Народні депутати з Рівненщини входять до 96 міжфракційних об’єднань і 80 груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. Найбільшу кількість членств у групах та об’єднаннях має Соломія Бобровська, а найпопулярнішими країнами є США, Велика Британія та Канада 

Народні депутати України, працюючи в парламенті, крім фракцій, можуть входити і до міжфракційних депутатських об’єднань. Це своєрідні “спільноти за інтересами”. У Верховній раді України 9-го скликання налічується 120 таких угруповань. Парламентарі Рівненщини (5 мажоритарників та 5 депутатів, обраних за списками політичних партій) входять до 96 таких міжфракційних об’єднань. 

До найбільшої кількості таких об’єднань входить Соломія Бобровська (обрана за списком, фракція “Голос”). Так, народна депутатка є членкинею 25 міжфракційних об’єднань, в одному з яких є співголовою (“За єдину помісну українську православну церкву”). Олександр Аліксійчук (“Слуга народу”) входить до 14 об’єднань, з яких у двох, а саме “Велика Волинь” та “За розвиток атомної енергетики”, він є керівником

Решта депутатів входять до складу значно меншої кількості об’єднань. Сергій Литвиненко (“Слуга народу”) є членом 10 об’єднань, Олександр Ковальчук та Олександр Салійчук (“Слуга народу”) — 9, Дмитро Соломчук (“Слуга народу”) — 8, Віктор М’ялик (депутатська група “Партія «За майбутнє»”) та Роман Іванісов (позафракційний) — 7, Яна Зінкевич (“Європейська солідарність”) — 6, а Сергій Євтушок (“Батьківщина”) входить до одного міжфракційного депутатського об’єднання. 

Належність депутатів Рівненщини до міжфракційних депутатських об’єднань

Народний депутат

Кількість об’єднань до яких входить депутат

Назви об’єднань

Кількість керівних посад, які обіймає депутат

Соломія Бобровська, обрана за партійним списком

25

«Рівні можливості», «Українці в світі», «Друзі Івано-Франківська», «Енергетика та довкілля», «КУБАНЬ», «Free Markiv», «ПЛАСТ», «Цивільний вимір безпеки», «Світове українство», «Гуманна країна», «ВЕЛИКА ВОЛИНЬ», «За єдину українську помісну православну церкву», «За розвиток атомної енергетики», «За демократичну Білорусь», «Випускники Франка», «Intermarium», «Кримська платформа», «За українську Бессарабію», «Україна 603,7», «За зброю самозахисту для законослухняних громадян», «БезЗайве», «За розвиток соціального підприємництва», «ЛЮДИ», «За конституційну реформу і ефективну владу», «За розвиток морської галузі та інфраструктурні реформи»

1

Олександр Аліксійчук, ВО №154

14

«За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «ПЛАСТ», «Invest in Ukraine», «Спроможні громади – сильна Україна», «ВЕЛИКА ВОЛИНЬ», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За єдину українську помісну православну церкву», «За розвиток атомної енергетики», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Intermarium», «Європейський зелений курс», «Прості рішення та результати», «ЛЮДИ», «За конституційну реформу і ефективну владу».

2

Сергій Литвиненко, ВО №156

10

«Бізнес-Варта», «Третій вік», «Invest in Ukraine», «ОДИН ПОЯС — ОДИН ШЛЯХ», «ВЕЛИКА ВОЛИНЬ», «За Рівненщину», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Розвиток відносин Україна – Катар», «Україна – Кувейт, дружність, повага та взаємодія», «За конституційну реформу і ефективну владу».

1

Олександр Ковальчук, ВО №152

9

«Українці в світі», «БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrain)», «Парламентська реформа боротьби з туберкульозом», «Invest in Ukraine», «ВЕЛИКА ВОЛИНЬ», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Intermarium», «Прості рішення та результати», «За конституційну реформу і ефективну владу».

0

Олександр Салійчук, обраний за партійним списком

9

«Правозахисна та антикорупційна коаліція», «Invest in Ukraine», «ВЕЛИКА ВОЛИНЬ», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Парки та рекреація», «Intermarium», «За конституційну реформу і ефективну владу».

0

Дмитро Соломчук, обраний за партійним списком

8

«Invest in Ukraine», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За Рівненщину», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Intermarium», «Прості рішення та результати», «За конституційну реформу і ефективну владу».

