У 2021 році народні депутати, які обрані до парламенту в округах Херсонської області, подали 94 законопроєкти, з яких 16 стали законами, та 31 депутатський запит. Депутати мають 37 виступів загальною тривалістю понад 34 хвилини та більше 15% пропущених голосувань. Такими є результати аналізу ОПОРИ роботи народних депутатів-мажоритарників від Херсонської області Павла Павліша (виборчий округ №182), Вікторії Вагнєр (виборчий округ №183), Сергія Козиря (виборчий округ №184), Володимира Іванова (виборчий округ №185) та Олексія Ковальова (виборчий округ №186).

Діяльність парламентаря від партії «Слуга народу» Сергія Козиря в дослідженні врахована з 16 листопада 2021 року, оскільки саме цього дня він набув депутатських повноважень за результатами проміжних виборів народних депутатів України 31 жовтня 2021 року.

Під час аналізу голосувань ОПОРА з’ясувала, що херсонські «мажоритарники» утримувалися під час 42,5% голосувань, під час 35% із них натискали на кнопку «За», під час 1,4% — «Проти», а також не голосували у 5,8% випадків.

Павло Павліш: майже чверть голосувань — «проти лінії фракції»

Протягом 2021 року представник виборчого округу №182 у Верховній Раді Павло Павліш взяв участь у 5 687 голосуваннях. У 37,4% випадків він натискав на кнопку «За», у 3,1% випадків — «Проти», у 40,6% випадків — «Утримався». Водночас народний депутат не голосував у 6,3% випадків та пропустив 12,6% голосувань.

Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала голосування Павла Павліша «проти лінії фракції», використовуючи можливості платформи Rada4you.org. Її функціонал дозволяє виокремити голосування парламентаря, де є розбіжність із позицією більшості колег по фракції. При цьому не враховувалися ті голосування, під час яких народний депутат був відсутній.

Платформа «Вони голосують для тебе» допомогла виявити 23,9% голосувань Павла Павліша «проти лінії» фракції «Слуга народу». 

Протягом року парламентар став автором та співавтором 18 законопроєктів, 3 з яких (16,6%) набули чинності станом на 10 січня 2021 року. Йдеться про такі:

1) №5248 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об’єкт нерухомого майна, який на ній розташовано)»;

2) №5304 «Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами»;

3) №5376 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Водночас ще 55,5% законопроєктів нардепа нині опрацьовуються в комітеті, 11,1% — очікують розгляду, 5,6% — готуються на друге читання, 5,6% — заслухано та знято з розгляду, 5,6% — очікують на друге читання.

Третина законодавчих ініціатив Павла Павліша — 33,3% — належать до економічної політики, 27,8% — правової політики, 22,2% — питань галузевого розвитку, 11,1% — безпеки і оборони, ще 5,6% — гуманітарної політики. 

Протягом року парламентар підготував 3 депутатські запити. Один із них був адресований Президенту України №11/10-150 (щодо можливих правопорушень проти довкілля, дій та/або бездіяльності посадових осіб Херсонської міської ради та правоохоронних органів стосовно ситуацій на території Херсонського сміттєзвалища та ДП «Херсонський морський торгівельний порт»). Запит №11/10-549 (щодо необхідності виділення рентгенологічного обладнання) був скерований до Міністра охорони здоров’я України, а запит №11/10-111 (щодо необхідності реставрації садиби всесвітньо відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського в Києві) — Міністра оборони України.

Народний депутат 6 разів виступав під час пленарних засідань: двічі з місця і 4 рази з трибуни. Загальна тривалість його виступів — 10 хвилин 2 секунди.

Вікторія Вагнєр: 18% пропущених голосувань і понад 18% законодавчих ініціатив, що стали законами

Представниця виборчого округу №183 Вікторія Вагнєр у 2021 році була відсутня під час 18% голосувань. Результатом її роботи стали 35,8% голосувань «За» та 0,7% голосувань «Проти». Водночас у 43,8% випадків народна депутатка «Утрималась», ще в 1,7% випадків — не голосувала.

Також за допомогою платформи Rada4you.org ОПОРА проаналізувала голосування парламентарки і виявила 7% її голосувань «проти лінії» фракції «Слуга народу».

Протягом року народна депутатка продемонструвала найбільшу активність серед херсонських мажоритарників щодо законотворчості. Так, на рахунку Вікторії Вагнєр 44 законопроєкти, 8 з яких стали законами (18,2%).

