174 зареєстровані законопроєкти, 64 проєкти постанов, 142 виступи під час пленарних засідань, близько 200 поданих депутатських запитів і функціонування 18 депутатських приймалень на п’ятьох. Такими виявились результати діяльності парламентарів, які представляють п’ять одномандатних виборчих округів на Волині, за період із 29 серпня 2019 року до 20 липня 2021 року.

Громадянська мережа ОПОРА на Волині презентувала результати дворічної роботи народних депутатів Ігоря Гузя (одномандатний виборчий округ №19), Вячеслава Рубльова (ОВО №20), Степана Івахіва (ОВО №21), Ігоря Палиці (ОВО №22) та Ірини Констанкевич (ОВО №23). Захід відбувся у четвер, 30 вересня, у Луцьку.

Під час пресконференції координаторка Громадянської мережі ОПОРА на Волині  розповіла про відвідування нардепами з Волині пленарних засідань та засідань парламентських комітетів, підсумки їх голосувань на засіданнях Ради, включаючи голосування проти «лінії фракції», результати законотворчості волинських парламентарів, подання ними депутатських запитів, виступи під час пленарних засідань, а також презентувала всеукраїнську Мапу приймалень народних депутатів та парламентських партій.

 

За два роки роботи парламенту IX скликання у Раді відбулося 212 пленарних засідань, 203 з яких (96%) відвідав народний депутат Ігор Гузь, 194 (91,5%) – народна депутатка Ірина Констанкевич, 185 (87%) – Вячеслав Рубльов, 128 (60%) – Ігор Палиця, 47 (22%) – Степан Івахів.

За цей же період у залі засідань відбулося 9 тис. 582 голосування. Якщо проаналізувати персональні голосування волинських «мажоритарників», то Ірина Констанкевич та Вячеслав Рубльов найчастіше голосували «За», Степан Івахів та Ігор Палиця найчастіше «Не голосували», а Ігор Гузь найчастіше обирав кнопку «Утримався».

Зокрема, у народного депутата Ігоря Гузя налічується 32,1% голосувань «За», 1,3% голосувань «Проти», у 38,4% випадків нардеп «Утримався», у 15,1% випадків – «Не голосував». Нардеп Вячеслав Рубльов голосував «За» у 36,5% випадків, «Проти» – 4,9%, «Утримався» – 27,6%,  «Не голосував» – 7,2%. На рахунку народного депутата Степана Івахіва – 2,9% голосувань «За», 1,2% голосувань, де він «Утримався», 55,9% - «Не голосував» і жодного голосування, коли б парламентар натискав кнопку «Проти». Ігор Палиця голосував «За» у 6,4% випадків, «Проти» – 0,1%, «Утримався» – 1,7%, «Не голосував» – 61,1%. Народна депутатка Ірина Констанкевич, у свою чергу, у 54,2% випадків натискала кнопку «За», у 0,4% випадків – «Проти», у 23,2% випадків – «Утрималася» і «Не голосувала» під час 15,4% голосувань.

За допомогою платформи Громадянської мережі ОПОРА Rada4you.org було також визначено відсоток голосувань народних депутатів з Волині «проти лінії фракції» (депутатської групи).

Методологія сервісу передбачає, що при визначенні відсотка голосувань «проти лінії фракції» (депутатської групи) беруться за основу результати голосувань зі спільною позицією понад 50% членів фракції. Якщо понад 50% представників фракції (депутатської групи) проголосували «За» щодо певного законопроекту, голосування окремого депутата «Проти», «Утримався» чи «Не голосував» вважається голосуванням «проти лінії фракції». При цьому голосування, під час яких депутат був відсутній, не враховуються.

Враховуючи таку методологію, було визначено, що найчастіше голосували всупереч позиції своєї депутатської групи «Партії «За майбутнє» народні депутати Ігор Палиця – 58,9% голосувань та Степан Івахів – 58,8%. Нардеп Ігор Гузь голосував «проти лінії депутатської групи» під час 37,3% голосувань, Ірина Констанкевич – 30,3% голосувань, а Вячеслав Рубльов – 26,9%.