0

Віктор М’ялик, ВО №155

7

«ВЕЛИКА ВОЛИНЬ», «ЦІННОСТІ ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За розвиток атомної енергетики», «За Рівненщину», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «За українську Бессарабію», «Збережи ФОП»

0

Роман Іванісов, ВО №153

7

«Правозахисна та антикорупційна коаліція», «ПЛАСТ», «Invest in Ukraine», «За права дітей з особливими освітніми потребами», «Intermarium», «За міжконфесійний мир в Україні», «За конституційну реформу і ефективну владу». 

0

Яна Зінкевич, обрана за партійним списком

6

«Рівні можливості», «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом», «Країна доступна для всіх», «Intermarium», «За зброю для законослухняних громадян», 

1

Сергій Євтушок, обраний за партійним списком

1

«Україна 603,7»

0

Зазначимо, що, відповідно до ст. 60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», міжфракційні депутатські об’єднання не потребують реєстрації і не передбачають кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ. Такі об’єднання не мають прав депутатської фракції (депутатської групи), передбачених Регламентом. Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за поданням керівника такого об'єднання.

Міжпарламентські зв’язки з іноземними державами

Крім міжфракційних депутатських об’єднань, народні обранці також можуть входити до груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. У Верховній Раді України їх налічується 80, а створення регламентується Положенням. Документ визначає такі завдання груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами:

  • участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві;
  • аналіз розвитку міжпарламентських відносин;
  • сприяння співробітництву парламентських комітетів та комісій;
  • співпрацю з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном;
  • утворення, за необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проєктів законодавчих актів тощо.

Парламентарі Рівненщини входять до складу 65 таких груп. Найбільш популярними серед нардепів регіону є групи з міжпарламентських зв’язків з такими державами: США (5), Великобританія (5), Канада (5) та Литва (4). До найбільшої кількості груп належать Олександр Ковальчук, Соломія Бобровська, Олександр Салійчук, Роман Іванісов, Дмитро Соломчук та Сергій Литвененко — до 8. Олександр Аліксійчук належить до 7 груп, Яна Зінкевич — до 5, Віктор М’ялик — 3, а Сергій Євтушок — до 2. 

Членство народних депутатів Рівненщини в групах з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами

Народний депутат

Кількість груп

Групи з міжпарламентських зв’язків

Керівництво в групах

Олександр Ковальчук, ВО №152

8

Туреччина, Канада, Китайська Народна Республіка, Швеція, Норвегія, ОАЕ, Велика Британія, США

Ні

Соломія Бобровська, обрана за партійним списком

8

Литва, Латвія, Туреччина, Грузія, Німеччина, Канада, Велика Британія, Естонія

Латвія — співголова, Естонія — заступниця керівника

Олександр Салійчук, обраний за партійним списком

8

Хорватія, Італія, Швейцарія, ОАЕ, Франція, Велика Британія, Сінгапур, Угорщина

Ні

Роман Іванісов, ВО №153

8

Мексика, Хорватія, Чорногорія, США, В’єтнам, Кіпр, Китайська Народна Республіка, ОАЕ

Хорватія — заступник співголови

Дмитро Соломчук, обраний за партійним списком

8

Азербайджан, США, Угорщина, Чехія, Казахстан, Польща, Швейцарія, Велика Британія

Ні

Сергій Литвиненко, ВО №156

8

США, Бразилія, Швейцарія, Велика Британія, Чехія, Іспанія, Франція, Італія

Ні

Олександр Аліксійчук, ВО №154

7

Канада, Німеччина, Польща, Китайська Народна Республіка, Японія, Литва, Ховатія

Німеччина — секретар

Яна Зінкевич, обрана за партійним списком

5

Канада, Італія, США, Литва, Грузія

Ні

Віктор М’ялик, ВО №155

3

Афганістан, Польща, Литва

Ні

Сергій Євтушок, обраний за партійним списком

2

Канада, Казахстан

Ні

Детально про те, до яких міжфракційних депутатських об’єднань у Верховній Раді входять нардепи, можна прочитати за посиланням, а дізнатися, з парламентами яких країн підтримує зв’язки Верховна Рада, — у цьому матеріалі.