Львівська область надалі залишається серед недофінансованих за сумою субвенцій і однією з найменш фінансованих у перерахунку на одного мешканця. За результатами другого розподілу на 119 об’єктів Львівщини передбачено майже 59 млн грн. Кошти буде скеровано у 9 з 12 мажоритарних округів і 38 з 73 територіальних громад області. Три округи у межах Львова і 29 громад області досі не отримували у 2021 році жодних субвенцій. 76% усієї суми передбачено для закладів освіти і медичних закладів. Найбільше фінансування отримають округи Ярослава Дубневича, Андрія Кіта і Ореста Саламахи, а найбільше об’єктів виконають в округах Тараса Батенка і Павла Бакунця. Дитячі та спортивні майданчики – один із пріоритетів поточного розподілу субвенцій на Львівщині.

Лише 24 гривні на одного мешканця Львівщини

У результаті другого цьогорічного розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій Львівської області передбачено майже 59 млн грн. Це 3,4% від усієї виділеної суми, яка становить 1,72 млрд грн. Вони мають бути скеровані на фінансування 119 об’єктів. Для порівняння в результаті першого розподілу Львівщина отримала майже стільки ж – 60 млн грн, проте для 78 об’єктів. Таким чином середня сума коштів, яка припадає на реалізацію одного об’єкта в області, зменшилася з 770 тис. грн до 500 тис. грн.

Порівняльний аналіз показав, що за сумою залучених коштів Львівщина серед областей України опустилась ще нижче у порівнянні з попереднім розподілом. Вона посідає 15 місце поруч із Чернігівською (60 млн), Закарпатською (60 млн) і Сумською областями (58 млн). Тоді як лідерам вдалося залучити удвічі і навіть утричі більше коштів: Дніпропетровська (180 млн), Харківська (108 млн) та Київська (94 млн) області і місто Київ (102 млн).

Водночас Львівська область поруч із Волинською суттєво випереджають інші регіони за кількістю об’єктів, які буде відремонтовано в межах цього розподілу коштів соцеконому. А саме 119 і 117 відповідно або 8,4% від усієї кількості об’єктів, тоді як для наступної за кількістю об’єктів області – Харківської – передбачено лише 83 об’єкти. Це означає, що у перерахунку витрат субвенцій на одного мешканця області Львівщина займає третє з кінця місце за цим показником – 23,60 грн. Нижче лише Луганська і Донецька області, які традиційно отримують незначні кошти. Натомість найбільшу суму у перерахунку на одного мешканця отримають Миколаївська (63,22 грн), Черкаська (61,96 грн), Чернігівська (61,69 грн) і Полтавська (59,95 грн) області. Таким чином можна підтвердити загальний висновок, який було зроблено у попередньому нашому дослідженні про те, що Львівська область суттєво недофінансовується в межах програми соціально-економічного розвитку, оскільки розподіл субвенцій надалі залишається диспропорційний.

Сума та кількість субвенцій другого розподілу у розрізі одномандатних округів Львівської області

Виборчий округ

Депутати-мажоритарники

Фракція / Група

Сума субвенцій,  млн грн

К-сть субвенцій

Середній розмір субвенції, млн грн

120

Дубневич Ярослав

За майбутнє

11,4

9

1,27

126

Кіт Андрій

Довіра

10,3

3

3,44

121

Саламаха Орест

Слуга народу

10,1

11

0,92

122

Бакунець Павло

Довіра

9

27

0,33

124

Камельчук Юрій

Слуга народу

7,8

16

0,49

123

Батенко Тарас

За майбутнє

6,9

39

0,18

119

Бондар Михайло

Європейська Солідарність

1,9

7

0,27

118

Васильченко Галина

Голос

0,75

2

0,38

125

Лопушанський Андрій

Європейська Солідарність

0,72

5

0,14

115

Піпа Наталія

Голос

 

 

 

117

Рущишин Ярослав

Голос

 

 

 

116

Княжицький Микола

Європейська Солідарність

 

 

 

 

 

 

58,87

119

0,5

Диспропорційність фінансування у межах Львівщини

Аналіз показав, що несправедливість і диспропорційність розподілу субвенцій притаманні не лише у порівнянні областей, але також у межах самої Львівської області, її окремих територій та виборчих округів. І результати попередніх досліджень лише підтверджують, що це не випадково, а зумовлено суб’єктивними факторами.