За два роки волинські нардепи-«мажоритарники» напрацювали 174 законопроєктів та 64 проєкти постанов. Зокрема, Ірина Констанкевич стала авторкою чи співавторкою 117 проєктів законів і 46 проєктів постанов, Вячеслав Рубльов – 57 законопроєктів і 22 проєктів постанов,  Ігор Гузь – 45 законопроєктів і 20 проєктів постанов,  Ігор Палиця – 15 законопроєктів і 6 проєктів постанов. На рахунку  нардепа Степана Івахіва налічується лише 4 законопроєкти.

23 законопроєкти, які розроблялися за участі волинських парламентарів, стали законами. Водночас, 48 постанов було підписано.

Найбільша кількість законопроєктів, до напрацювання яких долучалися нардепи з Волині стосувалися питань економічної політика – 28,4% законопроєктів, питань галузевого розвитку – 24,2%, правової політики – 17,8%, державного будівництва – 9,7%, гуманітарної політики – 9,3%,  соціальної політики – 8,5%, питань безпеки і оборони –2,1%.  

Проаналізували представники ОПОРИ також відвідування парламентарями з Волині комітетів. Зокрема, народний депутат Ігор Гузь, який є представником комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, за два роки відвідав 75 засідань (92%). Вячеслав Рубльов, який працює в цьому ж комітеті, – 65 (79%). Ірина Констанкевич, яка представляє комітет  з питань гуманітарної та інформаційної політики, була присутня на 66 засіданнях (92%). Представник комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ігор Палиця відвідав 25 засідань (32%), а представник комітету з питань екологічної політики та природокористування Степіан Івахів – 6 засідань (15%).

За два роки волинські «мажоритарники» підготували близько 200 депутатських запитів, частину з яких – у співавторстві. Так, нардепи Ігор Гузь та Ірина Констанкевич мають на своєму рахунку по 104 запити, Вячеслав Рубльов – 30, Ігор Палиця – 6, Степан Івахів – 3.

Запити переважно адресувалися Президенту України, Голові Верховної Ради України, органам Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, керівникам міністерств і відомств, Генеральному Прокурору України, керівникам інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ і організацій, місцевим органам влади.

Народна депутатка Ірина Констанкевич 84 рази протягом двох років виступала під час пленарних засідань. Тривалість її виступів становить 1 година 39 хвилин 3 секунди. Ігор Гузь виступав 41 раз, а тривали виступи 1 годину 15 хвилин 34 секунди. На рахунку Ігоря Палиці налічується 12 загальною тривалістю 26 хвилин 32 секунди, у Вячеслава Рубльова – 5 виступів тривалістю 4 хвилини 18 секунд. Жодного разу не виступав на пленарних засіданнях нардеп Степан Івахів.

 

Презентувала представниця ОПОРИ також всеукраїнську Мапу приймалень народних депутатів та політичних партій, які представлені у Верховній Раді України фракціями чи депутатськими групами («Партія «За майбутнє»).

«Інформацію для наповнення Мапи приймалень ми брали з офіційних джерел, як, для прикладу, офіційний сайт Верховної Ради України чи офіційні сайти народних депутатів і політичних партій, а також підтверджували шляхом надсилання інформаційних запитів нардепам та керівникам місцевих організацій партій. В результаті вдалось отримати відомості про функціонування на Волині 18 приймалень нардепів-«мажоритарників» та 21 приймальні партій», 

На всеукраїнську Мапу приймалень уже було додано по п’ять приймалень народних депутатів Вячеслава Рубльова (у Луцьк, Горохові, Локачах, Турійську, Затурцях) і Степана Івахіва (у Києві, Ковелі, Шацьку, Ратному, Старій Вижівці), по три приймальні Ігоря Гузя (у Луцьку, Нововолинську і Володимирі-Волинському) та Ірини Констанкевич (у Луцьку, Любешові і Ківерцях), дві приймальні нардепа Ігоря Палиці (у Луцьку і Києві).

З-поміж шести політичних партій, представлених в парламенті фракціями чи депутатськими групами, на інформаційний запит ОПОРИ відповіли лише три – ВО «Батьківщина», у якій підтвердили наявність 20 приймалень партії на Волині, «Європейська Солідарність», у якої функціонує приймальня в обласному центрі, а також «За майбутнє», у якій відповіли, що нині партійні приймальні перебувають на стадії формування. Ще три політичні сили – «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя» і  «Голос» на запит ОПОРИ не відповіли.