Найбільше приймалень має політична партія ВО «Батьківщина», яка здійснює прийом у трьох населених пунктах. Не мають громадських приймалень у Миколаївській області дві парламентські партії. Народні депутати відкрили мінімум по одній приймальні. Про це йшлося на пресконференції Громадянської мережі ОПОРА 28 вересня у Миколаєві.

У липні-вересні 2021 року ОПОРА здійснювала пошук громадських приймалень народних депутатів Миколаївської області та регіональних організацій політичних партій, фракції або групи яких утворені у поточному скликанні Верховної Ради України. Представники ОПОРИ збирали інформацію шляхом офіційних запитів, аналізу публічних джерел та особистих комунікацій з суб’єктами. На основі даних, зібраних по всій країні, ОПОРА запустила всеукраїнську Мапу приймалень.

Станом на вересень у Миколаївській області функціонує 16 громадських приймалень, з яких шість відкриті політичними партіями та десять – народними депутатами. Суб’єктами досліджень щодо наявності громадських приймалень стали наступні політичні партії: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та депутатська група «Партія «За майбутнє».

Найбільше приймалень має політична партія ВО «Батьківщина», яка здійснює прийом у трьох населених пунктах: Миколаєві, Баштанці та Первомайську. Крім того, партія повідомляє, що має також приймальні партії у Вознесенську та Очакові, проте прийом там здійснюється за запитом. Також на базі обласного осередку партії діє Центр протидії земельному рейдерству та гаряча лінія із захисту землі.

По одній громадській приймальні функціонує в області від політичних партій «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу». Приймальня обласної організації партії «Європейська Солідарність» відкрилась у Миколаєві на початку вересня. Після місцевих виборів 2020 року партія зазнала змін у керівництві обласної організації. Тому обласна приймальня тільки розпочала свою роботу. Обласна організація партії «Слуга народу» також має одну приймальню на території міста Миколаєва. Зі слів представників партії, приймальні районних організацій – у процесі утворення.

Приймальня міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя» знаходиться у Миколаєві, проте представникам ОПОРИ не вдалося знайти інформацію про приймальню обласної організації партії. В міській приймальні представники партії не знають про існування обласної, а представники команди депутата обласної ради Володимира Фроленка повідомили про її відсутність. Це свідчить про ймовірний конфлікт між осередками партії, що міг виникнути на місцевих виборах 2020 року, коли осередки партії не одразу дійшли спільного рішення щодо єдиної кандидатури на посаду міського голови та проводили декілька конференцій з висування кандидатів. 

Не мають громадських приймалень у Миколаївській області парламентська партія «Голос» та депутатська група «Партія «За майбутнє». Офіційна голова обласної організації партії «Голос» Зоя Ярош повідомила, що осередок в області працює, але прийом громадян не ведеться. Схожа ситуація із приймальнями «Партія «За майбутнє», яка у відповіді на запит ОПОРИ підтвердила відсутність приймалень в області та повідомила, що з керівництвом на місцях можна зв'язатися через офіційні контакти, розміщені на сайті партії.

Проведений моніторинг показує на наявність як мінімум однієї громадської приймальні у кожного народного депутата. Найбільшу кількість приймалень має народний депутат 131 виборчого округу Артем Чорноморов – три приймальні. По дві громадські приймальні мають народні депутати Олександр Пасічний та Олександр Гайду. Інші народні депутати Миколаївщини мають по одній приймальні: Ігор Копитін, Максим Дирдін та Ігор Негулевський.

«Загальний аналіз вказує на зменшення кількості приймалень парламентських партій та народних депутатів у порівнянні з минулими роками. Адміністративно-територіальна реформа напередодні місцевих виборів та зменшення кількості районів в області мали вплив на партійну структуру. У результаті партії більше зосереджені на забезпеченні статутної діяльності обласних та районних осередків відповідно до нового адміністративного-територіального устрою. Крім того, депутати та партії зазначали, що часто спілкуються з виборцями через телефон або пошту, які є у загальному доступі, що також не стимулює відкривати приймальні у кожному населеному пункті. Частково зменшення кількості приймалень може випливати з епідеміологічної ситуації в області та карантинних обмежень», – наголосив представник ОПОРИ в Миколаївській області.

Комунікація з виборцями є обов’язком народних депутатів, про що частково може свідчити їхня активність у відкритті приймалень. Проте важливою складовою для роботи нардепів є законотворча діяльність. Вже минули два роки роботи Верховної Ради, тому ОПОРА проаналізувала основні показники діяльності народних депутатів Миколаївщини. Так, серед миколаївських мажоритарників найбільший показник участі у голосуваннях має Ігор Копитін – 97,6%. Інші народні депутати також мають високі показники: Максим Дирдін – 96,3%, Олександр Пасічний – 95,3%, Олександр Гайду – 92,3%, Ігор Негулевський – 84,9% та Артем Чорноморов – 84,4%.

Серед миколаївських мажоритарників найбільш дисциплінований депутат – Ігор Копитін. Він голосував проти лінії фракції лише у 3% випадках, що є найменшим показником серед народних депутатів фракції «Слуга народу». Невеликий показник бунтарства має депутат у 128 виборчому окрузі Олександр Гайду – 3,8%. Народний депутат Олександр Пасічний проти лінії фракції голосував у 7,5% випадках, Максим Дирдін – 8,5% випадках, а Артем Чорноморов у 15,6% випадках. Найчастіше проти лінії фракції голосував нардеп Ігор Негулевський – у 45,1% випадах.

За два роки жодного засідання комітетів не пропустили три народні депутати від Миколаївщини – Максим Дирдін, Артем Чорноморов та Ігор Негулевський. У свою чергу, Олександр Гайду відвідав 96% засідань комітетів, а Ігор Копитін та Олександр Пасічний – 95%.

Найбільше законопроєктів, а саме 72, зареєстрував народний депутат Максим Дирдін, обраний у виборчому окрузі №132. Із них були прийняті дев'ять. Нардеп у виборчому окрузі №130 Ігор Негулевський за два роки зареєстрував 66 законопроєктів, із яких прийняли шість. Із 48 законопроєктів, які зареєстрував нардеп 129 округу Ігор Копитін, були прийняті вісім. Народний депутат виборчого округу №131 Артем Чорноморов за два роки подав 37 законопроєктів. Сім із них були прийняті. Олександр Гайду, обраний у 128 виборчому окрузі, за два роки роботи зареєстрував 33 законопроєкти, із яких прийняли вісім. А нардеп зі 127 виборчого округу Олександр Пасічний зареєстрував 32 законопроєкти, із них прийняли сім.

За коментарями звертайтеся:
e-mail: [email protected]