Інформація про роботу громадських приймалень народних депутатів, обраних в мажоритарних округах Одеської області, та місцевих осередків політичних партій, які представлені у Верховній Раді, має не високий рівень публічності: в багатьох випадках відповідна інформація відсутня у відкритих джерелах, а почасти оприлюднену інформацію представникам ОПОРИ не вдалося підтвердити.

Згідно з чинним законодавством народний депутат є представником українського народу та зобов’язаний постійно підтримувати зв’язки із виборцями та розглядати їхні звернення. Здійснення прийому громадян є однією з форм зв’язку із виборцями.

Профільний Закон України «Про політичні партії» прямо не зобов’язує партії підтримувати зв’язки із громадянами, проте політичні партії визначаються як  добровільне об’єднання громадян, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян.

Відсутність доступної та повної інформації про роботу громадських приймалень є перешкодою для підтримання зв’язку із громадянами, оскільки останні не мають повноцінної змоги особисто поспілкуватися із народним депутатом або представниками політичної партії.

За даними моніторингу, проведеного ОПОРОЮ, в Одеській області станом на 29 вересня не вдалося підтвердити інформацію про роботу приймалень 6 з 11 мажоритарників та 4 з 6 політичних партій. Варто уточнити, що ми не можемо точно стверджувати, що ці депутати та партії не здійснюють прийом: їхні приймальні можуть функціонувати і здійснювати прийом громадян, проте ОПОРІ не вдалося отримати підтверджуючу інформацію про це.

Так, серед мажоритарників від Одеської області вдалося підтвердити роботу приймалень Олега Колєва (округ 134), Олексія Гончаренка (137), Сергія Колебошина (140), Антона Кіссе (141) та Анатолія Урбанського (143).

Артем Дмитрук (округ 133) у серпні 2021 року оприлюднив анонс про здійснення прийому громадян у двох приймальнях в місті Одесі, проте за зазначеними номерами ніхто не бере слухавку.

Так само здійснював анонс прийому громадян інших народний депутат, обраний в Одесі – Олександр Горенюк (округ 136). За вказаним номером вдалося зв’язатися, але детальніша інформація про роботу приймальні ще не була надана.

Останній анонс про організацію прийому громадян Олександром Ткаченком (округ 141) вдалося знайти від червня 2021 року. В публікації не зазначені контактні номери телефонів, а за вказаним на сторінці депутата у Facebook номером додзвонитися не вдалося.

Олексій Леонов (округ 135) та Степан Чернявський (округ 138) наразі не мають постійних приймалень. Як пояснили в Олексія Леонова, відкриття приймальні заплановане на найближчий час, а на даному етапі прийом здійснюється в різних місцях. На сторінці депутата можна побачити допис про здійснення ним прийому громадян спільно із депутатами Одеської міської ради від партії «Слуга народу».

Степан Чернявський пояснив, що він здійснює прийом громадян у місцевих органах влади, а робота постійної приймальні була призупинена через карантинні обмеження.

Будь-яка інформація про роботу приймальні Ігоря Васильковського (округ 139) відсутня.

Серед політичних партій вдалося підтвердити роботу приймалень трьох партій – «Слуга народу», «Європейська Солідарність» і «Голос». У всіх перелічених партій приймальні працюють лише в обласному центрі – в семи районних центрах (за новим адміністративно-територіальним устроєм) прийом здійснюють місцеві депутати від цих партій (якщо такі є).

Окрім цього, у приймальні «Європейської Солідарності» прийом здійснює також мажоритарник Олексій Гончаренко, а у приймальні «Голосу» – лідерка партії, народна депутатка Кіра Рудик.

Відомо, що в Одесі працює приймальня народних депутатів Вадима Рабіновича та Тетяни Плачкової. За цією адресою заявлена також приймальня місцевої регіональної партії «Опозиційна платформа – За життя», проте детальнішу інформацію про роботу приймальні поки не вдалося отримати.

Так само не вдалося підтвердити роботу приймальні в Одесі партії «За майбутнє» – за вказаним на сайті партії телефоном ніхто не бере слухавку. В центральному офісі партії заявили, що в районах зазвичай прийом від партії здійснюють місцеві депутати (відповідну інформацію підтвердили й місцеві депутати).

За попередніми дослідженнями, ВО «Батьківщина» мала найбільш розгалужену партійну мережу в Одеській області – приймальні функціонували у всіх районах області. На сайті Одеського обласного осередку партії оприлюднена інформація про адреси та контактні номери приймалень.

Як повідомили в місцевому осередку партії, зараз відбувається реорганізація партійних осередків, тому відповідні приймальні не здійснюють прийом громадян. Проте прийом громадян здійснюється через депутатів у місцевих радах, які були обрані від партії ВО «Батьківщина».

Щоб спростити пошук контактів приймалень народних депутатів та політичних партій, ОПОРА створила Мапу приймалень. Адреси та режим роботи приймалень розміщені за посиланням: https://rada.oporaua.org/map/