Лише троє з дев’яти нардепів обраних від Запорізької області до парламенту офіційно повідомили про постійний графік роботи своїх приймалень. Попри інформаційну активність у соціальних мережах інші обранці утрималися від сповіщень про системну роботу в такому форматі.

Створення продуктивної комунікації між громадою і політичними силами, яким вона делегувала владні повноваження у парламенті, може стати запорукою вирішення потреб громадян. Наскільки ця комунікація ефективна і донесена до адресата залежить, серед іншого, від роботи громадських приймалень. ОПОРА дослідила у Запорізькій області функціонування цієї послуги у депутатів мажоритарників та політичних партій, що пройшли до парламенту.

З 9 наявних народних обранців для офіційного веб-порталу Верховної Ради України дані про адреси своїх громадських приймальнь надали: Роман Соха, Юлія Яцик та Сергій Штепа.  Нижче подаємо перелік цих даних із урахуванням моніторингу фізичної наявності пунктів зустрічей із громадянами та повідомленнями про їхню роботу у соціальних мережах.

На виборчому окрузі №75, що об’єднує Дніпровський і Заводський райони міста Запоріжжя, за Романом Сохою закріплено дві приймальні. Перша розташована у будівлі Дніпровської районної адміністрації Запорізької міської ради за адресою: 69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1 А, перший поверх, кабінет 103. Друга працює у будівлі Завадської районної адміністрації Запорізької міськради за адресою: 69067, м. Запоріжжя, вул. Л. Чайкіної, 56, перший поверх, кабінет 103. Обидві ведуть роботу раз на тиждень з 10:00 до 17:00.

У дописі в Facebook за 18 червня 2021 року Роман Соха нагадує про дату, час і адресу прийому громадян та зазначає: «У зв’язку з карантинними обмеженнями прийом буде відбуватися з 10:00 до 12:00». Наголошує, що зустріч передбачена на підставі попереднього запису (телефонний номер для запису надається). Звернення підсумовується словами: «Я постійно приймаю звернення від громадян в он-лайн формі на електронну адресу: [email protected]. Наголошую, ви можете завжди звернутись до мене саме в такий спосіб – це зручно, безпечно і швидко!»

Також Роман Соха публікує стислі дописи за підсумками зустрічей із представниками громади.

Згідно з даними на сайті Верховної Ради Юлія Яцик має 4 приймальні. Депутатка обрана від одномандатного виборчого округу №79, що об’єднує в собі місто Енергодар, Василівський, Великобілозерський, Кам'янсько-Дніпровський та частину Оріхівського району. Адреси її приймалень із зазначенням поштового індексу:

71601, Запорізька область, м. Василівка, вул. Театральна, буд. 6.

71504, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Курчатова, буд. 16.

70504, Запорізька область, м. Оріхів, вул. Покровська, буд. 47В.

71304, Запорізька область, м. Кам’янка – Дніпровська, вул. Гоголя, буд. 11.

При цьому графік прийому на всіх цих пунктах вказаний однаковий: з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 16:00.

У соціальних мережах Facebook та Instagram Юлія Яцик повідомляє про роботу приймалень.

Сергій Штепа обраний до парламенту від виборчого округу №77, що включає у себе Шевченківський та частину Олександрівського району міста Запоріжжя. Депутат має дві приймальні. По понеділках, середах і четвергах політик зустрічається з громадянами за адресою: проспект Моторобудівників 34, кабінет 115 (Шевченківській районній адміністрації міськради). А кожної першої суботи місяця прийом громадян здійснюється за адресою вулиця Олександрівська, 26, мала зала, приміщення №2 (будівля Олександрівської районної адміністрації міськради).

У Facebook Сергій Штепа анонсує проведення зустрічей у приймальні, особисто роз’яснює у коментарях питання щодо роботи цих органів комунікації, звітується про участь у «гарячий лініях» спілкування із представниками громади. Порівнюючи відомості із даними за вересень 2019 року, поточний прийом громадян скоротився у депутата на один день.

\

ОПОРА звернулася на електронну адресу Запорізького обласного осередку політичної партії  «Слуга Народу» з проханням надати інформацію щодо приймалень всіх нардепів цієї політсили та повний перелік адрес і телефонів усіх громадських приймалень партії у Запорізькій області, в обласному центрі, районних центрах та центрах громад. У зворотному листі повідомили адресу та контактний телефон приймальні обласного осередку партії: 69005, Запорізька обл., м. Запоріжжя, б. Центральний, буд. 3, телефон: +38(066)-931-46-47. Щодо приймальнь депутатів зазначили, що ця інформація «міститься у відкритих офіційних джерелах інформації, зокрема, на сайті Верховної Ради України». І наголосили, що «такі відомості можуть динамічно змінюватися в часі та потребують періодичного уточнення».

Під час моніторингу публікацій у Facebook з’ясувалися дані щодо роботи приймальнь ще однієї депутатки від «Слуги Народу».  В дописі за 25 травня Марина Нікітіна не сповістила про стабільний графік прийому, наголосивши лише за якими адресами із нею можна зустрітися у певну дату. В зверненні йдеться, що зустріч здійснюється за попереднім записом.

В дописі за 26 січня 2021 року Марина Нікітіна запрошує звертатися до неї на електронну адресу і до «приймальні народного депутата у смартфоні».

Нагадаємо, що округ №82, від якого обрано політикиню, охоплює Гуляйпільський, Вільнянський, Запорізький, Новомиколаївський, Пологівський та частину Оріхівського району Запорізької області.

У відкритих джерелах не знайдено інформацію про роботу громадських приймалень Геннадія Касая, Павла Мельника, Євгенія Шевченка обраних за поданням від партії «Слуга Народу», а також самовисуванця Сергія Мінька (входить до депутатської групи «Партія «За майбутнє») і Олександра Пономарьова обраного від партії «Опозиційна платформа – За Життя»). При цьому всі згадані політики мають системне наповнення своїх офіційних сторінок Facebook, де сповіщають про свою роботу нардепів.

Серед політичних партій, обраних від Запорізької області до парламенту, також присутня «Опозиційна платформа – За життя». За повідомленням їхнього центрального апарату Запорізькій міський та обласний осередок політсили розташовані за адресою: 69095, м. Запоріжжя, проспект Соборний, будинок 111. Зустрічі відбуваються за попереднім записом. В якості контактної інформації наданий телефон +380660010866 та дві електронні адреси: [email protected], [email protected].

Разом із тим, інформуємо, що Громадянська мережа ОПОРА оновила Всеукраїнську мапу контактів приймалень парламентських партій та депутатів-мажоритарників в населених пунктах України https://rada.oporaua.org/map/. Наразі вона містить інформацію про 413 приймалень, проте їхня кількість буде зростати в результаті системних оновлень.