Законодавчі ініціативи Вікторії Вагнєр, що набули чинності:

1) №4613 «Про внесення змін до Закону України “Про лікарські засоби” щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання»;

2) №4636-1 «Про внесення змін до Закону України “Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України” щодо військового поховального ритуалу»;

3) №4662 «Про внесення зміни до розділу Х “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про публічні закупівлі” щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу»;

4) №4667-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо присудження наукових ступенів»; 

5) №5415 «Про внесення змін до статті 39 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” щодо врегулювання окремих питань соціального захисту медичних працівників, постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19)»;

6) №5831 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині»; 

7) №5873 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення»;

8) №6192 «Про внесення змін до статті 39 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності».

З-поміж інших законопроєктів 50% нині опрацьовуються в комітеті, 15,9% — очікують розгляду, 4,5% — готуються на друге читання, 4,5% — знято з розгляду, 2,3% — очікують на друге читання, 2,3% — повернуто на доопрацювання, 2,3% — пропозиції враховано.

Тематика законопроєктів, підготованих за участі Вікторії Вагнєр, є різноманітною, охоплюючи питання від соціального розвитку до безпеки. Зокрема, 40,9% проєктів законів народної депутатки стосуються питань галузевого розвитку, 27,3% — правової політики, 15,9% — економічної політики, 6,8% — безпеки і оборони, 4,5% — гуманітарної політики, 2,3% — державного будівництва, 2,3% — соціальної політики.

За рік народна депутатка підготувала один депутатський запит, адресований Президенту України. Йдеться про запит №11/10-892 (щодо запровадження на державному рівні професійного свята — Дня військового медика).

Вікторія Вагнєр жодного разу не виступала під час пленарних засідань. 

Сергій Козир: 2/3 голосувань «За», жодного закону, запиту і виступу

Народний депутат із фракції «Слуга народу» Сергій Козир розпочав свою депутатську діяльність лише 16 листопада 2021 року за результатами проміжних виборів народних депутатів України, які відбулися 31 жовтня 2021 року.

За півтора місяця 2021 року нардеп ще не підготував жодного депутатського запиту і жодного разу не виступав у парламенті під час пленарних засідань.

Під час голосувань представник виборчого округу №184 найчастіше натискав кнопку «За» — у 66,2% випадків. Водночас у нього налічується 0,4% голосувань «Проти» та 30,9% голосувань «Утримався». В 1,9% випадків депутат не голосував, ще під час 0,6% голосувань — був відсутній.

Проаналізувавши голосування народного депутата за допомогою платформи «Вони голосують за тебе», ОПОРА виявила у Сергія Козиря 1,5% голосувань «проти лінії» фракції «Слуга народу».

Новообраний представник Херсонщини у парламенті долучився до розробки 4 законопроєктів, які наразі опрацьовується в комітеті. На рахунку парламентаря поки що немає жодного прийнятого закону.

Тематика усіх підготованих за участі Сергій Козиря законопроєктів — економічна політика.

Володимир Іванов: третина голосувань «За» і лише 1% голосувань «Проти»

Представник виборчого округу №185 у Раді Володимир Іванов під час голосувань у парламенті протягом 2021 року у 35% випадків натискав кнопку «За», у 40,5% випадків — «Утримався» і лише в 1% випадків — «Проти». Водночас у 9,5% випадків нардеп не голосував, а під час 14% голосувань був відсутній. 

За допомогою платформи Rada4you.org. ОПОРА також визначила кількість голосувань народного депутата усупереч позиції більшості представників фракції «Слуга народу», членом якої є Володимир Іванов. Зокрема, на рахунку парламентаря налічується 13,7% голосувань «проти лінії фракції».

За рік парламентської роботи народний депутат став автором та / або співавтором 28 проєктів законів, 4 з яких (14,3%) набули чинності. Йдеться про такі законопроєкти: 

1) №5109 «Про запобігання та протидію антисемітизму в України»; 

2) №5141 «Про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів»;

3) №5454 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг під час дії карантину»;

4) №5495 «Про особливості надання електронних публічних послуг».

З-поміж інших законодавчих ініціатив Володимира Іванова статус таких, що опрацьовуються в комітеті, мають 35,7% законопроєктів, готуються на друге читання — 21,4%, очікують розгляду — 10,7%, заслухано і знято з розгляду — 7,2%, знято з розгляду — 7,2%, очікують на друге читання — 3,5%.

Щодо тематики законодавчих ініціатив, то 32,1% законопроєктів парламентаря стосуються питань правової політики, 28,6% — економічної політики, 17,9% — питань галузевого розвитку, 14,3% — державного будівництва, 7,2% — гуманітарної політики.

