Наприкінці липня цього року Кабінет Міністрів України розподілив між областями 1,7 млрд гривень. Хмельниччині з цих коштів дісталося близько 50 млн гривень. Найбільше грошей уряд виділив для виборчого округу №190, найменше отримали у виборчому окрузі №192. Як свідчить дослідження ОПОРИ, з державного бюджету переважно профінансували придбання обладнання у медичні заклади та будівництво дитячих й спортивних майданчиків у регіоні.

Відповідно до свого розпорядження від 21 липня 2021 року № 822-р «Деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» Кабінет Міністрів України на різні регіони розподілив 1 407 субвенцій на загальну суму 1,7 млрд гривень.

Хмельниччині з цих коштів дісталося 58 субвенцій загальною сумою 49,8 млн гривень, що становить 4,1% від усієї кількості субвенцій, або 2,9% від усієї суми субвенцій. У середньому сума однієї субвенції на Хмельницьку область становила 0,89 млн гривень. При цьому на кожного мешканця області припало по 40,15 гривень.

Найбільше коштів Кабмін спрямував на придбання обладнання для медичних закладів області (16,9 млн гривень, 8 субвенцій) і будівництво дитячих та спортивних майданчиків (12,2 млн гривень, 22 субвенції). Решту грошей скерували на житлово-комунальне господарство та інфраструктуру (9,3 млн гривень, 13 субвенцій), заклади освіти (7,7 млн гривень, 13 субвенцій). Найменше фінансування дісталося соціально-культурній сфері в регіоні (3,7 млн гривень, 2 субвенції).

Із 60 територіальних громад Хмельниччини субвенції отримала половина

У розрізі бюджетів територіальних громад Хмельниччини в липні найбільше державних грошей отримав бюджет Полонської міської територіальної громади (7,5 млн гривень) та обласний бюджет (7 млн гривень). Найменше коштів надійшло до бюджету Михайлюцької сільської територіальної громади.

Субвенції, які Кабмін спрямував у Полонську громаду, призначені для придбання та встановлення елементів дитячого майданчика та для капітального ремонту поліклініки. За 142 тис. гривень субвенції, що її отримала Михайлюцька громада, мають побудувати мережі зовнішнього освітлення на вулиці Церковній в селі  Рилівці.

Загалом 58 субвенцій надійшли до бюджетів 30 територіальних громад із 60, розташованих в області, а також до обласного бюджету.

Розподіл субвенцій у розрізі бюджетів територіальних громад

№ округу

Територіальна громада

Кількість субвенцій

Сума субвенцій, млн грн

190

Бюджет Полонської міської територіальної громади

2

7,5

-

Обласний бюджет Хмельницької області

4

7

190

Бюджет Шепетівської міської територіальної громади

10

4

193

Бюджет Гуменецької сільської територіальної громади

1

3,2

189

Бюджет Теофіпольської селищної територіальної громади

2

3,2

187

Бюджет Хмельницької міської територіальної громади

3

3

193

Бюджет Староушицької селищної територіальної громади

2

2,9

188

Бюджет Волочиської міської територіальної громади

2

2,8

193

Бюджет Китайгородської сільської територіальної громади

2

2,4

188

Бюджет Наркевицької селищної територіальної громади

1

1,5

193

Бюджет Новоушицької селищної територіальної громади

2

1,5

188

Бюджет Чорноострівської селищної територіальної громади

3

1,5

188

Бюджет Війтовецької селищної територіальної громади

3

1,4

188

Бюджет Розсошанської сільської територіальної громади

2

1,4

188

Бюджет Лісовогринівецької сільської територіальної громади

2

0,9

188

Бюджет Гвардійської сільської територіальної громади

2

0,7

189

Бюджет Красилівської міської територіальної громади

1

0,7

189

Бюджет Білогірської селищної територіальної громади

1

0,4

190

Бюджет Ганнопільської сільської територіальної громади

1

0,4

189

Бюджет Плужненської сільської територіальної громади

1

0,4

190

Бюджет Славутської міської територіальної громади

1

0,4

189

Бюджет Ямпільської селищної територіальної громади

1

0,4

191

Бюджет Деражнянської міської територіальної громади

1

0,2

189

Бюджет Ізяславської міської територіальної громади

1

0,2

190

Бюджет Ленковецької сільської територіальної громади

1

0,2

191

Бюджет Летичівської селищної територіальної громади

1

0,2

189

Бюджет Сахновецької сільської територіальної громади

1

0,2

191

Бюджет Старокостянтинівської міської територіальної громади

1

0,2

191

Бюджет Старосинявської селищної територіальної громади

1

0,2

192

Бюджет Ярмолинецької селищної територіальної громади

1

0,2

190

Бюджет Михайлюцької сільської територіальної громади

1

0,1

Гроші на округи: комусь мільйони, а комусь – тисячі

Розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток територій цьогоріч був не лише в липні. Нагадаємо, що за підсумками першого розподілу, який відбувся в травні, Кабмін розподілив на Хмельниччину близько 60 мільйонів гривень субвенцій. Тоді найбільша сума субвенцій, 13 млн гривень, дісталася виборчому округу №191, який у Верховній Раді України представляє співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» Віктор Бондар. Найменше коштів, 4,7 млн гривень, уряд тоді виділив округу №187, що делегував до парламенту представника фракції партії «Слуга народу» Миколу Стефанчука.

