Протягом липня-вересня Громадянська мережа ОПОРА здійснювала пошук громадських приймалень народних депутатів та парламентських партій. Аналіз проведеної роботи вказує на зменшення кількості приймалень відносно минулих років. Станом на вересень 2021 року у Миколаївській області функціонує 16 громадських приймалень, деталі про які відображені на всеукраїнській Мапу приймалень ОПОРИ.

Комунікація з виборцями є важливим компонентом роботи законодавчого органу країни. Відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат зобов’язаний постійно підтримувати зв’язок із виборцями, проводити особисті прийоми та вивчати громадську думку. Тому народні обранці часто забезпечують комунікацію з виборцями через відкриття громадських приймалень, які можуть функціонувати у різних за формою власністю приміщеннях. Законодавством гарантується надання органами місцевого самоврядування або місцевими органами виконавчої влади окремого технічно обладнаного приміщення для постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата, зокрема який обраний в одномандатному виборчому окрузі.

Так само важлива комунікація з виборцями і парламентських партій, адже половина складу Верховної Ради поточного скликання обрана за списками політичних партій. Депутати, обрані у загальнодержавному окрузі, також мають право на отримання приміщення місцевої влади для роботи з виборцями. Але практика діяльності українського парламенту показує на менш активну комунікацію з виборцями нардепів обраних за списками партій і як наслідок відсутності їхніх громадських приймалень. У даному випадку значну роль у забезпеченні взаємодії з громадянами можуть відігравати приймальні парламентських партій. А в умовах виборчої реформи, проведенні чергових парламентських виборів на засадах пропорційної системи з єдиними та регіональними списками кандидатів від партій, скасуванні мажоритарних одномандатних округів – роль партій у комунікації виборців із парламентарями може значно зрости.  

У період липня-вересня 2021 року Громадянська мережа ОПОРА здійснювала пошук громадських приймалень народних депутатів Миколаївської області та регіональних організацій політичних партій, фракції або групи яких утворені у поточному скликанні Верховної Ради України. Представники ОПОРИ збирали інформацію шляхом відправлення офіційних запитів, аналізу публічних джерел та особистих комунікацій з суб’єктами. На основі зібраних даних по всій країні, зокрема у Миколаївській області, запущена всеукраїнська Мапа приймалень. Вона дає змогу швидко та без перешкод знайти детальну інформацію про місцезнаходження, графік роботи, номери телефонів приймалень парламентських партій та народних депутатів, обраних в мажоритарних виборчих округах.

Приймальні народних депутатів

Миколаївська область має шість одномандатних виборчих округів, відповідно регіон представлений шістьма мажоритарними народними депутатами: Олександр Пасічний (округ №127), Олександр Гайду (округ №128), Ігор Копитін (округ №129), Ігор Негулевський (округ №130), Артем Чорноморов (округ №131) та Максим Дирдін (округ №132). Проведений моніторинг показує на наявність як мінімум однієї громадської приймальні у кожного народного депутата. А загальна кількість приймалень народних депутатів в області складає 10. Народні депутати мають приділити більше уваги доступності інформації щодо власних приймалень, зокрема опубліковувати деталі на сайті Верховної Ради та забезпечити їх систематичне оновлення. Для ефективної взаємодії з виборцями інформація про громадські приймальні народних депутатів має бути максимально відкрита, а доступ для отримання деталей щодо прийому безбар’єрним.

Найбільшу кількість приймалень має народний депутат по 131-му виборчому округу Артем Чорноморов – три приймальні. Виборчий округ депутата включає в себе частину Вознесенського та Миколаївських районів, зокрема такі громади як Вознесенськ, Южноукраїнськ, Веселинове, Березанка, Єланець, Доманівка тощо. Нардеп має по одній приймальні в містах обласного значення Вознесенського району, а саме у Вознесенську та Южноукраїнську. Також, функціонує приймальня у селище Веселинове. Прийом громадян у відповідних населених пунктах здійснюється з 11:00 години до 14:00 з понеділка по п’ятницю, крім Южноукраїнська, де приймають громадян щовівторка та щочетверга з 17:00 до 19:00 години.

По дві громадські приймальні мають народні депутати Олександр Пасічний та Олександр Гайду. Олександр Пасічний обраний по округу №127, який включає Заводський район міста Миколаєва та частину Миколаївського району, зокрема Очаківську громаду. Нардеп організував прийом в адміністраціях Заводського району Миколаєва та Миколаївській РДА. Прийом ведеться щосереди в адміністрації Миколаївського району та щочетверга в адміністрації Заводського району міста, години роботи однакові – з 9:00 до 12:00. Народний депутат Олександр Гайду обраний по 128-му округу, який розташований виключно на території Миколаєва і включає Інгульський та Корабельний райони міста. Відповідно, народний депутат організував прийом виборців в адміністраціях районів міста за якими він обрався. В приміщенні адміністрації Інгульського району прийом проводиться у другу та четверту середу місяця з 12:00 до 14:00, а в адміністрації Корабельного району – щосереди з 12:00 до 14:00.

