Протягом осені 2021 року п’ятеро народних депутатів України, які представляють Херсонську область у парламенті, розмістили 110 публікацій на своїх офіційних сторінках у соцмережі Facebook. Під своїми публікаціями нардепам вдалось зібрати 13 975 лайків і 870 коментарів. Дописи парламентарів поширили 1 992 рази.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність нардепів-«мажоритарників» Херсонщини Павла Павліша (виборчий округ №182), Вікторії Вагнєр (виборчий округ №183), Володимира Іванова (виборчий округ №185) та Олексія Ковальова (виборчий округ №186)  за період з 1 вересня по 30 листопада 2021 року. Діяльність народного депутата від партії «Слуга народу» Сергія Козиря у Facebook враховувалась у дослідженні за період з 16 по 30 листопада 2021 року, оскільки саме 16 листопада нардеп набув депутатських повноважень за результатами проміжних виборів народних депутатів України 31 жовтня 2021 року.

Активність херсонських нардепів у Facebook: уподобання, коментарі та поширення дописів

За період з 1 вересня по 30 листопада 2021 року п’ятеро народних депутатів, які представляють одномандатні виборчі округи Херсонської області у Верховній Раді, опублікували 110 дописів у соціальній мережі Facebook на власних офіційних сторінках. Найбільшу кількість публікацій було виявлено на сторінці представника виборчого округу №186 Олексія Ковальова – 47. Найменшу кількість дописів розмістила на своїй сторінці в соцмережі представниця виборчого округу №183 Вікторія Вагнєр – 5.

За цей же період нардеп Павло Павліш поширив на своїй сторінці 18 публікацій, Володимир Іванов – 26. Водночас, від дня набуття депутатських повноважень 16 листопада 2021 року на офіційній сторінці нардепа Сергія Козиря було розміщено 13 дописів.

Відтак, відповідно до отриманих статистичних даних народний депутат Олексій Ковальов розміщує на своїй сторінці у Facebook приблизно одну публікацію на два дні, Вікторія Вагнєр – один допис на 18 днів, Павло Павліш – одну публікацію на 5 днів, Володимир Іванов – один матеріал на 3,5 дня, Сергій Козир – по одному допису майже кожного дня.

Протягом осені 2021 року «мажоритарники» Херсонщини зібрали 13 975 уподобань під своїми дописами на офіційних сторінках у мережі Facebook. Зокрема, найбільшу кількість лайків під власними дописами отримав народний депутат Володимир Іванов – 7 429, найменшу кількість – Вікторія Вагнєр – 270. Водночас, нардеп Павло Павліш отримав 314 уподобань власних дописів від користувачів Facebook, Сергій Козир – 1 039, Олексій Ковальов – 4 923.

Представник виборчого округу №182 Павло Павліш найбільшу кількість лайків – 33 – зібрав під дописом про законопроєкт №5120 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду».

У представниці виборчого округу №183 Вікторії Вагнєр найбільшу кількість уподобань отримала публікація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації – 71.

Новообраний представник виборчого округу №184 Сергій Козир найбільшу кількість позитивних реакцій користувачів Facebook отримав під дописом про складання ним присяги народного депутата і перший робочий день у Раді – 356.

У народного депутата Володимира Іванова, який представляє виборчий округ №185, 655 уподобань назбиралося під дописом із привітанням мешканців громади з Днем селища Іванівка.


Представник виборчого округу №186 Олексій Ковальов, у свою чергу, отримав найбільшу кількість реакцій від користувачів соцмережі під дописом про дорожньо-транспортну пригоду, яка трапилась за його участі.


Користувачі соціальної мережі Facebook протягом осені залишили 870 коментарів під публікаціями п’яти народних депутатів-«мажоритарників» Херсонщини, розміщеними на офіційних сторінках парламентарів. Найчастіше коментували дописи представника виборчого округу №186 у Раді Олексія Ковальова – 471 раз. Публікації нардепа, який представляє виборчий округ №185 у Верховній Раді, зібрали 273 коментарі. Дописи на сторінці представника округу №184 Сергія Козиря користувачі Facebook коментували 65 разів, представниці виборчого округу №183 Вікторії Вагнєр – 58 разів, а нардепа із округу №182 Павла Павліше – тричі.

Разом з тим, користувачі соцмережі Facebook 1 992 рази поширювали публікації, розміщені на офіційних сторінках херсонських «мажоритарників». Найбільшу кількість разів поширювали дописи нардепа Володимира Іванова – 1 286. Публікації народного депутата Олексія Ковальова були поширені 524 рази. Народна депутатка Вікторія Вагнєр зібрала 96 поширень своїх дописів. Матеріали, розміщені на сторінці у Facebook нардепа Сергія Козиря, поширювали 75 разів. Також 11 разів були поширені дописи, опубліковані на сторінці нардепа Павла Павліша.