Другий розподіл коштів, так само як і попередній, демонструє певну тенденцію, яка може стати закономірністю, якщо підтвердиться наступними дослідженнями субвенцій. Поточний розподіл передбачений для об’єктів, які знаходяться у 9 з 12 одномандатних виборчих округах Львівської області. Черговий раз без жодних субвенції залишилось місто Львів, тобто виборчі округи 115-117, в яких обрано мажоритарників Наталію Піпу, Миколу Княжицького і Ярослава Рущишина. Не зрозуміло, чи відсутність фінансування для  обласного центру пов’язано з керівництвом міста, чи з особистостями обраних тут народних депутатів, чи з іншими причинами, проте це зайве підтвердження вибірковості у розподілі коштів державних субвенцій для розвитку окремих територій.

Найбільше коштів знову буде скеровано у територіальні громади, які входять до складу одномандатних виборчих округів №120 (Городок), №126 (Стрий, Жидачів, Ходорів), №121 (Дрогобич) і №122 (Яворів, Мостиська). Так само як під час першого розподілу найбільшу суму отримають округи Ярослава Дубневича – понад 11 млн грн, Андрія Кіта та Ореста Саламахи – по більше як 10 млн грн і Павла Бакунеця – 9 млн грн. Прослідковується певна тенденція, оскільки саме вони раніше теж отримували найбільшу кількість коштів, лише помінялися місцями за цим показником. Проте загалом помітно, що вдруге ці народні депутати у середньому отримують для своїх округів по 10 млн грн, тоді як інші – значно менше або взагалі нічого не отримують.

На округ №124 Юрія Камельчука передбачено 7,8 млн грн, округ №123 Тараса Батенка – майже 7 млн грн, округ №119 Михайла Бондара – не повних 2 млн грн, тоді як округ №118 Галини Васильченко лише 750 тис. грн, а округ №125 Андрія Лопушанського – 720 тис. грн.

Причиною того, що при спробі пояснення цієї ситуації увага зосереджується на постатях народних обранців полягає у тому, що як показали багаторічні дослідження Громадянської мережі ОПОРА субвенції стали інструментом, за допомогою якого уряд забезпечує лояльність мажоритарників до рішень та політики, яку він реалізує. Водночас сама бюджетна програма, яка за своєю метою та ідеєю покликана вирішувати актуальні регіональні проблеми, по суті, стала заручником піар-кампаній народних депутатів. Причиною цього є те, що механізм формування і затвердження списку об’єктів є непрозорим, непублічним, диспропорційним і без чітких критеріїв відбору.

Інший важливий показник, на який варто звернути увагу, це кількість об’єктів, ремонт яких передбачений у межах цього розподілу коштів. Зокрема два львівських мажоритарників потрапили у топ-10 округів із найбільшою кількістю субвенцій в Україні. Він коливається від 39 у Тараса Батенка до 2 в Галини Васильченко. Також велика кількість об’єктів у Павла Бакунця (27), Юрія Камельчука (16) та Ореста Саламахи (11), а мала – в Андрія Кіта (3), Андрія Лопушанського (5) та Михайла Бондара (7). Звертати на це увагу доречно з погляду середньої вартості робіт на один об’єкт у межах виборчого округу. Адже чим більша кількість об’єктів, тим менша середня сума коштів для його фінансування. А це у свою чергу вказує на те, наскільки ефективно і чи за цільовим призначення використовуються кошти державних субвенцій.

Для прикладу, для округу Андрія Кіта передбачено понад 10 млн грн, які будуть скеровані лише на 3 об’єкти. Це означає, що на кожен з них буде витрачено близько 3,5 млн грн. І це найбільше серед усіх мажоритарників Львівщини. Натомість середній розмір однієї субвенції в окрузі Тараса Батенка становить лише 180 тис. грн, оскільки за передбачену суму у розмірі майже 7 млн грн буде профінансовано аж 39 об’єктів. А це – найменше серед львівських мажоритарників, поруч із Андрієм Лопушанським, у якого цей показник становить близько 140 тис. грн на один об’єкт. В інших народних депутатів середній розмір субвенції коливається у межах 500 тис. грн. Основною причиною таких суттєвих розбіжностей є пропозиції самих обранців, які мають різні підходи і використовують різні стратегії із залучення бюджетних коштів. Одні з них вважають за доречне пролобіювати фінансування меншої кількості об’єктів, проте масштабніші та більш стратегічні, тоді як інші – роблять ставку на якомога більшу їхню кількість, щоб було більше інформаційних приводів та можливість скерувати фінанси на якомога більшу кількість територіальних громад.