Протягом року Володимир Іванов підготував 7 депутатських запитів:

1) №11/10-320 та №11/10-321 (щодо проведення об’єктивного і неупередженого досудового розслідування кримінального провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності інтернет-видання «Радіо Свобода»), адресовані Генеральному Прокурору і керівнику Національної поліції України;  

2) №11/10-76, №11/10-77  та №11/10-78 (щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2021 рік для оснащення Південного центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру), надіслані Прем’єр-міністру України, Міністру охорони здоров’я України та Міністру фінансів України

3) №11/10-79 і №11/10-80 (щодо підвищення якості освіти та збереження мережі освітніх закладів у сільській місцевості на території Херсонської області), скеровані Прем’єр-міністру України та Міністру освіти і науки України.

Представник виборчого округу №185 у Раді жодного разу не виступав під час пленарних засідань протягом 2021 року.

Олексій Ковальов: 15 законопроєктів, 21 запит і понад 24 хвилини виступів

Народний депутат Олексій Ковальов, який представляє виборчий округ №186, протягом 2021 року взяв участь у понад 80% голосувань, пропустивши 18,3% з них. У 28% випадків нардеп голосував «За», в 1% випадків — «Проти», у 46,4% випадків — «Утримався». Водночас він не голосував у 6,3% випадків.

Враховуючи методологію сервісу «Вони голосують для тебе», ОПОРА виявила на рахунку парламентаря 15,6% голосувань «проти лінії» фракції «Слуга народу», до якої він входить.

Протягом року Олексій Ковальов долучився до напрацювання 15 законопроєктів, один із яких став законом. Йдеться про проєкт Закону №5425-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції».

З-поміж інших законодавчих ініціатив парламентаря 46,5% опрацьовуються в комітеті, 26,7% — очікують розгляду, 6,7% — готуються на друге читання, 6,7% — заслухано та знято з розгляду, ще 6,7% — знято з розгляду. 

Дві третини законопроєктів народного депутата (66,5%) стосуються питань економічної політики, 6,7% — галузевого розвитку, 6,7% — гуманітарної політики, 6,7% — державного будівництва, 6,7% — правової політики, ще 6,7% — соціальної політики.

Протягом 2021 року Олексій Ковальов 29 разів виступав під час пленарних засідань. 28 його виступів лунали з місця. Ще раз парламентар виступав із трибуни. Загальна тривалість виступів нардепа становить 24 хв. 31 с.

Представник виборчого округу №186 протягом року підготував 21 депутатський запит, адресований Президенту України, Кабінету Міністрів України, керівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Зокрема, тричі парламентар звертався із запитами до Президента України:

1) №11/10-150 (щодо можливих правопорушень проти довкілля дій та/або бездіяльності посадових осіб Херсонської міської ради та правоохоронних органів стосовно ситуації на території Херсонського сміттєзвалища та ДП «Херсонський морський торгівельний порт»);

2) №11/10-149 (щодо бездіяльності посадових осіб Бехтерської територіальної громади Херсонської області стосовно не проведення необхідного державного фінансового аудиту та інших можливих протиправних дій посадових осіб Бехтерської сільської ради Херсонської області щодо розтрати бюджетних коштів);

3) №11/10-701 (щодо можливої протиправної діяльності начальника ГУ Держгеокадастру у Херсонській області Поливоди О.М.).

7 депутатських запитів народний депутат адресував Кабінету Міністрів України:

1) №11/10-679 (щодо незалежного здійснення розслідування працівниками Дніпровського відділення поліції Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області);

2) №11/10-681 (щодо можливих протиправних дій та/або бездіяльності голови Голопристанської об’єднаної територіальної громади Херсонської області Бабича Олександра Володимировича);

3) №11/10-504 (щодо незадовільного стану дорожнього покриття автомобільної дороги загального користування місцевого значення Геройське-Стара Збур’ївка);

4) №11/10-505 (щодо можливих протиправних дій та/або бездіяльності працівників Відділення №1 Скадовського РВП ГУНП в Херсонській області під час здійснення досудового розслідування);

5) №11/10-506 (щодо можливих неправомірних дій та/або бездіяльності посадових осіб Херсонської обласної державної адміністрації під час підготовки та проведення конкурсу на перевезення пасажирів);

6) №11/10-335 (щодо можливих протиправних дій та/або бездіяльності посадових осіб Миколаївського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз МЮ України стосовно не дотримання строків проведення експертизи);

7) №11/10-336 (щодо можливих протиправних дій та/або бездіяльності посадових осіб Херсонської НДЕКЦ МВС України стосовно не дотримання строків проведення експертизи).

Ще 11 депутатських запитів Олексій Ковальов скерував до інших керівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування.