Минуло 2 роки з моменту інавгурації 6-го Президента України Володимира Зеленського, протягом яких мажоритарники Вінниччини підтримували ініціативи Президента у 62% випадків. Натомість, у попередньому скликанні Ради рівень підтримки курсу Президента Петра Порошенка був значно вищим та складав 84%.

Підтримка ініціатив Президента залежить від політичного представництва, а саме того, до яких фракцій народні обранці входять і наскільки вони лояльні до політики Президента та парламентської більшості.  Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала результати голосувань депутатів-мажоритарників Вінницької області за законопроєкти, ініційовані Президентом Володимиром Зеленським та порівняла із голосуваннями депутатів попередньої каденції за ініціативи Петра Порошенка. І, перш ніж перейти до результатів та рівня підтримки, пропонуємо поглянути як змінювалось представництво та політична приналежність депутатів, обраних за мажоритарною системою у Вінницькій області, з 2014 по 2019 роки. 

Представництво у Раді: електоральні вподобання вінничан у 2014 та 2019 роках

Виборчий округ

VIII скликання

IX скликання

Прізвище та Ім’я

Фракція/група

Прізвище та Ім’я

Фракція/група

11

Олександр Домбровський

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Максим Пашковський

«Слуга народу»

12

Олексій Порошенко

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Анатолій Драбовський

«Слуга народу»

13

Петро Юрчишин

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Петро Юрчишин

«За майбутнє»

14

Іван Мельничук

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Ірина Борзова

«Слуга народу»

15

Іван Спориш

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Лариса Білозір

«Довіра»

16

Юрій Македон

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Геннадій Вацак

«Довіра»

17

Микола Кучер

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Микола Кучер

«Довіра»

18

Руслан Демчак

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Олег Мейдич

«Батьківщина»

За результатами парламентських виборів 2014 року всі вісім депутатів-мажоритарників Вінницької області увійшли до складу фракції “Блок Петра Порошенка”. 

В 2019 році представництво Вінницької області в парламенті зазнало суттєвих змін. Із депутатського представництва попереднього скликання були переобрані Петро Юрчишин та Микола Кучер. Депутати, що раніше входили до фракції  «Блок Петра Порошенка «Солідарність», у поточному скликанні приєднались до депутатської групи «За майбутнє» та «Довіра» відповідно. Також у поточному скликанні 3 депутати увійшли до фракції «Слуга народу»: Максим Пашковський, Анатолій Драбовський та Ірина Борзова. До «Довіри» приєднались Лариса Білозір та Геннадій Вацак. А до фракції «Батьківщина» увійшов Олег Мейдич

Таким чином, вибори 2019 року на Вінниччині призвели до змін від сталої більшості до диверсифікованого представництва.  

Зеленський vs. Порошенко: кого Вінницькі мажоритарники підтримували найбільше?

Загалом за перші два роки своєї каденції Петро Порошенко скористався правом законодавчої ініціативи 81 раз, у той час як Володимир Зеленський ініціював 133 законопроекти. 

Найбільше законопроєктів чинного Президента Володимира Зеленського стосувались міжнародних угод – 43%, правової політики – 30% та економічної політики – 16%. Рівень проходження законодавчих ініціатив шостого Президента України за два роки складає 60%. Тобто, станом на травень 2021 року більше половини законопроєктів Володимира Зеленського прийняті Верховною Радою. І майже 25% законопроєктів очікує розгляду та опрацьовується в комітетах. 

Для порівняння, за 2 роки президентства Петра Порошенка найбільша частка його ініціатив також стосувалась міжнародних угод – 43%, 20% – правової політики та 16% – безпеки та оборони. Рівень проходження ініціатив Петра Порошенка складав 85%.

За перші два роки каденції Петро Порошенко мав одні з найвищих показників підтримки депутатами Вінницької області – 84%. Максимально ініціативи Президента підтримував Іван Спориш, який у 100% випадків голосував “за”. Високі показники підтримки ініціатив, зареєстрованих Порошенком, демонстрували і депутати Олексій Порошенко, Іван Мельничук, Юрій Македон та Руслан Демчак – від 80 до 100% підтримки. Менш активно законопроєкти Президента підтримували Петро Юрчишин, Микола Кучер та Олександр Домбровський, які голосували “за” у 65-76% випадках. Жоден депутат ніколи не голосував “проти”. Петро Юрчишин, Микола Кучер, Олександр Домбровський та Руслан Демчак не голосували під час 16% голосувань.

Чинні народні депутати Вінниччини менше підтримують ініціативи Президента. “За” законопроєкти, зареєстровані Володимиром Зеленським, мажоритарники голосують під час 62% голосувань. Найбільше ініціатив Президента підтримала Ірина Борзова – 94%. Також активно голосують “за” Анатолій Драбовський та Максим Пашковський – 86% та 83% відповідно. Усі вони входять до фракції «Слуга народу». Більше половини законопроєктів Володимира Зеленського, а саме 67% та 66%, підтримали депутати групи «Довіра» Микола Кучер та Лариса Білозір. У 47% голосувань “за” натискав депутат фракції «Батьківщина» Олег Мейдич. Найменше у політиці Президента підтримують депутат групи «За майбутнє» Петро Юрчишин – 35% та Геннадій Вацак, що входить в групу “Довіра” – 20%. Найчастіше останні не голосують за президентські законопроєкти. Так, Геннадій Вацак не голосував під час 60 голосувань, що становить 48% від усіх голосувань за ініціативи Президента. Петро Юрчишин не користався правом голосу під час 49 голосувань (39%). 

У той час, як опоненти ігнорують президентські голосування, представники фракції «Слуга народу» поодиноко голосують “проти”. Так, депутати Анатолій Драбовський та Максим Пашковський разом голосували проти президентського проєкту Закону про ратифікацію Протоколу, що вносить зміни до Додаткового протоколу до Конвенції про передачу засуджених осіб, який розглядався в сесійній залі 4 вересня 2020 року. Чотири рази “проти” ініціатив Зеленського голосував депутат фракції ВО «Батьківщина» Олег Мейдич: проти проєктів Законів щодо стимулювання детінізації доходів шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами; проєкту Закону щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. 

Отже, депутати IX скликання Верховної Ради України, обрані за мажоритарними округами Вінниччини не представляють інтереси однієї політичної фракції або групи, як це було під час перебування на посаді Президента Петра Порошенка (VIII скликання). Відповідно, сучасний рівень підтримки президентських ініціатив мажоритарниками Вінницької області суттєво відрізняється та є нижчим за рівень підтримки ініціатив Порошенка їх попередниками.