фельдман («Опозиційна платформа – за життя»), Дмитро Шенцев (позафракційний) та Юлія Світлична (позафракційна). Також досить цікавим є те, що одразу 7 округів з 11 отримали однакові суми в розмірі 10 млн грн. 

Можна також зазначити, що наразі кошти виділяють не лише нерівномірно, але й за досить незрозумілою схемою: пропозиції субвенцій формуються не публічно, а пріоритетність субвенцій, які були виділені, викликає питання, як, наприклад, розробка проєктної документації або реконструкція спортивних майданчиків.