Кошти для 38 територіальних громад Львівщини

Незважаючи на те, що де-факто розподіл субвенцій відбувається з прив’язкою до народних депутатів, проте де-юре їх отримувачем є територіальні громади для підтримки соціально-економічного розвитку. Проте на практиці чи потрапить об’єкт у програму фінансування, хоч не завжди, але часто залежить від лобістської роботи депутата. За результатами другого розподілу кошти мають бути скеровані на об’єкти у 38 із 73 територіальних громад Львівської області. Це на сім громад більше, аніж було після попереднього розподілу. Порівняльний аналіз показав, що переважно це ті ж самі територіальні громади, оскільки 26 із них отримували кошти під час обох розподілів субвенцій. Загалом наразі кошти соцеконому в 2021 році отримали 44 територіальні громади, тоді як 29 – ще не отримували жодної субвенції.

Найбільшу суму коштів поточного розподілу отримають Гніздичівська (10 млн грн або 17% від усієї суми розподілу), Городоцька (10 млн або 17%), Дрогобицька (майже 6 млн або 10%), Яворівська (майже 4 млн або більше 6%), Добротвірська (майже 3 млн або 5%) і Східницька (2,4 млн) територіальні громади. Водночас наступні 10 громад – від 2 млн до 1 млн грн, а решта 22 громади – від 900 тис. до 100 тис. грн. Найменше отримає Кам’янка-Бузька, Бібрська, Рудківська і Козівська територіальні громади, кожній з яких передбачено у межах 100 тис. грн.

Водночас найбільшу кількість об’єктів буде профінансовано у Яворівській та Новороздільській (по 11 об’єктів), Золочівській (10), Червоноградській (8), Новояворівській і Шегинівській (по 6) територіальних громадах. Проте, якщо не брати до уваги Городоцької, Гніздичівської, Добротвірської та Дрогобицької громад, то загалом середній розмір однієї субвенції у львівських громадах коливається у межах 300 тис. грн, чого недостатньо для великих інфраструктурних проєктів.

Територіальні громади Львівщини, які отримають субвенції соцеконому в результаті другого розподілу у 2021 році

