Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну народні депутати Чернігівщини долучилися до створення 50 законодавчих ініціатив — це 11,82% від зареєстрованих у Верховній Раді проєктів законів. Лідером за їх кількістю став Валерій Зуб — на його рахунку 43 ініціативи. Натомість Анатолій Гунько не долучився до створення жодного законопроєкту. Томатично законопроєкти найбільше стосуються правової політики. Нині більшість розроблених проєктів законів опрацьовуються в комітетах.

Чернігівщину у Верховній Раді України ІХ скликання представляють 5 депутатів-мажоритарників: четверо входять до фракції партії «Слуга народу» (Олег Семінський, Максим Зуєв, Анатолій Гунько, Валерій Зуб) Ще один депутат — Борис Приходько — член депутатської групи «Довіра». Після смерті Антона Полякова вибори у 206 окрузі, заплановані на 27 березня, так і не відбулися. До створення яких законотворчих ініціатив долучилися народні обранці Чернігівщини з 24 лютого та чим вони займаються під час воєнного стану, ОПОРА дослідила у своєму матеріалі.

Законотворча діяльність депутатів

Із 24 лютого 2022 року Верховна Рада України вперше з часів незалежності працює в умовах повномасштабної війни.  У перший її день депутати проголосували за введення воєнного стану та перейшли в режим роботи за принципом консенсусу — ухвалення критично важливих і визначених на погоджувальній раді законопроєктів із мінімізацією політичних дискусій та обговорень у сесійній залі. Опозиційні фракції заявили про припинення внутрішньої парламентської ворожнечі та згуртувалися в неформальну «оборонну коаліцію» для перемоги України. Загалом за час воєнного стану Верховна Рада вже ухвалила 287 законопроєктів і постанов.

Щодо чернігівських депутатів-мажоритарників, то найбільше долучався до створення законодавчих ініціатив Валерій Зуб (ОВО №209) — на його рахунку 43 законопроєкти. За тематикою вони розподіляються так: правова політика — 12 (27,9% від усіх ініціатив депутата), економічна політика — 9 (21%), соціальна політика — 6 (14%), безпека й оборона, галузевий розвиток і державне будівництво — по 5 (по 11,6% відповідно), гуманітарна політика — 1 (2,3%).  Наразі з-поміж них стали законами такі ініціативи: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій», «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації населення, постраждалого від збройної агресії Російської Федерації», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану», «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності», «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь», «Про внесення змін до статті 52 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо вдосконалення порядку виплати пенсій», «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Інші законопроєкти за співавторством народного обранця мають різний статус — більшість перебувають на опрацюванні в комітетах.

Народний депутат Максим Зуєв (ОВО №207) долучився до створення 8 законодавчих ініціатив. Три з них стосуються економічної політики (37,5% від усіх законопроектів, до розробки яких він долучився). Решта охоплюють такі сфери: безпека й оборона — 2 (25%), галузевий розвиток, правова політика й державне будівництво — по одному (12,5% відповідно). Один закон за співавторством нардепа підписано — «Про внесення змін до статті 52 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” щодо вдосконалення порядку виплати пенсій».

Борис Приходько, народний депутат за 210-м округом, став співавтором 5 законодавчих ініціатив. До економічної політики належать 3 його проєкти законів, що становить 60% від усіх ініціатив депутата. Ще два проєкти (40% відповідно) стосуються правової політики. З-поміж них підписаний тільки один закон — «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення моніторингу потенційних загроз національній безпеці України у сфері економіки».

На рахунку Олега Семінського (ОВО №205) два проєкти законів — один належить до економічної політики (готується на друге читання), інший — до правової (до порядку денного не включений).

Анатолій Гунько (ОВО №208) з 24 лютого не долучався до створення законодавчих ініціатив.

