Громадянська мережа ОПОРА з’ясувала, що депутати з Сумщини активно долучаються як до груп міжпарламентського співробітництва, так і до міжфракційних об’єднань. Найпопулярнішими державами для співпраці серед депутатів регіону стали країни Близького Сходу (Ліван, Катар, Йорданія), Португалія, Канада та Китайська Народна Республіка. Сумські депутати також входять до великих міжфракційних об’єднань «Цінності, гідність, родина», «За велике будівництво» та «За конституційну реформу і ефективну владу». На основі належності до регіону народні обранці утворили об’єднання «За рідну Сумщину».

Від Сумщини у парламенті поточного скликання було обрано 6 депутатів-мажоритарників. 4 з них є представниками партії «Слуга народу»: Тетяна Скрипка (Рябуха) (округ 157), Ігор Васильєв (округ 158), Максим Гузенко (округ 161) та Микола Задорожній (округ 162). Депутатом від 160 округу вже кілька скликань поспіль є Ігор Молоток («За майбутнє»), а від 159 — Андрій Деркач (позафракційний). Також із Сумщиною асоціюються Михайло Ананченко та Артем Ковальов (обидва обрані за cписками «Слуги народу»). 7 вересня 2021 року, у зв’язку з призначенням Дениса Монастирського Міністром внутрішніх справ, депутатських повноважень набув також мешканець Сум Антон Швачко.

Міжфракційні депутатські об’єднання

Можливість створення міжфракційних депутатських об’єднань (МФО) передбачена ст. 60-1 Закону України «Про регламент Верховної Ради України», відповідно до якої народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом Верховної Ради України. При цьому міжфракційне депутатське об'єднання не має прав депутатської фракції чи групи. Законодавство не встановлює обмежень ні щодо кількості МФО, до яких може долучитися один депутат, ні щодо граничного числа учасників об’єднання, ні щодо його назви.

Проведений Громадянською мережею ОПОРА аналіз показує, що народні депутати, пов’язані із Сумщиною, є активними учасниками таких об’єднань, хоч і не комунікують із виборцями про членство в них.

Лідером за членством у міжфракційних об’єднаннях є Тетяна Скрипка (Рябуха) — вона долучилась до 11 МФО. Серед них одне регіонального характеру («За рідну Сумщину»), одне — економічного («Invest in Ukraine») та кілька правозахисних («Рівні можливості», «Захист прав дитини — пріоритет держави», «Цінності, гідність, родина»). Також депутатка цікавиться питаннями розбудови інфраструктури («Розвиток сучасних ринкових відносин у сфері енергетичної, екологічної та транспортної інфраструктури задля побудови успішної європейської держави», «За велике будівництво» та «Парки та рекреація»), охороною здоров’я («Парламентська платформа боротьби з туберкульозом»), конституційними реформами («За конституційну реформу і ефективну владу») та підтримкою літніх людей («Третій вік»). При цьому жодне з об’єднань Тетяна Скрипка не очолює.

Максим Гузенко та Михайло Ананченко долучилися до 10 об’єднань кожен. Максим Гузенко, як і Тетяна Скрипка, став членом МФО «За рідну Сумщину», «Invest in Ukraine», «Розвиток сучасних ринкових відносин у сфері енергетичної, екологічної та транспортної інфраструктури задля побудови успішної європейської держави», «Цінності, гідність, родина», «За велике будівництво» та «За конституційну реформу і ефективну владу». Крім того, Максим Гузенко цікавиться питаннями модернізації українського бізнесу («БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrain)» та «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу»), боротьби з корупцією («Антикорупційний наступ») та міжнародної співпраці («Intermarium»). Депутат не очолює жодне з названих об’єднань.

Натомість Михайло Ананченко, який теж долучився до 10 МФО, очолив створену ним групу «За рідну Сумщину». Крім того, депутат долучився до тих самих об’єднань, що і його однопартійці: «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «Третій вік», «Invest in Ukraine», «Захист прав дитини — пріоритет держави», «Антикорупційний наступ», «За велике будівництво» тощо.

Так само не очолює жодне з 9 об’єднань, до яких долучився, Артем Ковальов. Крім «традиційних» для його однопартійців «Invest in Ukraine», «За конституційну реформу і ефективну владу» та «Цінності, гідність, родина», депутат також набув членства в МФО «Правозахисна та антикорупційна коаліція», «Київщина» та «Новий Київ». Так само Артем Ковальов став членом іншого регіонального об’єднання — «За рідну Сумщину».

