З березня по травень серед законопроєктів депутатів Верховної Ради від Запорізької області прийняли і повернули із підписом президента 4 документи. При цьому не була схвалена жодна з 31 ініціативи Марини Нікітіної, яка є однією з лідерок області за кількість законодавчих ініціатив. Її колега Євгеній Шевченко має за весну у робочому портфоліо два законопроєкти, один з яких прийнятий. До практики виступу у Верховній Ради у цей час депутати Запоріжжя вдавалися чотири рази. Два з них належать Юлії Яценко. 

Лідери за кількістю розроблених і прийнятих законопроєктів

Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг активностей депутатів мажоритарників від Запорізької області у сесійній залі навесні 2021 року. Зокрема, у період з 1 березня по 31 травня включно їхня діяльність відстежувалася за участю у голосуваннях, законотворчими ініціативами та особливостями виступів.

Нагадаємо, що згідно з встановленою процедурою до Верховної Ради від виборчих округів Запоріжжя за підсумками голосування було обрано 9 депутатів. З них 7 за поданням від партії «Слуга народу» і по одному від політичних сил «Опозиційна платформа – За життя» та «За майбутнє». Саме представник останньої, Сергій Мінько, колишній міський голова Мелітополя, став лідером за кількістю законопроєктів, у яких виступив співавтором. Це 34 ініціативи, з яких, станом на початок червня, один прийнятий і повернутий з підписом від Президента, та 2 зняті з розгляду. Другою за кількістю поданих у співавторстві проєктів законів є Марина Нікітіна від партії «Слуга народу». За її участі було подано 31 ініціатива. Одна з них знята з розгляду і жодна не прийнята.

Окрім Сергія Мінька по одному позитивному досвіду прийнятого розробленого ними законопроєкту мають Євгеній Шевченко, Геннадій Каса та спільно Павло Мельник і Сергій Штепа. При цьому впродовж весни жодним депутатом мажоритарником від Запорізької області не запропонований проєкт розробленим ним одноосібно – всі ініціативи створені у співавторстві.

З березня по травень можливістю виступити з трибуни скористалося троє депутатів. Двічі Юлія Яцик та по одному разу Роман Соха і Олександр Пономарьов. На своїх сторінках у соціальних мережах окремо висвітлив це лише Роман Соха. 

Пропонуємо детальний аналіз активностей кожного з депутатів окремо. Їхній перелік подається за абетковим принципом. Пріоритетність у тематиці голосувань «за» чи «проти», а також загальні показники не підтримки лінії фракції визначалися за інструментарієм Rada4you.org, що розроблений ОПОРОЮ.

Геннадій Касай за поданням від політичної партії «Слуга народу»

Депутат з виборчого округу №74. З часу набуття депутатських повноважень і станом на початок червня є членом фракції політсили, від якої обирався до Верховної Ради. Протягом весни 2021 року виступив співавтором 5 законів. На відміну від поширеної практики, коли авторами таких проєктів одночасно виступає 50 і більше нардепів, Генадій Касай має досвід розробки законотворчої ініціативи спільно із лише одним співавтором. Ним виступив член його фракції із Запоріжжя Артем Кунаєв, обраний до парламенту за партійними списками. Це проєкт Закону про внесення змін до статті 36 Закону України «Про оборонні закупівлі» (щодо забезпечення виконання державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель виконавцями державного контракту). Ініціатива перебуває на опрацьовані в Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Ще одна особливість роботи Геннадія Касая в тому, що навесні він виступив співавтором двох різних законів спільної тематики. І перший, і другий присвячені захисту бджіл. Обидва включені до порядку денного від 29 квітня та очікують розгляду. Згідно з даними Rada4you.org цей політик впродовж своєї каденції максимально голосує за питання захисту тварин.

Серед законотворчих ініціатив, у яких згаданий нардеп заявлений співавтором на період з 1 березня по 31 травня є одна прийнята і направлена на підпис президенту. Це проєкт Закону про внесення змін до розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» щодо підтримки літакобудівної галузі» щодо продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва. У складі восьми його співавторів є згаданий вище Артем Кунаєв.

