Загалом закарпатські депутати входять до 22 міжфракційних депутатських об’єднань та 21 групи міжпарламентських зв’язків з іншими країнами. Найбільше об’єднала депутатів міжпарламентська співпраця з Угорщиною: до відповідної групи увійшло 5 закарпатських парламентарів. При цьому жоден з них не приєднався до груп взаємодії з Румунією та Польщею, з якими також межує Закарпатська область.

Скільки коштів отримає Закарпатська область

Чинний Закон “Про статус народного депутата України” передбачає право народних депутатів об'єднуватися в депутатські фракції та групи, причому один депутат може входити лише до однієї депутатської фракції (групи). Втім, це не єдиний формат, у якому парламентарі можуть об’єднуватися для реалізації своїх повноважень.

Так, ст. 60 ЗУ “Про Регламент Верховної Ради України” зазначає, що “народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання (далі — МФО) без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ. 

Також, відповідно до Положення "Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами", такі групи утворюються шляхом добровільного об'єднання народних депутатів України і діють за колегіальним принципом. Завданнями таких груп є:

  • участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві; 
  • аналіз розвитку міжпарламентських відносин; 
  • сприяння співробітництву парламентських комітетів та комісій;
  • співпраця з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном;
  • утворення, за необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проєктів законодавчих актів тощо.

ОПОРА дослідила, до яких міжфракційних об’єднаннях та груп міжпарламентських зв'язків з іноземними державами входять закарпатські мажоритарники та якою є їхня роль у цих структурах.

Міжфракційні депутатські об’єднання

Станом на кінець листопада 2021 року у Верховній Раді діють 120 міжфракційних депутатських об’єднань. Майже половина з них — 55 — були утворені ще у 2019 році на початку каденції Верховної Ради. Депутати, які представляють округи Закарпаття, входять до 22 з них.

Найбільш активно вступали в МФО Михайло Лаба (округ №71), який входить до 12 об’єднань, та Валерій Лунченко (округ №71), що входить до 10 таких структур. Натомість, Віктор Балога (округ №69), та Владіслав Поляк (округ №73) найменш активно вступали в МФО — 5 та 4 об’єднання відповідно.

№ Округу

Депутат

Кількість міжфракційних об’єднань

68

Роберт Горват

7

69

Віктор Балога

5

70

Михайло Лаба

12

71

Валерій Лунченко

10

72

Василь Петьовка

6

73

Владіслав Поляк

4

Одразу 4 міжфракційні об’єднання мають у своєму складі 4 закарпатських мажоритарників. Три з них є найбільшими у Верховній Раді: “ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА” — 262 члени (Горват, Балога, Лаба, Лунченко), “ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО” — 219 (Лаба, Лунченко, Петьовка, Поляк), “Intermarium” — 216 (Горват, Лаба, Лунченко, Петьовка). Також 4 депутати входять в об’єднання “ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ” (Балога, Лаба, Лунченко, Петьовка).

На жаль, Верховна Рада не дає інформації, з якою метою утворюються міжфракційні об’єднання, тому класифікація за напрямками можлива хіба що відповідно до їхніх назв.Наприклад, гуманітарні (“ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА”; За міжконфесійний мир в Україні), міжнародні ("Intermarium", "Україна — Кувейт, дружність, повага та взаємодія", "Україна — ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство"), екологічні ("Європейський зелений курс", "Парки та рекреація").

Цікаво, що багато міжфракційних об’єднань утворені за географічною ознакою. Найбільші з таких — “Львівщина” — 26 обранців, “Південь України” — 23, “Велика Волинь” — 21. При цьому такої структури, яка б об’єднувала закарпатських парламентарів, створено не було. Регіональним можна було б вважати об’єднання "ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ", до якого входять 4 закарпатських парламентарі, які представляють гірські округи краю, але безпосередньо депутати, які представляють Закарпатську область, в одній такій структурі не об’єднувалися.

Щодо участі в керівних органах МФО, то серед закарпатських мажоритарників лише Михайло Лаба є заступником співголови в об’єднанні “ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ”. В решті випадків закарпатські парламентарі керівних посад не займають.

Групи міжпарламентських зв'язків

Станом на листопад 2021 в українському парламенті утворено 80 груп з міжпарламентських зв’язків. Кількість їх членів варіюється від 5 до 176. При цьому один нардеп може входити до складу не більше 8 груп та бути керівником/співголовою не більше 4 груп.

Найбільшими за кількістю українських депутатів є групи з міжпарламентських зв'язків із Китаєм (176 парламентарів), США (173), Канадою (142), Великобританією (132), Японією (115), ОАЕ (110), Польщею (106), Німеччиною (89), Італією (77) та Ізраїлем (74).

Щодо закарпатських депутатів, то вони ввійшли до 21 такої групи. 5 з 6 закарпатських мажоритарників — Роберт Горват, Михайло Лаба, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк — входять у максимальну кількість груп міжпарламентської взаємодії — по 8. Натомість Віктор Балога не бере участі у жодній із них.

Найпопулярнішою виявилася можливість співпрацювати з парламентом Угорщини. В цій групі беруть участь всі 5 депутатів. Наступна за популярністю серед представників Закарпаття — група взаємодії з парламентом Чехії, куди ввійшли 4 депутати. По 3 нардепи вступили в групи взаємодії з Єгиптом, Об’єднаними Арабськими Еміратами, Словаччиною, Канадою, Китаєм.

Цікаво, що при цьому жоден з представників закарпатських округів не входить в групи міжпарламентської взаємодії з Румунією та Польщею, з якими межує Закарпатська область.

Щодо керівних посад, то в групах міжпарламентської взаємодії найбільше таких займає Михайло Лаба, який є заступником керівника в групах міжпарламентської взаємодії з Бразилією, Монголією та Норвегією, заступником співголови в групах співпраці зі Швейцарією та Монако. Роберт Горват є співголовою в групі взаємодії з парламентом Чехії та головою групи взаємодії з парламентом Єгипту. Валерій Лунченко є співголовою групи міжпарламентської співпраці з Угорщиною. Інші нардепи керівних посад не займають.

№ Округу

Депутат

Країни

68

Роберт Горват

Єгипет

Канада

Китайська Народна Республіка

Німеччина

ОАЕ

Словаччина

Угорщина

Чехія

70

Михайло Лаба

Бразилія

Монголія

Монако

Нідерланди

Норвегія

США

Угорщина

Швейцарія

71

Валерій Лунченко

Грузія

Канада

Китайська Народна Республіка

Литва

ОАЕ

Південна Корея

Угорщина

Чехія

72

Василь Петьовка

Єгипет

Канада

ОАЕ

Південна Корея

Словаччина

Туніс

Угорщина

Чехія

73

Владіслав Поляк

Австрія

Єгипет

Китайська Народна Республіка

Німеччина

Словаччина

Угорщина

Чехія

Чорногорія