Протягом трьох років народні обранці Чернігівщини вели себе під час засідань доволі скромно – лише 46 виступів. Двоє з п’яти депутатів не виступали взагалі – це Максим Зуєв та Анатолій Гунько.  Лідер з кількості виступів – Борис Приходько, на його рахунку 33 промови. Загалом нардепи ініціювали 415 законопроєктів, найбільше Валерій Зуб – 209 ініціатив, 51 з них – ухвалена.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як минули три роки депутатства після обрання для п’ятьох народних депутатів з Чернігівщини – Олега Семінського (політична партія «Слуга народу», виборчий округ №205), Максима Зуєва (політична партія «Слуга народу», виборчий округ №207), Анатолія Гунька (політична партія «Слуга народу», виборчий округ №208), Валерія Зуба (політична партія «Слуга народу», виборчий округ №209) та Бориса Приходька (член депутатської групи «ДОВІРА», виборчий округ №210). Після смерті Антона Полякова вибори за 206 округом так і не відбулися – вони були заплановані на 27 березня.

Ініційовані законопроєкти

Протягом трьох років у парламенті зареєстрували 5167 проєкти законів. Серед різних суб’єктів законодавчої ініціативи найбільше проєктів зареєстрували народні депутати – 4330 (83,8% від загальної кількості). Із них ухвалено 588 законів. На рахунку Кабміну 633 пропозицій законодавчих актів (12,3%), із яких ухвалили 160. Президент подав 209 проєктів законів (3,9%). Найбільше ухвалили законів саме з подачі Президента – 150, що складає 73,5%.

Народні депутати Чернігівщини ініціювали в співавторстві 415 законопроєктів. Лідер з кількості поданих законопроєктів серед п’яти нардепів-мажоритарників Валерій Зуб  – на його рахунку 209 законодавчих ініціатив, 51 з них ухвалені, що складає 24,4%. Найбільша кількість підписаних законів стосується сфери охорони здоров’я та медицини (депутат є членом Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування): «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я», «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я», про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19), про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» та інші. Щодо тематики прийнятих законів, то 2 стосуються безпеки й оборони, 3 – державного будівництва, 3 – соціальної політики,  6 – правової політики, 7 – економічної політики. Більшість законів належать до галузевого розвитку – таких 30 ініціатив.

Борис Приходько став співавтором 83 проєктів законів, 18 з них підписані (21,7%). Два з них стосуються галузевого розвитку, один – правової політики. Решта ж – економічної політики. Це, наприклад, такі: «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво», «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення моніторингу потенційних загроз національній безпеці України у сфері економіки» та інші закони.

Максим Зуєв вніс до парламенту у співавторстві 71 проєкт законів, ухвалили – 15 (21,1%). До прикладу, закони «Про внутрішній водний транспорт», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» тощо. Чіткого розмежування ініціатив за тематикою немає: по 1 закону з безпеки й оборони, державного будівництва, правової й гуманітарної політики, 4 – із економічної політики, 7 – із галузевого розвитку,

Народний депутат Олег Семінський став співініціатором 38 проєктів, але займає друге місце за рівнем прохідності – 9 законів підписані (23,7%). Щодо тематики, то 5 ініціатив стосуються галузевого розвитку, 2 – економічної політики, по одній ініціативі – правової політики й державного будівництва. Наведемо приклади деяких законів: «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу», «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж», «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та інші.

Найменше проєктів законів подав на розгляд Верховної Ради у співавторстві з іншими депутатами Анатолій Гунько – усього 14. Із них підписано 2 (14,3%): «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів». Обидва вони стосуються економічної політики.

Голосування у Верховній Раді

Найчастіше народні обранці натискали на кнопку системи «Рада» з нагоди віддати свій голос «за», також часто утримувалися. Чернігівські депутати не відрізняються від загальної спільноти.  Найчастіше тиснув кнопку «за» під час голосувань Борис Приходько – 7283 рази, що складає 57,1%. Валерій Зуб був «за» у 46,4% випадків (5906 разів), Олег Семінський – у 44,4% (5690 разів), Анатолій Гунько – у 41% голосувань (2997 разів). Найменше ж  позитивний вибір під час голосувань у відсотковому співвідношенні робив Максим Зуєв – у 35,7% випадків (4590 разів).

Лідером голосування «проти» є Олег Семінський – нардеп тис цю кнопку 1212 разів, що складає 9,5%. Утримувався під час голосувань найчастіше Валерій Зуб – 5907 разів (46,4%). Не набагато менше робив це Олег Семінський – 4646 разів (36,3%).

Відсутнім під час голосування найчастіше був Максим Зуєв – 3761 раз (29.2%). Також 1258 разів (17,2%) не було в залі під час голосувань Анатолія Гунька, 822 рази (6,4%) – Олега Семінського, 487 разів (3,8%) – Бориса Приходька. Валерій Зуб був відсутній найменше – 374 рази (2,9%).

Виступи у Верховній Раді

Чернігівські депутати в Парламенті за три  роки році брали слово всього 46 разів і витратили 43 хвилини сесійного часу. Максим Зуєв та Анатолій Гунько взагалі не виступали. Найбільше часу біля мікрофону провів Борис Приходько – виступав 33 рази загальною тривалістю 28 хвилин і 51 секунда. Олег Семінський виступав 8 разів протягом 8 хвилин і 52 секунд. Валерій Зуб брав слово 5 разів і витратив для цього 6 хвилин і 19 секунд.