8 об’єднань змогли залучити до своїх лав Миколу Задорожнього. Серед них — як регіональне «За рідну Сумщину», так і типові для його однопартійців «За велике будівництво» та «За конституційну реформу і ефективну владу», «Цінності. Гідність, родина» та «Розвиток сучасних ринкових відносин у сфері енергетичної, екологічної та транспортної інфраструктури задля побудови успішної європейської держави». Депутат також долучився до МФО «Рівні можливості», «Intermarium» та «За становлення та законодавче забезпечення музичної індустрії України». Остання група є доволі нечисленною та налічує лише 20 членів.

Ігор Васильєв став членом 7 депутатських об’єднань. Загалом він обрав ті самі напрямки та об’єднання, що і його однопартійці — «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «Цінності, гідність, родина», «За велике будівництво» та «За конституційну реформу і ефективну владу». Крім того, депутат долучився до регіонального об’єднання «За рідну Сумщину».

Депутати-мажоритарники від Сумщини, обрані від інших партій, проявляють менше активності щодо членства в МФДО. Зокрема, Андрій Деркач долучився лише до 4 об’єднань, 2 з яких він очолює. Депутат став членом регіонального об’єднання «За рідну Сумщину» та МФО «Міжпарламентський діалог в ім’я миру: Україна-Росія-Німеччина-Франція». Він же очолив «–25% Тарифи. Стоп Корупція (скорочено ТСК)» та «На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій "Заборонено забороняти" (Forbidden To Forbid)». Ці об’єднання налічують відповідно 26 та 29 членів.

Ігор Молоток ввійшов лише до трьох об’єднань — регіонального «За рідну Сумщину», зовнішньоекономічного «Україна — ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство» та гуманітарного — «Цінності, гідність, родина».

Єдиний депутат від Сумщини, який не долучився до жодної групи, — Антон Швачко. Ймовірно, це пов’язано з тим, що народний обранець лише нещодавно отримав мандат.

Групи з міжпарламентських зв'язків

Так само сумські депутати активно вступають до груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. Відповідно до однойменного Положення, метою діяльності таких груп є перш за все участь в організації і координації двостороннього міжпарламентського співробітництва та аналіз розвитку міжпарламентських відносин.

Четверо з депутатів, пов’язаних із Сумщиною, долучилися до максимально дозволеної законодавством кількості груп міжпарламентських зв’язків — 8. Видається, що найбільш активним у цьому напрямку є Михайло Ананченко — у 4 з 8 груп він є керівником (Йорданія), співголовою (Катар), заступником керівника (Португалія) та секретарем (Ліван). Також народний обранець на правах рядового учасника долучився до груп зв’язків з Індією, Канадою, Китайською Народною Республікою та Чехією. У соціальних мережах депутат іноді висвітлює свою діяльність із підтримання міжпарламентських зв’язків.

Ігор Васильєв керує групою міжпарламентських зв’язків з Португалією та є заступником керівника групи зв’язків з Албанією. Також він долучився до груп співробітництва з Японією, Китайською Народною Республікою, Бразилією, Польщею, Йорданією та Норвегією. Ігор Васильєв ділиться у соцмережах новинами про проведені ним зустрічі і переговори з іноземними колегами.

Дуже схоже коло держав зацікавило у контексті міжпарламентських зв’язків і Максима Гузенка. Так, він долучився до груп, які співпрацюють із Португалією, Казахстаном, Канадою, Ліваном, Катаром, Індією, Йорданією та Індонезією. У двох останніх депутат виконує обов’язки заступника керівника.

Тетяна Скрипка також належить до когорти депутатів, які входять до максимально дозволеної кількості груп з міжпарламентських зв’язків. Депутатка є заступницею керівника групи зв’язків з Індією та виконує обов’язки секретаря груп зв’язків з Португалією та Йорданією. До решти груп (Ліван, Катар, Алжир, Китайська Народна Республіка та Канада) Тетяна Скрипка входить як рядовий учасник.

До меншої кількості груп співробітництва (7) долучився Артем Ковальов. Його зацікавили такі країни: Ізраїль, Японія, Канада, Чорногорія, Литва, Перу та Польща. До в групі співробітництва з останньою нардеп є співголовою.

Микола Задорожній став членом 6 груп — він співпрацює з Китайською Народною Республікою, Ірландією, Норвегією, Японією, Угорщиною та Австралією.

По 3 напрямки міжнародного співробітництва обрали для себе Андрій Деркач та Ігор Молоток. Першого зацікавили Греція, Грузія та Угорщина. Ігор Молоток натомість співпрацює з Об’єднаними Арабськими Еміратами, Румунією та Чорногорією.

Антон Швачко поки що не зареєструвався як член груп міжпарламентського співробітництва.