Назва громади

Сума субвенцій, млн грн

% від усієї суми субвенцій

Кількість субвенцій

% від усієї к-ті субвенцій

Середній розмір субвенції, млн грн

Гніздичівська селищна громада

10,1

17,1

2

1,7

5,04

Городоцька міська громада

10

17

1

0,8

10,00

Дрогобицька міська громада

5,7

9,7

4

3,4

1,42

Яворівська міська громада

3,8

6,4

11

9,3

0,34

Добротвірська селищна громада

2,9

4,9

1

0,8

2,90

Східницька селищна громада

2,4

4

4

3,4

0,60

Белзька міська громада

2

3,4

1

0,8

1,98

Новояворівська міська громада

2

3,4

6

5,1

0,33

Золочівська міська громада

1,9

3,3

10

8,4

0,19

Новороздільська міська громада

1,9

3,2

11

9,3

0,17

Бориславська міська громада

1,6

2,7

1

0,9

1,57

Жовківська міська громада

1,4

2,4

4

3,4

0,35

Сокальська міська громада

1,4

2,3

3

2,5

0,45

Червоноградська міська громада

1,2

2

8

6,7

0,15

Перемишлянська міська громада

1

1,7

5

4,2

0,20

Лопатинська селищна громада

1

1,7

3

2,5

0,32

Миколаївська міська громада

0,9

1,6

5

4,2

0,18

Шегинівська сільська рада

0,8

1,4

6

5,1

0,14

Радехівська міська громада

0,8

1,4

3

2,5

0,28

Давидівська сільська громада

0,8

1,3

2

1,7

0,38

Добросинсько-Магерівська селищна громада

0,7

1,2

1

0,8

0,70

Рава-Руська міська громада

0,6

1,1

3

2,5

0,22

Трускавецька міська громада

0,5

0,8

1

0,8

0,50

Мостиська міська громада

0,4

0,8

1

0,8

0,45

Поморянська селищна громада

0,4

0,7

2

1,7

0,20

Меденицька селищна громада

0,3

0,5

2

1,7

0,16

Великомостівська міська громада

0,3

0,5

2

1,7

0,15

Куликівська селищна громада

0,3

0,5

1

0,9

0,30

Сколівська міська громада

0,3

0,5

3

2,5

0,09

Журавненська селищна громада

0,2

0,4

1

0,8

0,25

Розвадівська сільська громада

0,2

0,4

2

1,7

0,13

Глинянська міська громада

0,2

0,3

2

1,7

0,10

Івано-Франківська селищна громада

0,2

0,3

1

0,8

0,20

Тростянецька сільська громада

0,2

0,3

1

0,8

0,20

Кам’янка-Бузька міська громада

0,1

0,2

2

1,7

0,07

Бібрська міська громада

0,1

0,2

1

0,8

0,10

Рудківська міська громада

0,1

0,2

1

0,8

0,10

Козівська сільська громада

0,1

0,2

1

0,8

0,09

Тематика субвенцій

Тематична структура другого розподілу субвенцій у 2021 році для Львівської області дещо відрізняється від попереднього. Основними двома пріоритетами без змін залишаються заклади освіти і медичні заклади, на які передбачено майже 24 млн грн і 21 млн грн, а це 40% і 36% від усієї виділеної суми відповідно. Водночас зросла кількість освітніх закладів, на які виділено кошти – їх 48, тоді як медичних закладів залишилось 10. Проте субвенції у медичній галузі є найбільш витратними, оскільки середня вартість одного такого об’єкта становить орієнтовно 2 млн грн, тоді як у сфері освіти – близько 500 тис. грн.

Тематика субвенцій для територіальних громад Львівської області

Тематика

Сума коштів, млн грн

% від усієї суми субвенцій

Кількість субвенцій

% від усієї к-ті субвенцій

Середній розмір субвенції, млн грн

Заклади освіти

23,6

40,1

48

40,4

0,5

Медичні заклади

20,9

35,5

10

8,4

2

Дитячі та спортивні майданчики

5,7

9,8

47

39,5

0,1

ЖКГ та інфраструктура

4,5

7,6

8

6,7

0,5

Соціально-культурна сфера

2,3

4

3

2,5

0,8

Ремонт доріг

1,8

3

3

2,5

0,6

Варто звернути увагу на те, що цього разу суттєво зросла кількість дитячих та спортивних майданчиків: на 47 таких передбачено майже 6 млн грн. Вони становлять 40% від усієї кількості субвенції, проте лише 10% від усієї виділеної суми. Це означає, що на один майданчик у середньому буде витрачено по 100 тис. грн.

Порівняно з першим розподілом майже вдвічі менше коштів передбачено на сферу житлово-комунального господарства та інфраструктуру. За 4,5 млн грн. буде профінансовано 8 об’єктів.

Більше субвенцій передбачено для соціально-культурної сфери і ремонту доріг, хоча вони надалі залишаються найменш пріоритетними. На три об’єкти соціально-культурної сфери передбачено 2,3 млн грн, а це в середньому по 800 тис. грн на кожен із них, тоді як на ремонт трьох доріг – майже 2 млн грн або по 600 тис. грн на один об’єкт.

Які пріоритети у львівських мажоритарників

Також аналіз другого розподілу у 2021 році субвенцій показує різні пріоритети мажоритарників Львівської області. Відмінність як у тематиках, так і в сумах та кількостях. Переважно народні обранці концентрують свою увагу на 2-3 сферах, куди скеровуються кошти. Натомість Тарас Батенко і Павло Бакунець намагаються залучати хоч незначні суми, проте на максимальну кількість об’єктів.