Діяльність народних обранців в округах

Усі народні депутати висвітлюють свою депутатську, благодійну, волонтерську діяльність на особистих чи офіційних сторінках у соціальній мережі Facebook. Найменше це робить Анатолій Гунько — на його сторінці лише одне повідомлення після Великодня: 12 липня депутат відзвітував про ухвалені напленарному засіданні закони та завершення розробки обласної програми «Нове житло Чернігівщини» на 2022–2023 роки, що має на меті розв’язання житлових проблем осіб, житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Також завданнями програми є створення умов і можливостей проживання громадян на території Чернігівської області, зменшеннч конфліктної чутливості в громадах і посилення соціальної згуртованості. У групі Анатолій Григорович Гунько Народний Депутат по 208 округу. Реальна робота (509 учасників) теж мало висвітлена його робота в окрузі. Опубліковано всього 4 дописи за період війни: про встановлення тенісних столів для дітей, пробиття свердловин, допомогу в прокладанні водогону та надання борошна для пекарні.

Борис Приходько на своїй офіційній сторінці Борис Приходько народний депутат України активно розповідає про свою роботу у Верховній Раді, зокрема прийняття важливих рішень.

Також депутат висвітлює свою діяльність в окрузі — пише про робочу поїздку у Новий Биків на Бобровиччині, який місяць перебував під окупацією рф, про вручення Грамоти Верховної Ради України директорці Прилуцького краєзнавчого музею імені В. Маслова Тетяні Зоць, про передання вмежах своєї депутатської програми «Доступна освіта» і за підтримки Благодійного фонду «Hope charity» учителям округу потужних ноутбуків тощо.

Депутат піариться на державній субвенції — розповідає про нові ігрові майданчики у Новій Басані, Берлозах, Лихолітках, Карасинівці, Горбачах, Тарасові, Новиках, Чемері, а також Козельці та Острі. Майданчики закуплені у грудні 2021 року за кошти держсубвенції, аби сільські діти мали місце для відпочинку і дозвілля.

Максим Зуєв активно використовує свою сторінку у Facebook для висвітлення своєї діяльності в парламенті — депутат розповідає про законотворчість (разом із колегами він зареєстрував законопроєкт №7522 щодо безперешкодного переміщення призовників, військовозобов‘язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у військкоматі, постанову про створення єдиного унітарного підприємства «Ліси України» тощо), роботу у Верховній Раді та комітетах.

Народний обранець пише також про програму Президента «Велике будівництво» — відновлення зруйнованої військами рф інфраструктури, поширює відеозвернення Володимира Зеленського та статті про нього. Дописів про роботу в окрузі небагато — в основному у них ідеться про допомогу населеним пунктам і лікарням, які постраждали внаслідок бойових дій. Часто Максим Зуєв провадить цю діяльність разом з іншим мажоритарником області — Валерієм Зубом.

Валерій Зуб, до речі, теж дуже активно висвітлює свою роботу як у Верховній Раді, так  і в області. Із перших днів війни разом із дружиною Інною Зуб парламентар займається волонтерством, забезпечуючи гуманітарною допомогою й необхідними медикаментами населені пункти Чернігівщини. Про це видання «Деснянська правда» опублікувало декілька матеріалів.

Також народний депутат використовує державну субвенцію для персонального піару — 5 липня під час поїздки до Лосинівки Валерій Зуб відвідав школу, для якої ще до війни скерував субвенцію на заміну вікон та ремонт санвузлів.

Народний депутат Олег Семінський також активно використовує свою сторінку у Facebook для звітування про роботу у парламенті й на окрузі. Народний обранець допомагає дітям зі зруйнованих мікрорайонів міста Чернігів, ремонтує автівки й відправляє їх на фронт, розвозить гуманітарну допомогу в населені пункти тощо.

Олег Семінський — депутат за 205 округом (Деснянський і частина Новозаводського районів Чернігова). Як до війни, так і нині він активно проводить свою роботу у сусідніх округах — часто відвідує Городнянську територіальну громаду (ОВО №207), в тому числі з гуманітарною місією. Так, 1 червня народний обранець відзвітував про відвідини села Ваганичі, аби привітати дітей з Днем захисту дітей, 25 червня — про гуманітарну допомогу для міста Городня, 20 липня — про відвідання родини з Городнянщини.

Також депутат працює в Киселівській територіальній громаді й інших селах округу №206.