В переліку інших ініціатив, до яких Геннадій Касай доклався як співавтор, є також проєкт закону, покликаний вдосконалити роботу Державної прикордонної служби.

З часу набуття повноважень нардеп не голосував за ініціативи з декомунізації та створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Також з серпня 2019 року голосував 871 раз проти рішення фракції (врозріз із переважним рішенням інших членів своєї фракції), що складає 14% випадків. Генадій Касай брав участь у  76% голосувань з часу початку своєї каденції.

Павло Мельник за поданням від політичної партії «Слуга народу»

Нардеп представляє виборчий округ №81. З 29 серпня 2019 року член фракції політсили, від якої висунутий на голосуванні. На час з березня по травень є співавтором 15 проєктів законів. Жоден з них не був відхилений. Серед прийнятих навесні 2021 року і повернутих із підписом президента – один. Це проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. Ще один був прийнятий в першому читанні і готується на друге читання (проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні).

Протягом весни запропоновано два законопроєкти за співавторства Павла Мельника, щодо регулювання процесів зовнішньоекономічної діяльності. Дві інші ініціативи дотичні до агропромислової діяльності. Перша стосувалася оподаткування сільськогосподарських товаровиробників у разі загибелі врожаю, друга – вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів.

У сфері законодавчих ініціатив Павла Мельника з березня по травень були питання забезпечення місцевої пожежної охорони; захисту бджіл; судового контролю за виконанням судових рішень в адміністративних справах; оподаткування Міжнародного дитячого центру «Артек»; зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність; умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти; роботи цифрового мовлення українських ЗМІ в прифронтових територіях; надання електронних послуг, а також проєкт Закону про місцевий референдум.

Протягом своєї каденції переважно не голосував за державне фінансування партій і максимально не підтримував питання квоти для української мови на радіо та телебаченні; оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією); продовження мораторію на продаж землі.

При показнику 96% присутності під час голосувань після набуття повноважень – у 8,5% випадках голосував проти рішення своєї фракції (675 разів). 

Сергій Мінько за поданням від політичної партії «За майбутнє»

Нардепа обрано в окрузі №80 і з часу початку каденції він залишається членом дептатської групи одноіменної партії, від якої висувався на виборах (2 червня 2020 року перейменована з депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді України» на депутатську групу «Партія «За майбутнє»). Як вже згадувалося, серед мажоритарників IX скликання від Запорізької області цей політик є рекордсменом за кількістю законодавчих ініціатив у березні-травні 2021 року. З 34 таких проєктів один прийнято і повернуто з підписом від президента. Він стосується внесення змін до третього пункту розділу Х «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу.

Також є досвід двох відкликаних і знятих з розгляду ініціатив. Перша – це проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо стимулювання виробництва молока. Друга – проєкт Закону про внесення змін до розділу X «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» (щодо відновлення прозорості здійснення медичних закупівель).

В портфоліо депутатської роботи є два проєкти Закону про амністію з нагоди 30-ї річниці незалежності України, зареєстровані з різницею в один день. В першому серед інших мажоритарників від Запорізької області у складі співавторів присутня Юлія Яцик. В другому – мажоритарники від партій «Слуга народу» та «За майбутнє» з інших областей України. Обидва проєкти опрацьовуються в Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Тематика законотворчих ініціатив Сергія Мінька навесні 2021 року охоплювалася широке коло питань. Це ряд ініціатив із регулювання зовнішньоекономічної діяльності та оподаткування, а також питання приєднання до інженерних мереж; стимулювання виробництва молока; посилення захисту вразливих споживачів електричної енергії; реєстрації та декларування місця проживання в Україні; запобігання поширенню COVID-19; надання електронних публічних послуг тощо.

З початку каденції підтримує ініціативи з декомунізації, захисту тварин, реформування фінансового сектору, співпраці України з США та створення професійного сержантського та старшинського складу ЗСУ.