Найбільше коштів і об’єктів буде скеровано на заклади освіти. Через це закономірно, що округи усіх дев’яти мажоритарників, в які буде сумарно скеровано майже 24 млн грн, отримають певні кошти. 10 млн з цієї суми отримає Гніздичівська селищна рада в межах коригування бюджету для будівництва школи. 640 тис. грн передбачено для реконструкції вуличного освітлення у м. Стебник, 600 тис. грн – для реконструкції будівлі басейну ДЮСШ у с. Давидів, 567 тис. грн – для капітального ремонту приміщення та системи вентиляції плавального басейну ДЮСШ в м. Сокаль. Серед найменших субвенцій три, які призначені для придбання оргтехніки (18 тис. грн), шкільних меблів (21 тис. грн) і двох ноутбуків (34 тис. грн) для НВК №10 м. Червоноград. Серед усіх громад Львівщини найбільше освітніх закладів буде профінансовано у Золочівській і Червоноградській міській територіальних громадах (по п’ять), по три – в Новояворівській, Новороздільській, Перемишлянській, Радехівській, Сокальській і Східницькій територіальних громадах.

Фінансова структура субвенцій львівських мажоритарників другого розподілу на 2021 рік, млн грн

Округ

ПІБ народних депутатів

Заклади освіти

Медичні заклади

Дитячі та спортивні майданчики

ЖКГ та інфраструктура

Соціально-культурна сфера

Ремонт доріг

120

Ярослав Дубневич

0,5

10

0,4

0,4

 

 

126

Андрій Кіт

10,3

 

0,08

 

 

 

121

Орест Саламаха

2

6,5

0,07

1,6

 

 

122

Павло Бакунець

2,8

0,6

1,9

2,4

 

1,3

124

Юрій Камельчук

2,4

3,1

0,3

 

2

 

123

Тарас Батенко

3,1

0,7

2,3

0,1

0,2

0,5

119

Михайло Бондар

1,5

 

0,4

 

 

 

118

Галина Васильченко

0,6

 

 

 

0,1

 

125

Андрій Лопушанський

0,4

 

0,3

 

 

 

 

 

23,6

20,9

5,7

4,5

2,3

1,8

47 дитячих та спортивних майданчиків можна вважати показовими для другого розподілу субвенцій для Львівської області з погляду пошуку народними депутатами легких способів демонстрації результатів «своєї» роботи. Фактично усі мажоритарники, крім Галини Васильченко, отримають для своїх виборчих округів хоча б одну субвенцію для придбання або ремонту майданчика. Серед них варто виокремити Тараса Батенка і Павла Бакунця, які пролобіювали 18 і 12 майданчиків, на що передбачено 2,3 млн і 1,9 млн грн відповідно. Найбільше коштів (по 300 тис. грн) буде скеровано на придбання дитячого майданчика в с. Нагачів, впорядкування благоустрою внутрішнього майданчика у Миколаєві і капітальний ремонт спортивного майданчика опорного закладу у смт Лопатин. Серед територіальних громад найбільше таких субвенцій отримає Новороздільська (6 майданчиків), Яворівська (5), Шегинівська (5) і Золочівська (4).

У п’яти округах або в 9 територіальних громадах будуть профінансовані роботи у медичних закладах. З майже 21 млн грн половина буде скерована на добудову терапевтичного корпусу центральної районної лікарні у м. Городок. Решта 11 млн грн призначенні для придбання медичного устаткування (ендоскопічного відеообладнання для лікарні Дрогобича і Борислава, цифрового рентгено-діагностичного комплексу для лікарні смт Добротвір, ультразвукової діагностичної системи для лікарні Дрогобича) або капітальний ремонт у приміщеннях медичних закладів в Перемишлянах, Золочеві, Меденичах та Стреміні. Найбільше медичних субвенцій залучили Ярослав Дубневич (10 млн грн), Орест Саламаха (6,5 млн) і Юрій Камельчук (3,1 млн).

