Народні депутати IX скликання обрані від Кіровоградщини більш прихильно ставляться до законодавчих ініціатив Володимира Зеленського, ніж їхні колеги попереднього скликання до законопроєктів Петра Порошенка. Однак і досі залишається практика не відвідування засідань Верховної Ради, або ж не голосування попри присутність у сесійній залі. 

20 травня 2021 минає два роки з дня інавгурації Володимира Зеленського, який за результатами президентських виборів 2019 року в другому турі набрав рекордні 73,22% голосів виборців. ОПОРА дослідила, які ініціативи реєстрував шостий Президент України та наскільки успішно за них голосував парламент у перші 2 роки каденції. Ми також порівняли ці показники з попередником Володимира Зеленського Петром Порошенком.

Близько 60% зареєстрованих Володимиром Зеленським законопроєктів (80 зі 133) пройшли всі етапи схвалення і були прийняті, ще 17 в процесі опрацювання у профільних комітетах, а 16 – чекають на розгляд комітету. Водночас протягом того самого періоду народні депутати прийняли 85% законопроєктів (69 із 81) поданих Петром Порошенком, 3 було надано для ознайомлення, а ще 3 – вручено подання профільного комітету про розгляд. Можемо зробити висновок, що депутатський корпус Верховної Ради 8-го скликання помітно краще підтримував ініціативи Порошенка, аніж рада 9-го скликання – ініціативи Зеленського. 

При цьому загальна структура голосувань народних депутатів за ініціативи обох президентів є дещо іншою. Назагал вона подібна і свідчить про високу підтримку парламентом президентських законопроєктів: у Володимира Зеленського цей показник становить 68%, а у Петра Порошенка – 60%. Це означає, що показник підтримки кожного проголосованого законопроекту у чинного президента набирає орієнтовно 286 голосів, тоді як колишнього – близько 253 голосів.

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Президента окремими депутатами

За підсумками парламентських виборів у серпні 2019 року повноваження народних депутатів від Кіровоградщини отримали п’ять мажоритарників. Чотири народних депутати – Олег Воронько (обраний в окрузі №103), Ігор Мурдій (округ №100), Юрій Кузбит (округ №101), Олександр Дануца (округ №99) були обрані від президентської політичної сили «Слуга народу», а от вдруге народним депутатом став  Олесь Довгий (округ №102), він балотувався як самовисуванець.

Активність у сесійні залі депутатів двох скликань досліджувалася за кількома параметрами. Враховувалась їхня присутність під час голосування, а також позиції за ухвалення законопроєкту, проти нього, не участь у голосуванні та утримання від прийняття рішення.

Народні депутати з Кіровоградщини ІХ скликання в більшості випадків підтримували ініціативи Зеленського. Зокрема, вони проголосували «за» 448 законопроєктів, а це 72%, натомість були відсутні 136 разів, утрималися 17 разів, жоден народний депутат за два роки каденції не проголосував «проти» законопроєктів Зеленського.

Найчастіше під час голосування був відсутній у сесійній залі безпартійний Олесь Довгий. Він не був присутній 27 разів і до того ж найменше, порівняно з мажоритарниками Кіровоградщини, підтримував ініціативи Володимира Зеленського. Він проголосував «за» 33 законопроєкти Президента, що складає 14%. Натомість найактивніше долучався до голосування поданих ініціатив гарантом народний обранець від «Слуги народу» Олег Воронько, який підтримав 117 законопроєктів, а – це 94%. Ігор Мурдій («Слуга народу») проголосував «за» законопроєкти Президента 105 разів, що склало 84%. Однак народний обранець був відсутній під час голосування 13 законопроєктів (10%) та не голосував 4 рази. 

А от однопартійці Юрій Кузбит та Олександр Дануца («Слуга народу») підтримали відповідно 97 законопроєктів (78%) і 96 законопроєктів (77%). Також ці народні обранці пропустили понад 20 засідань під час голосування за ініціативи Президента. 

Під час перших двох років президентства Петра Порошенка найбільш послідовним прихильником політики екс-президента серед екс-депутатів обраних в округах Кіровоградщини був Анатолій Кузьменко (фракція «БПП «Солідарність», округ №103), який під час 69% голосувань підтримав законотворчі ініціативи Петра Порошенка. В Костянтина Яриніча (фракція «БПП «Солідарність», округ №99) цей показник становить 66%, у Михайла Поплавського (група «Воля народу», округ №101) показник підтримки був на рівні 48%. Найменш лояльними до законопроєктів Петра Порошенка у вищезазначений період були Олесь Довгий (група «Воля народу», округ №102) та Станіслав Березкін (група «Відродження», округ №100). Вони підтримали 43% ініціатив тодішнього Президента. 

Під час VIII скликання Верховної ради України один нардеп, Олесь Довгий, не підтримав «Проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо приватних виконавців)». Згодом цей законопроєкт був відхилений Верховною Радою України. 

Нардепи з Кіровоградщини пишуть і в соцмережах про ініціативи Президента

Троє народних обранців ІХ скликання цьогоріч не оминають згадки Президента в соціальних мережах. Юрій Кузбит в Facebook фактично в кожному дописі використовує хештег «команда Президента». У березні депутат опублікував світлини з ремонту доріг. 

«Інспектуємо виконання програми Президента 🇺🇦«Велике будівництво» на моєму окрузі», – зазначено в дописі.  

А Ігор Мурдій на своїй сторінці в соцмережах репостив допис Укравтодору про ремонтні роботи дороги М-12 Стрий –Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка за програмою Президента України «Велике будівництво».

Нардеп Олесь Довгий в соцмережах покритикував реконструкцію приймального відділення КНП «Світловодська центральна районна лікарня», що відбувається у рамках програми «Велике будівництво».

«Після розмови, перевірки документів та візиту на об’єкт моєї помічниці, маємо таку картину, що видно на фото: неякісне укладання асфальтного покриття біля будівлі; на зовнішніх стінах проступає іржа; стеля внутрішніх приміщень протікає; на свіжовиконаному ремонті стін з'явилася сирість; проєктом передбачено роботи по добудові та переплануванню існуючих приміщень першого поверху приймального відділення, а по факту завершено лише роботи по будівництву нового приміщення, яке без інших робіт абсолютно не функціональне. Усі недоліки мають бути виправлені, а роботи завершитись відповідно до затверджених проєктів! Тому направив два звернення до т.в.о. голови Кіровоградської ОДА»,  – йдеться в повідомленні. 

Народні депутати не оминають можливості згадувати про так звані ініціативи Президента і в соціальних мережах, однак по-різному відгукуючись про них. 

Дослідження показало, що і Володимир Зеленський, і Петро Порошенко протягом перших двох років перебування на посаді Президента мали необхідну підтримку депутатського корпусу Верховної Ради для схвалення їхніх законодавчих ініціатив. Хоча досягали цього по-різному: якщо чинний президент завдяки голосам однопартійної більшості, то його попередник – завдяки багатофракційній підтримці. У зв’язку з цим рівень фракційної підтримки теперішнього президента вищий, аніж попереднього. Нардепи від Кіровоградщини значно активніше підтримували законопроєкти Володимира Зеленського, аніж Петра Порошенка. Результати порівняльного аналізу засвідчують, що голосування народних депутатів з Кіровоградщини за ініціативи Володимира Зеленського мають підтримку на рівні близько 72%, а Петра Порошенка – 54%.