Переважно не голосує за державне фінансування партій, державну підтримку української культури, обов’язкове використання касових апаратів для малого бізнесу. Максимально не підтримує протидію дискримінації.

З часу набуття депутатських повноважень Сергій Мінько голосував проти загального рішення фракції 1 961 раз (33% випадків) при показнику присутності на 72% голосувань.

Марина Нікітіна за поданням від політичної партії «Слуга народу»

За депутатку голосували у виборчому окрузі №82. Вона перебуває у складі фракції своєї політсили з часу набуття повноважень. Попри те, що серед запорізьких мажоритарників є другою за кількістю розроблених у співавторстві законопроєктів – жодна з цієї 31 ініціативи не була прийнята. Натомість один проєкт відхилили і зняли з розгляду (це згадана раніше пропозиція, до складу співавторів якої долучився Сергій Мінько).  

Поруч із поширеною практикою численного складу співавторів законопроєктів, має також проєкт закону, розроблений удвох із колегою за фракцією – іншим мажоритарником із Запоріжжя Сергієм Штепою. Це проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації відповідальності за невиконання законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища. Станом на початок червня він опрацьовується в Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Серед різноманітної тематики законопроєктів Марини Нікітіної 7 пов’язані із процесами оподаткування щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території; оціночної діяльності; ставки податку на додану вартість. А також з підтримки вітчизняного книговидання; розподілу податку на доходи фізичних осіб; скасування маркування маркою акцизного податку певних алкогольних напоїв; орендної плати за земельні ділянки.

Протягом своєї каденції депутатка максимально не підтримувала проєкти з квот для української мови на радіо та телебаченні; оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією); продовження мораторію на продаж землі. І ніколи не голосувала за зменшення податку на купівлю вживаних автомобілів та за створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки

Враховуючи показник 97% присутності у сесійній залі під час голосування у Верховній Раді – у 22% випадків голосувала проти рішення своєї фракції (1 781 разів).

Олександр Пономарьов за поданням від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя»

Обраний у виборчому окрузі №78 (був народним депутатом від цього округу у VII та VIII скликаннях). Член фракції політсили, від якої переміг на виборах, з початку своєї каденції в серпні 2019 року.

Протягом весни виступив співавтором двох законопроєктів. Перший заслуханий і знятий з розгляду. Він був присвячений державній підтримці суб'єктів господарювання, самозайнятих та застрахованих осіб на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Другий – опрацьовується в Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Ця ініціатива спрямована на внесення змін до деяких законів України щодо відновлення існуючих раніше прав і свобод ветеранів війни, ветеранів праці, дітей війни та жертв нацистських переслідувань.

Протягом своєї поточної каденції Олександр Пономарьов максимально підтримує законопроєкти зі стимулювання інвестиційної діяльності в Україні. Також схвально голосував за чотири ініціативи, що сприяють посиленню захисту професійної журналістської діяльності.

Переважно не голосував за захист тварин, приватизацію та реформу державної служби. А серед тематик, що ніколи не підтримується нардепом 22 пункти. Це: антимонопольна реформа; декомунізація; державне фінансування партій; зняття недоторканності з окремих народних депутатів; прозорість власності на ЗМІ; протидія дискримінації тощо.

Народний депутат має показник у 89% присутності під час голосувань. Не підтримував рішення фракції у 31% випадках (2 262 разів).

20 травня виступив з місця щодо призначення Віктора Ляшка Міністром охорони здоров`я України.

Роман Соха за поданням від політичної партії «Слуга народу»

Депутат представляє виборчий округ №75 та залишається у складі фракції партії, що була суб’єктом висування, від початку його каденції. З березня по травень виступив співавтором 7 законопроєктів. Жоден з них, станом на початок червня, не був відхилений або прийнятий.

Згадані ініціативи висловлюють актуальність права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії; стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні; реалізації публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні та мовлення загальнонаціональних цифрових ЗМІ у прифронтових територіях. Два законопроєкти присвячені питанням оціночної діяльності.