Тематична структура субвенцій львівських мажоритарників другого розподілу на 2021 рік

Округ

ПІБ народних депутатів

Заклади освіти

Дитячі та спортивні майданчики

Медичні заклади

ЖКГ та інфраструктура

Соціально-культурна сфера

Ремонт доріг

121

Тарас Батенко

16

18

2

1

1

1

126

Павло Бакунець

7

12

1

5

 

2

122

Юрій Камельчук

10

3

2

 

1

 

120

Орест Саламаха

5

1

4

1

 

 

124

Ярослав Дубневич

1

6

1

1

 

 

119

Михайло Бондар

5

2

 

 

 

 

123

Андрій Лопушанський

1

4

 

 

 

 

118

Андрій Кіт

2

1

 

 

 

 

125

Галина Васильченко

1

 

 

 

1

 

 

 

48

47

10

8

3

3

Найбільше субвенцій у сфері житлово-комунального господарства та інфраструктури залучено до виборчого округу Павла Бакунця, який конкурує в Яворівському районі з депутатом-списочником від партії «Слуга народу» Ростиславом Тістиком: 2,4 млн із 4,5 млн грн для фінансування 5 з 8 об’єктів. Йдеться про облаштування приміщення ЦНАПу в с. Добросин (700 тис. грн), капітальний ремонт фасаду корпусу №2 в с. Замочок (700 тис.), будівництво електронних мереж кварталу індивідуальної житлової забудови в с. Вороблячин (500 тис.), будівництво тротуарної доріжки на території кладовища у с. Наконечне (300 тис.) і облаштування приміщення ПК «Кристал» для потреб ЦНАП у м. Новояворівськ (200 тис.). Проте найбільше коштів у цій сфері на суму 1,6 млн грн передбачено для реконструкції котельні в смт Східниця, яке знаходиться у межах округу №121 Ореста Саламахи.

На капітальний ремонт народних домів передбачено три субвенції на загальну суму 2,3 млн грн. Основна частина коштів, майже 2 млн грн, закладена для ремонту системи теплопостачання народного дому у м. Белз. Ще 200 тис. грн для ремонту танцювального залу народного дому в смт Розділ, а 150 тис. – для ремонту сцени та глядацького залу народного дому у с. Звенигород.

1,3 млн грн з-поміж 1,8 млн грн субвенцій, які закладено для ремонту доріг, буде скеровано до Яворівської міської територіальної громади, де проведуть капітальний ремонт із відновлення покриття двох прибудинкових доріг у м. Яворів. Інші 500 тис. грн передбачені для капітального ремонту покриття біля пам’ятника Борцям за волю України у м. Новий Розділ.

Підсумовуючи аналіз другого розподілу субвенцій у 2021 році на соціально-економічний розвиток територій для Львівської області можна стверджувати, що процес залишається непрозорим, диспропорційним і суб’єктивним. У порівнянні з іншими областями Львівщина залишається у другій половині списку за сумою коштів, хоча при цьому є першою за кількістю об’єктів, які фінансуються. Таким чином у перерахунку на одного мешканця області регіон знаходиться на третій позиції знизу по країні й має лише по 24 грн субвенцій на одного мешканця Львівської області. Також порівняно з попереднім розподілом зменшилася середня сума коштів, яка припадає на реалізацію одного об’єкта в області – з 770 тис. грн до 500 тис. грн. Водночас фінансування передбачено лише для 9 з 12 одномандатних округів, тоді як три округи у межах міста Львова вкотре не отримують жодної субвенції. Найбільше фінансування, у межах 10-11 млн грн, отримають округи Ярослава Дубневича (№120), Андрія Кіта (№126) та Ореста Саламахи (№121), а найбільше об’єктів виконають в округах Тараса Батенка (№123) та Павла Бакунця (№122) – 39 та 27 відповідно. Збільшилась кількість територіальних громад Львівщини, які отримають субвенції, а саме 38 з 73. Проте переважно це ті ж самі територіальні громади, оскільки 26 з них отримували кошти під час обох розподілів у 2021 році. Тобто 29 громад ще не отримували жодної субвенції у поточному році. Основними двома пріоритетами для Львівської області залишаються заклади освіти і медичні заклади, на які передбачено майже 24 млн грн і 21 млн грн, що становить 40% і 36% від усієї передбаченої суми субвенцій. Водночас суттєво зросла кількість дитячих та спортивних майданчиків, які становлять 47 зі 119 об’єктів, а це майже 40% від усієї кількості. Підходи і пріоритети мажоритарників Львівщини при цьому суттєво відрізняються. Якщо Андрій Кіт і Ярослав Дубневич надають перевагу реалізації меншої кількості, проте більш затратних інфраструктурних об’єктів, то Тарас Батенко, Андрій Лопушанський і Павло Бакунець – великій кількості менш витратних об’єктів.