Депутати Верховної Ради мають працювати заради зростання добробуту населення, намагатися максимально реалізовувати свої обіцянки, відображені в їх виборчих програмах, ініціювати розгляд законопроєктів та взагалі бути присутніми та голосувати на засіданнях Верховної Ради. Як депутати-мажоритарники, обрані на Донеччині, пропрацювали у Верховній Раді весною 2021 року?

В більшості випадків, а це 6948 голосувань чи 35,3% від загальної кількості, депутати взагалі були відсутні на засіданнях. Ще 4532 (23%) раз представники Донецької області в парламенті не голосували, 2073 (10,5%) раз утримувалися. І тільки в третині випадків депутати з Донеччини хоч якось голосували – в 6042 голосуваннях «за» та в 93 голосуваннях «проти». Тож ОПОРА дослідила, хто з депутатів рідше за інших з’являється на засідання, скільки законопроєктів представники Донеччини ініціювали для розгляду та як вони голосують за конкретні ініціативи.

Хто з депутатів-мажоритарників з Донеччини найчастіше ігнорує засідання Верховної Ради

Найчастіше засідання Верховної Ради прогулює позафракційний Вадим Новинський – він був відсутній під час 1602 голосувань, що дорівнює 90,1%. «Друге місце» зайняв депутат з партії «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Солод – його не було на 1468 (82,6%) голосуваннях. Рідко ходить на роботу і позафракційний Євген Яковенко – він пропустив 1264 (71,1%) голосування.

Також під час різної кількості голосувань були відсутні представники «Опозиційної платформи – За життя» Федір Христенко, Валерій Гнатенко, Володимир Мороз, члени депутатської групи «Довіра» Максим Єфімов та Олександр Ковальов, представник групи «За майбутнє» Дмитро Лубінець, а також позафракційні Муса Магомедов, Сергій Магера та нещодавно обраний на позачергових виборах в 50 окрузі Андрій Аксьонов.

Не всі депутати з Донецької області є злісними прогульниками. Проте вони можуть бути присутніми на засіданні, але з якихось причин не голосувати. Тут лідером є Максим Єфімов, який входить до депутатської групи «Довіра» – він вирішив не голосувати в 1365 випадках, а це 76,8% від усіх голосувань. Трохи менше – 1223 голосування чи 68,8% випадків – не виявляв свою думку представник «Опозиційної платформи – За життя» Федір Христенко. Також інколи не голосують на засіданнях, будучи на них присутніми, представники «Опозиційної платформи – За життя» Володимир Мороз, Валерій Гнатенко та Юрій Солод, член депутатської групи «Довіра» Олександр Ковальов, представник «За майбутнє» Дмитро Лубінець та позафракційні Муса Магомедов, Вадим Новинський, Сергій Магера, Євген Яковенко, Андрій Аксьонов. Щодо останнього – за 2 місяці роботи у Верховній Раді за показником «не голосує, будучи присутнім на засіданні» у відсотковому відношенні він вже встиг обігнати фактично половину своїх колег.

Хто ж із депутатів Донеччини частіше за всіх голосує «за» законодавчі ініціативи, які розглядаються у Верховній Раді? Лідером є Олександр Ковальов з депутатської групи «Довіра» – схвально він проголосував у 1444 випадках, що становить 81,2%. Також зазвичай «за» голосує позафракційний Сергій Магера – це 1192 рази або 67%. Серед інших кнопку «за» натискали позафракційні Андрій Аксьонов, Муса Магомедов, Євген Яковенко, Вадим Новинський, член партії «За майбутнє» Дмитро Лубінець, член депутатської групи «Довіра» Максим Єфімов та представники «Опозиційної платформи – За життя» Володимир Мороз, Валерій Гнатенко, Федір Христенко та Юрій Солод. Але останній був згоден з розглядом законодавчої ініціативи тільки 4 рази за всю весняну сесії Верховної Ради. 

Наскільки часто депутати, які у Верховній Раді представляють Донецьку область, весною голосували «проти»? Таких мажоритарників 7 – представники «Опозиційної платформи – За життя» Володимир Мороз, Валерій Гнатенко, Федір Христенко, позафракційні Андрій Аксьонов, Вадим Новинський, Сергій Магера та представник «За майбутнє» Дмитро Лубінець. Проте відсоток таких голосувань від загальної кількості незначний – від 0,1% до 2,5%.

Всі 12 депутатів-мажоритарників голосують «проти» лінії фракції

При розгляді голосувань важливо сказати про тих депутатів, які голосують проти лінії фракції, тобто не так, як більшість депутатів фракції чи групи, до якої вони входять. В Донецькій області найбільше всупереч колегам по групі голосує представник депутатської групи «Довіра» Максим Єфімов – його показник голосувань проти лінії групи становить 4083 раз або 60,4% від загальної кількості голосувань. Також подібна тенденція відмічена у його колеги по депутатській групі – Олександра Ковальова, який в 34,5% голосував проти лінії групи, та представників фракції «Опозиційної платформи – За життя» – Юрія Солода (55,7%), Федора Христенко з (50,3%), Валерія Гнатенко (28,4%), Володимира Мороз (25,4%). Дмитро Лубінець з групи «За майбутнє» весною голосував проти лінії групи в 34,1% голосувань. 