«Велике будівництво», робота в окрузі, «соцеконом»: про що писали на своїх сторінках у Facebook нардепи з Херсонщини

Підтримка реформ президента, участь у пленарних засіданнях та засіданнях комітетів, робота в окрузі, комунікація з виборцями, виділення коштів з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій, засідання фракції, брифінги, депутатські запити і звернення, привітання з різними святковими подіями, – такою виявилась основна тематика публікацій на сторінках народних депутатів з Херсонщини у соціальній мережі Facebook.

Серед 18 публікацій, розміщених на офіційній сторінці народного депутата Павла Павліша дві (11%) стосувалися роботи нардепа в окрузі. По одному допису було присвячено питанням законопроєктної діяльності, засідання комітету Верховної Ради України з питань правової політики та засідання фракції «Слуга народу». Разом з тим, 50% усієї кількості публікацій стосувалися привітань нардеп мешканців громад з різними святковими подіями. Інші дописи (22%) були присвячені висвітленню інших тем, не пов’язаних із прямою депутатською роботою парламентаря.

У 80% публікацій, розміщених на офіційній сторінці народної депутатки Вікторії Вагнєр у Facebook протягом осені 2021 року, йдеться про виконання нею прямих депутатських обов’язків, зокрема, участь у засіданні комітету з питань здоров’я нації, брифінг народної депутатки у Верховній Раді,  участь у роботі круглого столу, організованого парламентським комітетом, депутатське звернення. Решта 20% –привітання з Днем захисників і захисниць Вітчизни.

Новообраний народний депутат Сергій Козир за два тижні своєї депутатської діяльності протягом осені інформував виборців про складання ним присяги народного депутата (8% публікацій), про роботу в окрузі, зокрема, проведення зустрічей з виборцями в різних населених пунктах Херсонщини (23%), реалізацію президентської ініціативи «Велике будівництво» (39%), інші теми (15%). Ще 15% дописів парламентаря стосувалися привітань мешканців громад з різними святковими подіями.

Народний депутат Володимир Іванов 54% своїх дописів на офіційній сторінці в мережі Facebook присвятив інформуванню виборців про свою роботу у виборчому окрузі №185. Ще 8% публікацій стосувалися інформування виборців про виділення субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, так званих «освітньої» субвенції та субвенції «соцеконому». Роботі парламентаря в Раді, зокрема, розгляду законодавчих ініціатив, присвячено 19% від загальної кількості дописів. Одна публікація була присвячена президентській ініціативі «Велике будівництво». Ще в 11% дописів нардеп вітає мешканців громад з різними святковими подіями. 4% публікацій – не стосуються прямої депутатської роботи нардепа.

Ще один народний депутат Олексій Ковальов переважну більшість власних дописів на сторінці у Facebook висвітленню своєї депутатської діяльності у виборчому окрузі – 42%. Ще чверть дописів на сторінці парламентаря стосувалися його роботи в Раді – участь у парламентських засіданнях, засіданнях комітету, участь у брифінгах та розгляд законодавчих ініціатив. 9% від усієї кількості опублікованих матеріалів присвячені питанням виділення коштів з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій. Водночас, в 11% публікацій йшлося про привітання парламентаря мешканців з різними святковими подіями. Інші 13% – присвячені тематиці, що не належить до виконання прямих депутатських обов’язків нардепа.

Реклама у Facebook: один із п’яти херсонських «мажоритарників» рекламує свої публікації

За допомогою «Бібліотеки реклами» Facebook Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала, як часто народні депутати, які представляють Херсонську область у парламенті, рекламують дописи, розміщені на особистих сторінках в соцмережі.

За період з 1 вересня по 30 листопада лише один із п’яти херсонських «мажоритарників» рекламував власні публікації у соцмережі. Йдеться про нардепа Володимира Іванова. Протягом осені, за даними «Бібліотеки реклами» Facebook, він рекламував 25 дописів вартістю менше ста американських доларів кожен. Зокрема, у вересні на рахунку народного депутата було зафіксовано 8 публікацій, позначених як реклама, у жовтні – 10, у листопаді – 7. Загальні витрати сторінки парламентаря за період з 25 червня 2019 року дотепер становлять 2 227 американських доларів.

Публікації на офіційній сторінці народного депутата Володимира Іванова, які були позначені як реклама, переважно стосувалися роботи нардепа під час пленарних засідань, засідань комітету та роботи в окрузі. Зокрема, у них йшлося про розвиток інфраструктурних об’єктів в межах виборчого округу депутата, виділення коштів з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток громад, обговорення змін до законопроєктів, розвиток сфер охорони здоров’я, освіти, культури, будівництва, спорту в регіоні тощо.

 

Щодо інших народних депутатів, які є представниками Херсонщини у Раді, то за період осені 2021 року на їхніх сторінках не було виявлено жодного допису, позначеного як реклама. Проте, станом на 30 листопада 2021 року загальні витрати сторінки нардепа Павла Павліша становлять 1 925 американських доларів, Вікторії Вагнєр – менше 100 американських доларів, Олексія Ковальова та Сергія Козиря – 0.