Після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року депутати, що були обрані до Верховної Ради по мажоритарних округах Буковини, займаються активною допомогою як своєму регіону, так і тим, які постраждали від війни. Крім цього, вони ведуть активну законотворчу діяльність у парламенті. Народні обранці від Чернівецької області зареєстрували 110 законодавчих ініціатив, що становить 26% від загальної кількості (більше — тільки у депутатів від Харківщини).

Громадянська мережа ОПОРА провела аналіз діяльності депутатів-мажоритарників від Буковини у ВРУ. На основі цього було виявлено, як часто вони стають авторами чи співавторами законопроєктів.

Дослідження охопило період із 24 лютого до 5 липня 2022 року. Воно включає в себе аналіз роботи 4 народних депутатів:

Народний депутат

Депутатська фракція/група

Одномандатний виборчий округ

Лис Олена Георгіївна

Фракція «Слуга народу»

201

Заремський Максим Валентинович

Фракція «Слуга народу»

202

Мазурашу Георгій Георгійович

Фракція «Слуга народу»

203

Божик Валерій Іванович

Фракція «Слуга народу»

204

Кількісні показники долучення нардепів до розробки законопроєктів

Аналіз законотворчої діяльності мажоритарників від Буковини в період проведення дослідження показав, що вони стали ініціаторами (авторами або ж співавторами) 133 законопроєктів.

Абсолютним лідером за кількістю ініційованих законопроєктів став депутат від виборчого округу №203 Георгій Мазурашу. Він не тільки випередив своїх колег від Буковини, але й всіх інших народних обранців ВРУ IX скликання. Георгій Мазурашу долучився до 98 законотворчих ініціатив. На другому місці за цим показником серед мажоритарників Чернівецької області — Олена Лис, обрана від виборчого округу №201. Вона стала ініціатором 17 законопроєктів. Не сильно від неї відстав і Валерій Божик від виборчого округу №204. Він пов’язаний з 15 законодавчими ініціативами. Найменш «ефективним» в цьому плані можна назвати Максима Заремського від виборчого округу №202. Він є ініціатором всього 3 законопроєктів, перебуваючи на 271-309 місці серед всіх депутатів чинного скликання Верховної Ради за кількістю поданих законодавчих ініціатив.

Парламентарі від Буковини долучились до створення 110 законодавчих ініціатив. Серед них у 87 випадків серед ініціаторів фігурує лише один депутат від Чернівецької області. У 23 законопроектах співавторами є 2 або 3 народних обранців від Буковини.

Так, Олена Лис, Георгій Мазурашу та Максим Заремський є співаторами законопроєкту №7129 “Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України”. Крім цього, варто відзначати також і той факт, що Георгій Мазурашу долучився до розробки більшості законопроєктів інших народних обранців від Буковини (13 — у співавторстві з Валерієм Божиком, 7 — у співавторстві з Оленою Лис). Також Олена Лис та Валерії Божик разом стали співавторами законопроєкту №7396 “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту”.

Тематика законопроєктів, що були ініційовані

Серед всіх законопроєктів, співавторами яких є депутати від Чернівецької області, переважають ті, що відносяться до галузі правової політики. У цій сфері Георгій Мазурашу допоміг в розробці 32 ініціатив, Олена Лис — 5, Валерій Божик — 5, а Максим Заремський — 2.

Другою галуззю, яка цікавить нардепів від Буковини, є економічна політика. Що стосується законопроєктів даної сфери, Георгій Мазурашу став співавтором 24 з них, Олена Лис — 2, Валерій Божик — 4, а Максим Заремський — 1.

На третьому місці у депутатів від виборчих округів Чернівецької області стоять законопроєкти щодо галузевого розвитку. Георгій Мазурашу став співавтором 15 таких ініціатив, Олена Лис — 6, а Валерій Божик — 4.

У галузі безпеки та оборони Георгій Мазурашу долучався до розробки законопроєктів 14 разів, Олена Лис — 3, а Валерій Божик — 2.

Сфера державного будівництва цікавила Георгія Мазурашу 8 разів, а Валерія Божика — 1 раз.

Що стосується галузі соціальної політики, ініціатором законопроєктів у ній від Буковини ставав лише Георгій Мазурашу — 4 рази.

Законодавчі ініціативи сфери гуманітарної політики Георгій Мазурашу пропонував 1 раз, як і Олена Лис.

Результативність ухвалення запропонованих законодавчих ініціатив

Проаналізувавши всі законодавчі ініціативи депутатів від Буковини, здійснені з моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну, можна зробити висновок про те, що лише 16 з них стали законами, ще 3 — передані на підпис Президенту. 72 законопроєкта наразі знаходяться на розгляді у профільних комітетах, 10 — готуються до другого читання, 25 — очікують розгляду, 2 — відхилено та знято з перегляду, 1 — заслухано та знято з розгляду, 1 — знято з розгляду, 3 — в порядок денний не включено.

Законами стали 1 законодавча ініціатива Валерія Божика, 5 — Олени Лис та 10 — Георгія Мазурашу.

  1. Про внесення змін до частини першої статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" щодо розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (автор — Валерій Божик).
  2. Про внесення змін до статті 114-2 Кримінального кодексу України (автор — Олена Лис).
  3. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти (автор — Олена Лис).
  4. Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (автор — Олена Лис).
  5. Про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян (автор — Олена Лис).
  6. Про внесення змін до Закону України "Про професійну (професійно-технічну) освіту" щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки (автор — Олена Лис та Георгій Мазурашу).
  7. Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період (автор — Георгій Мазурашу).
  8. Про внесення змін до пункту 5 - 2 розділу 9 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" (щодо застосування його положень в період дії правового режиму воєнного стану) (автор — Георгій Мазурашу).
  9. Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (автор — Георгій Мазурашу).
  10. Про внесення змін до Закону України "Про електронні комунікації" щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану (автор — Георгій Мазурашу).
  11. Про встановлення винагород за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора (автор — Георгій Мазурашу).
  12. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану (автор — Георгій Мазурашу).
  13. Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності (автор — Георгій Мазурашу).
  14. Про внесення змін до статті 52 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо вдосконалення порядку виплати пенсій (автор — Георгій Мазурашу).
  15. Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" (автор — Георгій Мазурашу).

Таким чином, найбільш ефективним депутатом від Буковини в чинному скликанні Верховної Ради України в плані законотворчої діяльності стала Олена Лис, адже 29,41% її законодавчих ініціатив стали повноцінними законами. Для порівняння: у Георгія Мазурашу — 10,2%, у Валерія Божика — 6,67%, у Максима Заремського — 0%.