Хто з депутатів-мажоритарників Донеччини найчастіше ініціює розгляд законопроєктів

Народні депутати з Донеччини виступали ініціаторами (авторами чи співавторами) кількох десятків законопроєктів. Лідерами тут є представники «Опозиційної платформи – За життя»: Володимир Мороз за весну встиг ініціювати розгляд 33 законопроєктів, Юрій Солод – 30, а Валерій Гнатенко – 28. Їх колега з групи «За майбутнє» Дмитро Лубінець ініціював 23 проєкти. Є ті, хто не надто активно над цим працював: представники депутатської групи «Довіра» Максим Єфімов та Олександр Ковальов подали по 7 та 4 проєкти відповідно, позафракційний Муса Магомедов – 3 проєкти, Федір Христенко з «Опозиційної платформи – За життя» та позафракційний Вадим Новинський – по 2 проєкти, а позафракційний Сергій Магера – тільки 1.

Є й такі мажоритарники, які взагалі не опікувалися цим питанням. Так, Андрій Аксьонов, який тільки 2 місяці представляє інтереси мешканців 50 округу у Верховній Раді, як і його позафракційний колега Євген Яковенко весною не ініціювали розгляд жодного законопроєкту. 

Тобто загалом за три весняні місяці мажоритарники, обрані в округах Донецької області, ініціювали розгляд 133 законопроєктів. Але яких саме питань вони стосуються? 

Питаннями економічної політики опікуються 9 нардепів з Донеччини. Найбільше, по 6 законопроєктів ініціювали представник групи «За майбутнє» Дмитро Лубінець, а також Валерій Гнатенко та Володимир Мороз з «Опозиційної платформи – За життя». Найменше – по одному проєкту, подали позафракційні Муса Магомедов і Вадим Новинський, а також представник «Опозиційної платформи – За життя» Федір Христенко.

Законопроєкти, що стосуються правової політики, ініціювали 9 нардепів. Найбільше, а саме 5 проєктів, подав на розгляд обраний в 60 окрузі Дмитро Лубінець.

Питаннями соціальної політики опікуються лише 4 депутати-мажоритарники з Донеччини. Проте вони «беруть» кількістю поданих на розгляд ініціатив – загалом 45 проєктів зі 133. Так, представники «Опозиційної платформи – За життя» Володимир Мороз та  Юрій Солод напрацювали по 15 законопроєктів, їх колега Валерій Гнатенко – 13, а член групи «За майбутнє» Дмитро Лубінець – 2.

Що стосується безпеки та оборони – далеко не другорядних питань для Донецької області, то весною ними опікувалися тільки 4 депутати. Дмитро Лубінець з групи «За майбутнє» ініціював 2 законопроєкти, та ще по 1 подали на розгляд представники «Опозиційної платформи – За життя» Валерій Гнатенко, Володимир Мороз та Юрій Солод.

Сфера «Галузевий розвиток» найбільше цікавить Дмитра Лубінця (група «За майбутнє») – за весну він встиг подати 7 законопроєктів, що становить 30,4% від загальної кількості. Його колеги Володимир Мороз («Опозиційна платформа – За життя»), Максим Єфімов (група «Довіра»), Юрій Солод («Опозиційна платформа – За життя»), Валерій Гнатенко («Опозиційна платформа – За життя») та Муса Магомедов (позафракційний) ініціювали розгляд 6, 5, 4, 3 та 1 проєктів відповідно.

По одному проєкту в площині «Гуманітарної політики» зареєстрували 4 нардепи – Валерій Гнатенко, Володимир Мороз, Юрій Солод з «Опозиційної платформи – За життя» та Дмитро Лубінець з групи «За майбутнє».

За що конкретно голосують за чи проти депутати з Донеччини

Розглянемо декілька цікавих прикладів, за які конкретно законопроєкти віддають свої голоси або ж навпаки, які проєкти не підтримують депутати-мажоритарники з Донеччини.

Яскравий приклад – нещодавно обраний на позачергових виборах в 50 окрузі з центром в місті Покровськ Андрій Аксьонов. Депутат проголосував «проти» Проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права». 

При цьому його колеги з «Опозиційної платформи – За життя» Валерій Гнатенко, Володимир Мороз,  декілька разів голосували «за» Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права». 

Дмитро Лубінець, який наразі є головою Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин утримався від голосування за Проєкт Закону «Про дерадянізацію законодавства України». 

Вадим Новинський в більшості випадків був відсутній на засіданнях. Нардеп проголосував «за» Проєкт Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» та Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони». 

Максим Єфімов пройшов до Верховної Ради від 48 виборчого округу з центром в місті Краматорськ. Як голосує нардеп? Наприклад, «за» Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони». 

Наостанок зазначимо, що нардепи-мажоритарники з Донеччини мало користуються можливістю виступів у Раді – тільки 4 з 12 мажоритарників брали слово з трибуни. Частіше за інших, а саме 17 разів цим правом користувався Дмитро Лубінець з партії «За майбутнє». Загалом він «проговорив» 29 хвилин 42 секунди. Дві спроби виступити брав представник «Опозиційної платформи – За життя» Володимир Мороз та по разу – його колега по фракції Валерій Гнатенко та позафракційний Сергій Магера. І ці промови тривали від 6 секунд до 2 хвилин с гаком.