Інші народні депутати Миколаївщини мають по одній приймальні. Ігор Копитін представляє округ №129, який розташований у Центральному районі міста Миколаєва та частині Миколаївського району (Вітовський район до адміністративно – територіальної реформи). Народний депутат організував прийом виборців в адміністрації Центрального району Миколаєва з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00. За таким самим графіком працює приймальня народного депутата Максима Дирдіна, обраного по округу №132. Округ включає в себе Первомайський район та частину Вознесенського району, зокрема такі громади як Первомайськ, Врадіївка, Криве Озеро, Братське тощо. Втім, нардеп організував прийом громадян у центрі округу місті Первомайськ. Ігор Негулевський, народний депутат по 130-му виборчому округу, також розмістив приймальню в одному населеному пункті – у місті Нова Одеса. Округ №130 включає велику територію області і складається з таких громад як Баштанка, Снігурівка, Новий Буг, Казанка, Березнегувате тощо. Відповідно до отриманої відповіді на інформаційний запит, громадська приймальня народного депутата працює згідно з календарним планом проведення шостої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Приймальні парламентських партій

Суб’єктами досліджень щодо наявності громадських приймалень стали наступні політичні партії: «Слуга народу», «За майбутнє», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина». Загальний аналіз вказує на зменшення кількості приймалень парламентських партій відносно минулих років. Адміністративно-територіальна реформа напередодні місцевих виборів та зменшення кількості районів в області мали вплив на партійну структуру. В умовах можливості висувати кандидатів обласною організацією партії до усіх рівнів виборів у регіоні на останніх місцевих виборах часто доцільність функціонування великої кількості осередків була під питанням. У результаті партії тепер більше акцентовані на забезпеченні статутної діяльності обласних осередків та районних осередків відповідно до нового адміністративного-територіального устрою.

Опосередковано до таких висновків приходить ЦВК, яка розглядала питання партійної структури у серпні 2021 року під час внесення змін до Роз’яснення щодо порядку дострокового припинення повноважень усього складу комісії або окремих її членів з місцевих виборів. Так, на поточний момент під час заміни члена комісії, суб’єктом подання буде вважатися місцева організація партії, діяльність якої поширюється на територію, на яку поширював свою діяльність ліквідований осередок політичної партії, від якої були включені кандидатури у склад відповідної комісії. При цьому для ЦВК із системного аналізу норм Закону України «Про політичні партії в Україні» та Виборчого Кодексу України вбачається, що розгалужена структура місцевих організацій політичних партій має відповідати також новому адміністративно-територіальному устрою країни. Слід зауважити, що з 19 районів Миколаївської області було утворено всього чотири: Миколаївський, Вознесенський, Баштанський та Первомайський.

За результатом здійснених комунікацій з партіями виявилось, що станом на початок вересня в Миколаївській області функціонує шість громадських приймалень. Найбільше приймалень має політична партія ВО «Батьківщина», яка здійснює прийом у трьох населених пунктах. У місті Миколаєві відкрита приймальня обласного осередку партії, а у місті Баштанка та Первомайськ, які є центрами новоутворених районів, зосереджені приймальні районних організацій партії. Графік прийому громадян у приймальнях практично однаковий – з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 16:00. Крім того, партія повідомляє, що має також приймальні партії в інших двох громадах – Вознесенську та Очакові, проте прийом там здійснюється за запитом. Також при обласному осередку діє Центр протидії земельному рейдерству та гаряча лінія із захисту землі.

По одній громадській приймальні функціонує в області від політичних партій «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу». Приймальня обласної організації партії «Європейська Солідарність» відкрилась на початку вересня у Миколаєві, прийом громадян проводиться з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 17:00. Після місцевих виборів 2020 року партія зазнала змін у керівництві обласної організації та у період збору інформації по приймальнях, відбувся переїзд осередку партії. Тому обласна приймальня тільки розпочала свою робота, а приймальня Миколаївської міської організації, зі слів представників партії, в процесі утворення. Обласна організація партії «Слуга народу» також має одну приймальню на території міста Миколаєва, яка працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00. Зі слів представників партії, приймальні районних організацій на території області в процесі утворення.

Ситуація з організацією прийому громадян політичної партією «Опозиційна платформа – За життя» не є однозначною. Приймальня міської організації партії знаходиться у Миколаєві, прийом проводиться з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00 години. Проте представникам ОПОРИ не вдалося знайти інформацію про приймальню обласної організації партії, адже в міській приймальні представники партії не знають про її існування, а представники команди депутата обласної ради Володимира Фроленко («Опозиційна платформа – За життя») повідомили про відсутність обласної приймальні. З аналізу даної інформації вбачається ймовірний конфлікт між осередками партії, який може брати початок з етапу висування кандидата на посаду Миколаївського міського голови від партії на місцевих виборах 2020 року. На той момент осередки партії не одразу дійшли до спільного рішення щодо єдиної кандидатури на посаду голови Миколаєва та проводили декілька конференцій з висування кандидатів. 

Не мають громадських приймалень в Миколаївській області парламентські партії «Голос» та «За майбутнє». Офіційна голова обласної організації партії «Голос» Зоя Ярош повідомила, що осередок в області працює, але прийом громадян не ведеться. За запитом можна комунікувати з представниками партії «За майбутнє», яка у відповіді на офіційний запит ОПОРИ підтвердила відсутність приймалень в області та акцентувала на можливості зв’язку з керівництвом партії на місцях. Контакти керівництва можна знайти на сайті партії, а головою обласної організації партії на даний момент є Юрій Гранатуров (заступник голови Миколаївської ОДА).