Протягом своєї каденції максимально не підтримував ініціативи з оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією) та продовження мораторію на продаж землі. Ніколи не голосував ніколи не голосував за квоти для української мови на радіо та телебаченні, а також за протидію дискримінації.

Роман Соха був присутнім під час голосування у сесійній залі у 95% випадках. Проти рішення фракції голосував 434 рази, що становить 5,5%.

19 березня виступив з місця в межах години запитань до Уряду про стан виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19. На своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook нардеп виклав фрагмент відео парламентського телеканалу «Рада» із цим виступом. У текстовому супроводі до допису він надав стенограму своєї заяви, де висловив звинувачення щодо хабарництва в сервісних центрах МВС.

Євген Шевченко за поданням від політичної партії «Слуга народу»

Нардеп обраний в окрузі №76. Вийшов зі складу фракції партії «Слуга народу» 1 червня 2020 року. Навесні виступив співавтором двох законопроєктів. Перший прийнятий і повернутий із підписом президента. В ньому йдеться про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку». Другий – опрацьовується в Комітеті з питань економічного розвитку. Він присвячений внесенню змін до деяких законів України щодо вимог до керівників державних підприємств та членів виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Протягом своєї каденції максимально не підтримував проєкти з квот для української мови на радіо та телебаченні, з продовження мораторію на продаж землі та оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією). Ніколи не голосував за ініціативи з  декомунізації, прозорості власності на ЗМІ, протидії дискримінації та створення професійного сержантського та старшинського складу ЗСУ. Був присутнім під час 77% голосувань у Верховній Раді.

Сергій Штепа  за поданням від політичної партії «Слуга народу»

За депутата голосували у виборчому окрузі №77. Член фракції партії «Слуга народу» від початку своєї каденції. З березня по травень 2021 року заявлений як співавтор 19 законопроєктів. З них прийнятий і повернутий із підписом президента один. Він присвячений впровадженню фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом в межах внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Жодна з весняних ініціатив не відхилена.

Окрім багатьох описаних вище законопроєктів, в яких Сергій Штепа виступив співавтором із колегами за фракцією, нардеп підтримав три ініціативи пов’язані із підтримкою наукової і науково-технічної діяльності. 

Як і більшість його колег за фракцією із Запоріжжя – максимально не підтримує ініціативи з квот для української мови на радіо та телебаченні, продовження мораторію на продаж землі та оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією). Ніколи не голосує за протидію дискримінації. Із такою послідовністю у діях політик у 8,9% випадках голосував проти рішення фракції (732 рази).

Серед запорізьких мажоритарників Сергій Штепа має рекордний показник присутності під час голосувань у сесійній залі – 99%. 

Юлія Яцик  за поданням від політичної партії «Слуга народу»

Депутатка від виборчого округу №79. Членка фракції згаданої політсили від серпня 2019 року. Протягом березня-травня 2021 року зазначена як співавторка 9 законопроєктів. Жоден з них станом на початок червня не був схвалений, або відкликаний. Чотири такі ініціативи пов’язані із фахом правниці Юлії Яцик. Це теми амністії з нагоди 30-ї річниці Незалежності України; удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань; принципу справедливості під час здійснення судового контролю за виконанням судових рішень в адміністративних справах та посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Згідно з аналізом діяльності Юлії Яцик протягом каденції максимального несхвалення у неї отримало оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією). А за пунктом «ніколи не голосує» – протидія дискримінації, квоти української мови для радіо і телебачення, створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Юлія Яцик була присутня у 94% випадках голосувань. Процедурно не схвалювала рішення своєї фракції у 17% випадках (1 323 рази).

Протягом весни депутатка двічі виступала у Верховній Раді з трибуни. 13 квітня її виступ стосувався проєкту Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію та тарифів на послуги розподілу природного газу. А 29 квітня – проєкту Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.