Натомість у результаті липневого розподілу на округ Миколи Стефанчука загалом надійшло 9,7 млн гривень. Однак безпосередньо Хмельницький, більша частина якого якраз і належить до округу депутата, одержав 3 субвенції на суму 3 млн гривень. Усі гроші призначені для придбання медичного обладнання: для міського перинатального центру, міської лікарні та міського лікувально-діагностичного центру. Ще 3 субвенції на суму 6,7 млн гривень Кабмін спрямував до обласного бюджету. Ці гроші також призначені для придбання медичного обладнання: для обласної лікарні та обласної дитячої лікарні.

15 субвенцій на загальну суму 10,2 млн гривень у липні уряд спрямував у округ Сергія Лабазюка (№188), члена депутатської групи «Партія «За майбутнє». Більша частина коштів, а саме 7 млн гривень, призначена для капітальних ремонтів у закладах освіти, розташованих в окрузі нардепа. 2,3 млн гривень – на придбання, встановлення та будівництво спортивних майданчиків. Решта грошей – на ремонт клубу в селі Пашківці (500 тис. гривень) та будівництво зовнішніх мереж водопостачання в селі  Захарівці (400 тис. гривень).

Округ Олени Копанчук (№189), яка належить до фракції партії «Слуга народу», отримав 8 субвенцій на суму 5,6 млн гривень. Половина коштів (2,7 млн гривень) спрямована на придбання та встановлення елементів дитячих майданчиків у громадах, що входять до округу депутатки. Ще половина (2,9 млн гривень) – на реконструкцію водопровідної мережі в селищі Теофіполі.

В округ ще одного нардепа від фракції партії «Слуга народу»  Олексія Жмеренецького (№190) надійшло 16 субвенцій на суму 12,7 млн гривень. Гроші Кабмін розподілив таким чином: найбільше коштів, 6,9 млн гривень, призначено для капітального ремонту консультативно-діагностичної поліклініки в Полонному; 1,2 млн гривень – для будівництва спортивного мультифункціонального майданчика в Шепетівці; 2,7 млн гривень – для придбання та встановлення елементів дитячих майданчиків у громадах, елементів скейт-парку в Славуті та спортивного обладнання для Шепетівської дитячо-юнацької спортивної школи; 1,6 млн гривень – для придбання обладнання для Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства; 142 тис. гривень виділені для будівництва мереж зовнішнього освітлення в селі Рилівці.

Округ співголови депутатської групи «Партія «За майбутнє» Віктора Бондаря (№191) отримав внаслідок останнього розподілу лише 1 млн гривень. Усі гроші Кабмін виділив на придбання та встановлення елементів дитячих майданчиків у окрузі нардепа, по 250 тис. гривень у кожну з чотирьох сільських рад.

Найменше коштів у результаті липневого розподілу субвенцій надійшло на округ представника депутатської групи «Партія «За майбутнє» Олександра Гереги (№192) – 550 тис. гривень. До того ж треба зазначити, що 300 тис. гривень із цих коштів скеровано до обласного бюджету на придбання медичного обладнання для Хмельницького обласного закладу з надання психіатричної допомоги, що розташований в окрузі депутата. А 250 тис. гривень – на придбання та встановлення елементів дитячого майданчика в селищі Ярмолинці.

Округ ще одного нардепа від фракції партії «Слуга народу» Ігоря Марчука (№193) отримав з держбюджету 7 субвенцій на суму 10 млн гривень. Здебільшого кошти, 3,9 млн гривень,  призначені для об’єктів житлово-комунального господарства та інфраструктури: на розробку проєктно-кошторисної документації та капітальний ремонт покрівлі клубу в с. Демшин; розробку проєктно-кошторисної документації для капітального ремонту стадіону в селищі Нова Ушиця; нове будівництво водозабірної свердловини в селі Вільхівці; для капітального ремонту спортивного майданчика в селищі Стара Ушиця на округ надійшло 2,8 млн гривень; 3,2 млн гривень – на капітальний ремонт даху та стелі клубу в селі Вербка.

У підсумку двох розподілів лідерами за сумами отриманих субвенцій стали округи Олексія Жмеренецького (23,7 млн гривень), Сергія Лабазюка (20,2 млн гривень) та Ігоря Марчука (20 млн гривень). 14,4 млн гривень дісталося округу Миколи Стефанчука, 14 млн гривень – округу Віктора Бондаря. Найменше грошей наразі надійшло до округів Олени Копанчук (11,5 млн гривень) та Олександра Гереги (5,9 млн гривень). Зазначимо, що суми, які отримали різні округи Хмельницької області і в травні, і в липні, були доволі нерівномірними.